Eén momentje voor een bewuste keuze…

Wij maken gebruik van cookies om jouw websitebezoek zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Wij verzoeken je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze. Lees hoe wij met privacy en cookies omgaan.

Beer met badeend
Terug

Beer met badeend

vrijdag, 31 januari 2020
Beer met badeend

Isa Spiero (studente Toegepaste biologie Radboud Universiteit Nijmegen) heeft van september tot november 2019 de moederbeer en haar tweeling drie keer per week met allerlei nieuwe prikkels geconfronteerd om erachter te komen of jonge Maleise beren op een leeftijd van vier tot vijf maanden neofobie (angst voor iets nieuws) ontwikkelen. Bij andere berensoorten is dit namelijk bekend. Bij de Maleise beren was dit nog niet eerder onderzocht. De beren werden getrakteerd op verschillende geluiden, nieuwe geuren en - voor de bezoekers zeker het meest opvallend - diverse objecten. Al deze prikkels moesten onbekend zijn voor de jongen en ook voor de moeder, zodat haar reactie de jongen niet kon beïnvloeden. Ondanks dat Maleise beren een uitstekende reuk hebben, konden de vreemde geuren weinig interesse opwekken. Dierengeluiden vonden alle drie de beren duidelijk spannender dan mechanische geluiden of muziek. De meeste aandacht kregen de voorwerpen; van reuze-badeend tot bloemengieter. Al dat nieuws werd ook als speelgoed gebruikt. Het ontwikkelen van neofobie bij Maleise beren is niet aangetoond in dit experiment. Een blijvende ‘nieuwsgierigheid’ bij deze berensoort in de natuur zou een zekere adaptatiewaarde kunnen hebben, gezien het feit dat ze alleseter zijn in het complexe tropisch regenwoud.

Reacties


Meer nieuws


Regulerend regenwoud

Regulerend regenwoud

donderdag, 26 maart 2020

Het heeft nogal wat voeten in de aarde om tropische planten in Nederland te laten overleven. Afgezien van de lucht zijn de twee basisbehoeften van planten - zonlicht en water - in hoeveelheden hier totaal anders dan waar ze van origine voorkomen. In het ‘gesloten’ systeem van de Bush worden die natuurlijke omstandigheden zo goed mogelijk nagebootst. Afgelopen jaar nog is de regeninstallatie verbeterd.

Lees meer
Dieren en het coronavirus

Dieren en het coronavirus

maandag, 23 maart 2020

We krijgen veel vragen met betrekking tot corona en het risico voor onze dieren. We hebben enkele vragen met antwoorden in dit artikel verzameld.

Lees meer
Neushoorn op de vlakte

Neushoorn op de vlakte

zondag, 22 maart 2020

Nu is het dan eindelijk zo ver en mag neushoornjong Rolf de Safarivlakte op, maar waarom duurt dit eigenlijk zo lang?

Lees meer