Eén momentje voor een bewuste keuze…

Wij maken gebruik van cookies om jouw websitebezoek zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Wij verzoeken je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze. Lees hoe wij met privacy en cookies omgaan.

Natuurbehoud in crisistijd
Terug

Natuurbehoud in crisistijd

woensdag, 05 augustus 2020
Natuurbehoud in crisistijd

In crisistijd lijken groene kwesties mensen nog meer te verdelen dan normaliter het geval is. Terwijl de één de pandemie als oproep tot een algemene ‘reset’ en gematigd-duurzamer leven opvat, kunnen thema’s als biodiversiteit en vergroening de ander momenteel niet boeien. Er zijn immers genoeg zorgen om de familie, gezondheid, baanzekerheid en economie. Bij deze een klein overzicht van de gevolgen van de coronacrisis voor een aantal door Burgers’ Zoo ondersteunde natuurbehoudsprojecten.

Future For Nature

Het jaarlijkse Future For Nature Award-event, waarbij veelbelovende jonge natuurbeschermers een flinke prijs krijgen uitgereikt om hun belangrijke werk voort te kunnen zetten, moest dit jaar helaas gecanceld worden. Internationale reizen zijn op dit moment zowat onmogelijk. Wel houden de vroegere winnaars, verenigd in de Future For Nature Family, regelmatig contact met elkaar. Ook uit deze gesprekken blijkt, hoe divers de uitwerkingen van de virusziekte Covid-19 op de natuur kunnen zijn. Bij een aantal projecten werd versterkte activiteit van stropers waargenomen, omdat er door de crisis minder handhaving plaatsvindt. Aan de andere kant is in diverse landen de visserij wekenlang stilgelegd, omdat de vissers op hun boot de veilige afstand tot elkaar niet in acht kunnen nemen. Zo’n pauze zal gevolgen voor de visstand en overbevissing in bepaalde zones hebben. De bekendheid van het schubdier, het focusdier van Award-winnaar Thai Van Nguyen van ‘Save Vietnam’s Wildlife’ is sinds de corona-uitbraak enorm toegenomen. De aanleiding: schubdieren, wereldwijd de internationaal meest verhandelde wilde dieren, waren mogelijk de tussengastheer van het coronavirus, op de vleesmarkt in China. Hopelijk krijgt het dier niet de schuld, maar komt de focus meer te liggen op de misstand van de handel in bedreigde dieren voor de menselijke luxe-consumptie.

Natuurbeschermingsproject in Belize

Half maart kwam de vierde reisgroep die ons natuurbeschermingsproject in Belize bezocht, nog gezond en wel terug naar Nederland. De vijfde reisgroep ging helaas niet door. En zo zal het project, dat een deel van zijn kosten financiert via kleinschalig ecotoerisme, zijn inkomsten en omzet uit deze tak wel behoorlijk zien krimpen in 2020. Het internationaal toerisme krijgt dit jaar, en wie weet ook het komende jaar, een harde klap te verduren; dat staat vast. Ook Belize ging in ‘lock-down’, al bleef het aantal bevestigde besmettingen en sterfgevallen gelukkig heel klein. Doordat Burgers’ Zoo en zijn partner-zoo op natuurbehoudsgebied Papiliorama in Zwitserland voor de financiering van het Belize-project een buffer hebben aangelegd, konden we de dekking van de lopende kosten van dit jaar garanderen. De continuïteit is gelukkig geborgd. Het Belize-project had helaas nog een ander probleem de afgelopen maanden. Doordat er afgelopen winter veel minder regen viel dan normaal, vocht men al vroeg in het seizoen tegen bosbranden. 

Reacties


Meer nieuws


Kweken met zwaluwstaartjuffertjes

Kweken met zwaluwstaartjuffertjes

vrijdag, 25 september 2020

In het koraalrifbassin wonen ruim zestig soorten vissen. Eén van de soorten is het zwaluwstaartjuffertje, met de prachtige wetenschappelijke naam Acanthochromis polyacanthus.

Lees meer
Hoera, leeuwen geboren!?

Hoera, leeuwen geboren!?

vrijdag, 18 september 2020

Het is natuurlijk altijd goed nieuws als er dieren geboren worden. De verzorgers waren dan ook blij verrast dat er op 27 juli, aan het eind van de dag, twee leeuwenwelpen waren gespot. Blijheid maakte meteen plaats voor zorgen, want de jongen waren in de groep geboren. Normaal zondert een leeuwin zich vlak voor de geboorte van de groep af. Zo kan ze in alle rust te werpen en voegt ze zich weken later weer bij de groep als de jongen kunnen zien en lopen. Dat was hier niet het geval; wat nu?

Lees meer
De Rode Lijst zegt het al… of niet?

De Rode Lijst zegt het al… of niet?

vrijdag, 11 september 2020

Of dier- en plantensoorten bedreigd zijn en in welke mate, ziet men terug in de Rode Lijst. De lijst wordt samengesteld door wetenschappers die deel uitmaken van de werkgroepen van IUCN, de natuurbehoudstak van de Verenigde Naties.

Lees meer