Op vrijdag 23 augustus 2019 arriveert een 51-jarige Azatische olifantenkoe uit de dierentuin van Kolmarden (Zweden) in ons park. Dit oudere vrouwtje gaat in Arnhem een reeds aanwezige 53-jarige olifantenkoe gezelschap houden. De olifant was tijdelijk alleen in het Arnhemse dierenpark, na de euthanasie van een ander oud olifantenvrouwtje op woensdag 24 april 2019.
Juist omdat oudere olifantenvrouwtjes vaak een erg dominant karakter kennen en vanwege hun hoge intelligentie over een eigen karakter en persoonlijkheid beschikken, zijn introducties niet eenvoudig. Stapsgewijs wordt zo’n introductie opgebouwd: eerst kunnen de dieren elkaar alleen zien en ruiken op een korte afstand. Als dat goed verloopt, mogen de dieren gescheiden van elkaar in twee verschillende verblijven verder aan elkaar wennen door middel van slurfcontact en andere uitwisselingen. Wanneer dat proces eveneens naar wens verloopt, kan de daadwerkelijke introductie voorzichtig gepland worden.
De dierverzorgers van Burgers’ Zoo werken volgens een zogenaamde ‘protected contact’ methode met de olifanten. Dat houdt in dat er altijd een stevig hekwerk tussen de olifant en de dierverzorger staat. Olifanten zijn heel zachtaardige dieren, maar met hun lichaamsgewicht van circa 3000 à 3500 kilo voor vrouwtjes kunnen ze makkelijk – ook per ongeluk- een menselijke verzorger pletten tussen hek of muur en de olifant. Bovendien kunnen ze met hun gespierde slurven keiharde klappen uitdelen.
Burgers’ Zoo neemt een bijzondere rol in binnen het Europese fokprogramma voor Aziatische olifanten. Het Arnhemse dierenpark vangt oudere, vaak zeer dominante olifantenvrouwtjes op, zodat andere dierenparken fokgroepen kunnen houden. Bij olifanten worden familiegroepen vrouwtjes met hun jongen namelijk aangestuurd door een dominante, oudere olifantenkoe, waarmee de vrouwtjes een genetische verwantschap hebben. Zij heeft veel invloed op het gedrag van de groepsgenoten en kan bijvoorbeeld paringen voorkomen tussen mannetjes en jongere olifantenkoeien in haar groep. Volwassen mannen leven hoofdzakelijk solitaire en zwerven rond verschillende groepen vrouwen met jongen.
Tot en met juni 2021 wordt de ringstaartmaki-mannetjes nauwkeurig geobserveerd door Tom Ballemans, s…
23 februari 2021
Op de vogelafdeling wordt het een vrolijke bedoening: naast de kookaburra, die ook ‘lachende Hans’ w…
12 februari 2021
Onze dierverzorgers hebben vijftien jonge en andere partnerloze zwartvoetpinguïns naar binnen gehaal…
9 februari 2021