Eén momentje voor een bewuste keuze…

Wij maken gebruik van cookies om jouw websitebezoek zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Wij verzoeken je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze. Lees hoe wij met privacy en cookies omgaan.

Indiase natuurbeschermster werkt met chefkoks aan haaienbescherming
Terug

Indiase natuurbeschermster werkt met chefkoks aan haaienbescherming

dinsdag, 12 maart 2019
Indiase natuurbeschermster werkt met chefkoks aan haaienbescherming

Creativiteit, doorzettingsvermogen en vindingrijkheid typeren vaak de jonge, getalenteerde winnaars van de Future For Nature Awards. Dat geldt zeker voor Divya Karnad (34 jaar). Op vrijdag 3 mei 2019 ontvangt zij in Burgers’ Zoo als één van de drie winnaars de Future For Nature Award 2019 en een geldbedrag van 50.000 euro als kroon op haar hoopgevende werk langs de Coromandelkust van India.

Een leven gewijd aan de bescherming van de zee

Al van jongs af aan was Divya gefascineerd door de zee en al vroeg in haar jeugd besloot ze dat ze haar leven wilde wijden aan de bescherming daarvan. De afgelopen vijftien jaar heeft ze een indrukwekkende lijst aan beschermingsprogramma’s voor het leven in de zee opgezet. Zo was ze nauw betrokken bij het opzetten van een Turtle Action Group en heeft ze InSeason Fish opgericht om de bijvangst van bedreigde haaiensoorten tegen te gaan.

De natuurlijke rijkdom van de Coromandelkust

De Coromandelkust staat bekend als het natuurlijk leefgebied van (ernstig) bedreigde vissoorten als de groottandzwaardvis, de geschulpte hamerhaai en de mestandzaagvis. Het gebied voor deze kust is rijk aan vissoorten en er wordt dan ook veel gevist. Bij bepaalde zeestromingen neemt het aantal bedreigde haaiensoorten in het gebied toe en daarmee neemt ook de bijvangst van deze soorten toe. Bijvangst is de vangst van soorten waarop niet doelgericht gevist wordt door vissers. Omdat haaienvlees een delicatesse is in India en er veel vraag naar is, wordt er weinig tot niets gedaan aan de bijvangst van deze soorten.

Een creatieve oplossing

Divya Karnad is nauw gaan samenwerken met diverse chefkoks van gerenommeerde restaurants. Samen met hen heeft ze het programma InSeason Fish ontwikkeld, waardoor duurzame visserij bevorderd wordt en de bijvangst van haaiensoorten vermindert. Divya gebruikt wetenschappelijk onderzoek en vertaalt de academische resultaten naar een taal die voor iedereen begrijpelijk is om zodoende meer bewustzijn te creëren voor het belang van het mariene leven en de noodzaak tot bescherming hiervan.


Welke plannen worden mogelijk gemaakt dankzij Future For Nature?

1) Divya zal een haaienbeschermingsprogramma opzetten om bijvangst en consumptie van bedreigde haaien terug te dringen. Het programma zal vissers informeren over de bedreigde status van haaien, gebieden voorstellen waar seizoensgebonden niet gevist mag worden en speciale haaienambassadeurs aanstellen.
2) Met de financiële steun van Future For Nature kan de vraag naar haaienproducten worden verminderd door informatie over bedreigde haaien in India onder de aandacht te brengen van meer dan 20.000 mensen. Daarnaast zal Divya met chefkoks werken aan alternatieven voor een populair haaiengerecht dat op veel restaurantmenu’s staat.
3) Sharkwatch kan worden opgericht. Dit is een wetenschappelijk programma waarbij burgers gegevens verzamelen over haaienvisserij en de vangst van haaien in belangrijke havens aan de Coromandelkust.

Reacties


Meer nieuws


Een revolutionaire chimpanseegroep

Een revolutionaire chimpanseegroep

donderdag, 12 december 2019

In 1971 opende Burgers’ Dierenpark, zoals het huidige Koninklijke Burgers’ Zoo toen nog heette, een gloednieuw verblijf voor een groep chimpansees. In die tijd was er nog weinig bekend over het natuurlijke gedrag van chimpansees en werden deze mensapen meestal met maximaal twee à drie dieren in dierenparken gehouden. 

Lees meer