Basilisken… de nieuwste bewoners van de Mangrove delen hun naam met de fabeldieren, wier blik volgens de mythe mens en dier in steen verandert.
Onze hagedisjes zijn echter totaal niet huiveringwekkend! Ze zijn dan ook vermoedelijk niet vernoemd naar de kruipende fabelmonsters; veelmeer danken beiden hun naam aan het Griekse ‘basiliskos’, wat ‘kleine koning’ betekent. Het mythische dier wordt namelijk vaak afgebeeld met een klein kroontje op zijn hoofd en bij de ‘echte’ basilisken dragen de mannetjes een kam op hun kop.
De in Midden- en Zuid-Amerika levende basilisken heten in het Spaans ‘paso-ríos’, dus ‘overstekers van rivieren’. Deze naam slaat op heel bijzonder gedrag van deze hagedissen: ze kunnen tientallen meters over water lopen! Dit bijzondere kunstje lukt ze dankzij hun heel lange tenen en hun enorme snelheid. Rennend slaan ze zo hard op het water, dat bij het uiterst korte contact met het wateroppervlak luchtbellen onder hun tenen ontstaan die het wegzinken eventjes voorkomen. Helaas vertonen ze dit wonderlijke loopje – waaraan ze ook de naam ‘Jezus-hagedis’ ontlenen - maar heel soms.
In de Bush kunt u al vele jaren de felgroene kroonbasilisken bewonderen. De nieuwe soort in de Mangrove zijn gestreepte basilisken. Wat meer groenbruin qua kleur, met crème-gele strepen op de flanken zijn ook zij uitstekend gecamoufleerd in hun natuurlijke omgeving. Dat betekent dus goed zoeken in de Mangrove, naar deze tot 60 centimeter lange diertjes! Gestreepte basilisken zijn uitstekende klimmers, maar zitten ook graag op de grond of op rotsen. We hoeven ons weinig zorgen te maken dat bezoekers misschien op hun lange staart zouden stappen, want de basilisken zijn zeer snel en bewegelijk. Ook zwemmen telt tot hun talenten. Op het natuurlijke menu van deze diersoort staan allerlei insecten, spinnen en bessen. Natuurlijk hopen we dat ze de vlinders in de Mangrovehal niet als een al te lekker hapje zien. De dierverzorgers gaan ze in elk geval onder andere morio’s aanbieden, dat zijn grote keverlarven
Sinds eind december zijn er in Burgers’ Mangrove twee gestreepte basilisken te zien: een mannetje en een vrouwtje. Ze zijn in 2016 uit het ei gekropen in een Pools dierenpark. Over eitjes gesproken: deze soort schijnt zich in de natuur één keer per jaar voort te planten, maar liefhebbers vertellen ook dat tot drie voortplantingsrondes per jaar voorkomen. Het vrouwtje legt dan drie tot twaalf eieren in een kuiltje op de grond. Verdere broedzorg is er niet; de jongen komen na twee maanden uit en zijn dan meteen zelfstandig. Hopelijk zijn deze basilisken een geslaagde toevoeging voor het alsmaar complexer wordende ecosysteem in de Mangrove. De komende jaren blijven we kijken naar plant- en diersoorten die in de mangrove en het tropisch droogbos van Belize passen en zullen we nog meer nieuwe bewoners in de hal verwelkomen.
Aan deze boreling had de ooievaar flink te tillen: een pasgeboren zeekoe weegt zo’n 18 tot 25 kilo!…
17 januari 2024
Op 20 september 2023 is er een Caribische zeekoe geboren in Burgers’ Zoo Caribische zeekoeien leven…
20 september 2023
De vieroogvis (Anableps anableps), ook wel vieroog genoemd, is terug in de Mangrove. Deze vissen ken…
19 september 2023