Eén momentje voor een bewuste keuze…

Wij maken gebruik van cookies om jouw websitebezoek zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Wij verzoeken je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze. Lees hoe wij met privacy en cookies omgaan.

Internationaal pionierswerk: murene onder het mes
Terug

Internationaal pionierswerk: murene onder het mes

dinsdag, 10 november 2020
Internationaal pionierswerk: murene onder het mes

Maandag 9 november 2020 hebben dierenarts Henk Luten, curator/bioloog Max Janse en het team van dierverzorgers van de Ocean op succesvolle wijze internationaal pionierswerk verricht. Een murene van minstens twintig jaar oud met een lengte van maar liefst 1,48 meter had last van een huidinfectie aan de kop. Nu is er wereldwijd nauwelijks ervaring voorhanden voor wat betreft operaties aan (tropische) zoutwatervissen. Acht jaar geleden vond in ons park ook een succesvolle operatie aan een vis plaats; toevallig hetzelfde dier, maar destijds vanwege een andere kwaal.

Gedegen voorbereiding

Een team van acht personen stond klaar om de operatie zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Het dier werd voorzichtig in een bak met zout water en narcosemiddel geplaatst. Toen de murene eenmaal onder zeil was, werd de 1,48 meter lange vis op de operatietafel in een halve pvc-pijp gelegd en bedekt met natte doeken. Een slang met zuurstofrijk water en narcosemiddel stroomt via de bek constant over de kieuwen, zodat de murene goed kan blijven ademen.

Geconcentreerde dierenarts

Dierenarts Henk Luten, uitgerust met handschoenen en een lampje op het voorhoofd om alles zo goed mogelijk te kunnen bekijken, gaat vervolgens zeer geconcentreerd aan het werk. De murene heeft rondom de ogen en de bovenkaak een ontsteking van de huid. Luten neemt snel stukjes weefsel weg van de ontstoken plekken. Door middel van een biopt en een kweek wordt uitgezocht van wat voor bacterie of schimmel het dier last heeft. Tijdens de operatie blijkt dat er gezond roze herstellingsweefsel aanwezig is; een gunstige ontwikkeling voor het herstel van het dier.

Kennis delen met de wereld

De kennis en ervaringen met operaties aan (tropische) zoutwatervissen staan internationaal nog in de kinderschoenen. “We leren op dit soort dagen veel en delen dat met de wereld”, aldus de dierenarts. Net als moderne dierenparken werken ook grote publieksaquaria internationaal steeds intensiever samen. Als voorbereiding op deze operatie is er ook contact geweest met verschillende internationale dierenartsen. Vooral de narcose is een uitdaging.

De patiënt maakt het goed

De murene maakt direct na de operatie alweer een goede indruk. Het dier is rustig aan het bijkomen van de narcose en brengt de komende dagen nog even in quarantaine achter de schermen door. Aan de hand van de uitslag van de afgenomen materialen zal gekeken worden wat de volgende stappen zijn. Mogelijkheden zijn een behandeling met specifieke medicijnen, een nieuwe operatie of enkel rust. We streven naar het eindresultaat dat het dier weer voor het publiek zichtbaar zal zijn, maar de aankomende tijd zal de murene nog in het vissenziekenhuis blijven.

Reacties


Meer nieuws


We zijn weer open!

We zijn weer open!

woensdag, 18 november 2020

De Nederlandse dierenparken mogen vanaf donderdag 19 november weer bezoekers toelaten. Vanzelfsprekend zijn wij erg verheugd met dit goede nieuws!

Lees meer
Burgers' Zoo klantvriendelijkste leisure bedrijf van Nederland

Burgers' Zoo klantvriendelijkste leisure bedrijf van Nederland

dinsdag, 17 november 2020

Consumenten roepen Koninklijke Burgers’ Zoo uit tot klantvriendelijkste leisure bedrijf van Nederland met een gemiddelde waardering van 8,4. Dit blijkt uit het grootste onafhankelijke onderzoek naar klantvriendelijkheid in Nederland, dat inmiddels al 13 jaar loopt en wordt verricht door onderzoeksbureau MarketResponse.

Lees meer

We zijn weer open!

Burgers' Zoo is weer geopend! In ons park nemen we verschillende maatregelen om de gepaste afstand van 1,5 meter te kunnen garanderen. Zo hanteren we een maximum aantal bezoekers per dag. Om dit maximum te bewaken, is het noodzakelijk dat alle bezoekers (ook abonnementhouders) op voorhand online toegang tot het park reserveren.