Eén momentje voor een bewuste keuze…

Wij maken gebruik van cookies om jouw websitebezoek zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Wij verzoeken je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze. Lees hoe wij met privacy en cookies omgaan.

Hamerhaai is helaas gestorven
Terug

Hamerhaai is helaas gestorven

dinsdag, 12 november 2019
Hamerhaai is helaas gestorven

Zaterdag 9 november is de geschulpte hamerhaai helaas gestorven die sinds november 2010 in de Ocean rondzwom. Het volwassen mannetje heeft negen jaar lang zonder enig probleem in het grote haaienbassin van drie miljoen liter water geleefd. Het dier at uitstekend en had geleerd om op een vaste voerplaats met behulp van een speciale voertang voedsel aan te nemen van de dierverzorgers. Door deze handmatige, individuele voermethode is het mogelijk om de haaien extra jodium en vitamines te geven en bij eventuele ziektes bijvoorbeeld ook via het voedsel met medicijnen te kunnen te behandelen.

De hamerhaai zwom de laatste dagen wat slechter

De hamerhaai zwom de laatste dagen een stuk slechter, wat de andere haaien nieuwsgierig maakte naar het afwijkende zwemgedrag zonder dat ze daarbij overigens zichtbaar agressief werden. Goed zwemmen is van levensbelang voor pelagische haaiensoorten (ook wel vrijzwemmende haaiensoorten genoemd), omdat deze groep haaien niet zelfstandig water langs de kieuwen kunnen pompen. Juist als ze zwemmen en hun bek iets open hebben, stroomt het water via de bek door de kieuwen. Om niet volkomen uitgeput te raken van het 24 uur 7 dagen per week zwemmen, maken deze haaien glijvluchten door het water waarin ze rusten (vergelijkbaar met hoe roofvogels gebruiken maken van de thermiek om zweefvluchten te maken). Burgers’ Zoo stuurt het dier naar de pathologische faculteit van de Universiteit Utrecht in de hoop de exacte doodsoorzaak te kunnen achterhalen. Het hamerhaaimannetje is ongeveer 2,10 meter en weegt circa 55 kilo.

Uit de sectie is gebleken dat de hamerhaai een breuk in de rug had opgelopen. Helaas valt niet te achterhalen wat de oorzaak is geweest van deze breuk. De hamerhaai heeft negen jaar kerngezond rond gezwommen in het haaienbassin van Burgers’ Ocean, zo is eveneens uit de sectie gebleken.

Reacties


Meer nieuws


Musical Zoë & Silos gaat deze zomer niet door

Musical Zoë & Silos gaat deze zomer niet door

dinsdag, 26 mei 2020

Tot onze spijt moeten wij mededelen dat de geplande musical van Zoë & Silos deze zomermaanden (juli en augustus) niet door kan gaan. We willen al onze bezoekers de kans geven om de musical te bezoeken en dat is met de huidige regelgeving helaas deze zomer nog niet mogelijk.

Lees meer
Nieuwe Coffee Corner en aanpassingen Bush

Nieuwe Coffee Corner en aanpassingen Bush

vrijdag, 15 mei 2020

Vanaf dinsdag 19 mei opent Burgers’ Zoo gelukkig weer de deuren, waarbij we uiteraard de nodige voorzorgsmaatregelen in acht nemen. In de periode dat we nog gesloten waren voor bezoekers, hebben we geprobeerd om zo efficiënt mogelijk van de nood een deugd te maken. 

Lees meer
Welzijnsmetingen vergelijken

Welzijnsmetingen vergelijken

donderdag, 14 mei 2020

‘Dierenwelzijn staat voorop’, is één van de vijf kernwaardes van Burgers’ Zoo. Tegelijkertijd beseffen we zeker dat het lastig is om objectief een goede meting betreffende het welzijn van de dieren uit te voeren. 

Lees meer

Belangrijke informatie

In ons park nemen we verschillende maatregelen om de gepaste afstand van 1,5 meter te kunnen garanderen. Zo hanteren we een maximum aantal bezoekers per dag. Om dit maximum te bewaken, is het noodzakelijk dat alle bezoekers (ook abonnementhouders) op voorhand online toegang tot het park reserveren.