Eén momentje voor een bewuste keuze…

Wij maken gebruik van cookies om jouw websitebezoek zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Wij verzoeken je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze. Lees hoe wij met privacy en cookies omgaan.

De Rode Lijst zegt het al… of niet?
Terug

De Rode Lijst zegt het al… of niet?

vrijdag, 11 september 2020
De Rode Lijst zegt het al… of niet?

Of dier- en plantensoorten bedreigd zijn en in welke mate, ziet men terug in de Rode Lijst. De lijst wordt samengesteld door wetenschappers die deel uitmaken van de werkgroepen van IUCN, de natuurbehoudstak van de Verenigde Naties. Na uitvoerig onderzoek schatten zij de ontwikkeling van populaties in en wordt een soort in een bepaald bedreigingsniveau ingedeeld. Zowel de Europese als de Nederlandse dierentuinverenigingen willen heel graag dat dierentuinen bij de infopanelen over een diersoort de bedreigingsstatus noemen. Maar begrijpen de bezoekers wel goed, wat daarmee wordt bedoeld? Dat was de hoofdvraag van een klein onderzoek, die we aan 75 bezoekers aan de dierentuin hebben gesteld. Het blijkt dat ongeveer 70% er wel waarde aan hecht om in de dierentuin geïnformeerd te worden of een soort bedreigd is. De Rode Lijst en de bedreigingscategorieën an sich echter bleken vrij onbekend en onduidelijk. Slechts iets meer dan de helft kon de zeven categorieën van ‘niet bedreigd’ tot ‘uitgestorven’ in de correcte volgorde brengen. Binnenkort gaan de Nederlandse dierentuin-educatoren de resultaten van dit bezoekersonderzoek bespreken en bekijken hoe ze de bedreigingsstatus van een diersoort eenduidiger kunnen vermelden.

Reacties


Meer nieuws


Kweken met zwaluwstaartjuffertjes

Kweken met zwaluwstaartjuffertjes

vrijdag, 25 september 2020

In het koraalrifbassin wonen ruim zestig soorten vissen. Eén van de soorten is het zwaluwstaartjuffertje, met de prachtige wetenschappelijke naam Acanthochromis polyacanthus.

Lees meer
Hoera, leeuwen geboren!?

Hoera, leeuwen geboren!?

vrijdag, 18 september 2020

Het is natuurlijk altijd goed nieuws als er dieren geboren worden. De verzorgers waren dan ook blij verrast dat er op 27 juli, aan het eind van de dag, twee leeuwenwelpen waren gespot. Blijheid maakte meteen plaats voor zorgen, want de jongen waren in de groep geboren. Normaal zondert een leeuwin zich vlak voor de geboorte van de groep af. Zo kan ze in alle rust te werpen en voegt ze zich weken later weer bij de groep als de jongen kunnen zien en lopen. Dat was hier niet het geval; wat nu?

Lees meer