Een dierentuin is een boeiende organisatie. De meest uiteenlopende dieren en planten moeten goed verzorgd worden en voor de medewerkers is een veilig en prettig werkklimaat belangrijk. Bovendien maakt Burgers’ Zoo deel uit van diverse samenwerkingsverbanden in binnen- en buitenland. En er zijn uiteraard ook afdelingen die zich helemaal niet met de levende collectie bezighouden, maar met de bedrijfstechnische kant, of bijvoorbeeld de horeca. Geen wonder dat niet alleen de dieren- en plantencollectie kleurrijk en divers is, maar zeker ook het scala aan verschillende beroepen dat je in Burgers’ Zoo vindt. In deze eerste editie van ‘Kleurrijke beroepen in een dynamisch dierenpark’ maken we kennis met de werkzaamheden van de assistent curator van de Ocean, Nienke Klerks.
Tijdens haar universitaire studie Dierwetenschappen in Wageningen met als specialisatie aquatische ecologie kwam Nienke Klerks (26) voor een onderzoeksproject naar koralen in Burgers’ Ocean terecht. Dit project zijn we gestart in samenwerking met Londen Zoo en is inmiddels uitgebreid tot het huidige internationale Coral ID-project. Na haar afstuderen, nam Max Janse, curator van de Ocean, contact met Nienke op met de vraag of ze niet bij Burgers’ Zoo wilde komen werken. Inmiddels werkt zij al ruim een jaar als assistent curator in het tropisch koraalrifaquarium van het Arnhemse dierenpark.
Wat houdt haar functie precies in? “Mijn takenpakket is eigenlijk heel divers. Zo ben ik allereerst verantwoordelijk voor de dieradministratie van alle dieren in de Ocean in ZIMS (het internationale dieradministratiesysteem waar de meeste grote Europese dierentuinen mee werken). Daarnaast organiseer ik transporten van vissen en koralen en zorg ik dat alle bestellingen voor de afdeling tijdig worden verzorgd, denk aan voeding voor de dieren in de Ocean, maar ook aan apparatuur,” aldus Nienke. “Ik regel bovendien de duikopleidingen en de her-certificeringen hiervan en administreer de opslag van door de douane in beslag genomen koralen die wij hier tijdelijk opvangen.”
Nienke blijkt een bezige bij, want naast deze taken werkt ze ook aan meerdere projecten, zoals het eerdere genoemde internationale koralenproject, waarbij allereerst alle koraalsoorten in het Arnhemse aquarium nauwkeurig gedetermineerd dienen te worden. Daarnaast bekijkt ze in opvolging van de EAZA-Campagne ‘Which Fish?’ naar de verduurzaming van visvoeding. Bij haar werkzaamheden is het belangrijk dat ze goed op de hoogte blijft van wat er speelt in de Ocean op dierengebied en welke ontwikkelingen eraan zitten te komen. Hiervoor heeft ze veel contact met hoofddierverzorgster Miranda.
Gevraagd naar wat haar werk zo leuk maakt, antwoordt Nienke enthousiast: “Het is heel divers! Geen dag is hetzelfde en altijd gebeuren er weer nieuwe interessante dingen.” In haar vrije tijd is de Drentse – Nienke is opgegroeid in Havelte, dichtbij de hunebedden – een recreatief duiker, die voor haar studie vijf maanden in Kenia aan een koraalrestoratieproject ‘Reefolution’ heeft gewerkt. Met ook nog een studiejaar Diergeneeskunde in Antwerpen in haar reeds rijkelijk gevulde bagage, lijkt Nienke dus helemaal op haar plaats in de Ocean… als een vis in het water!
De jonge luipaardhaai die op 5 januari 2024 uit het ei is gekomen, is het resultaat van ongeslachtel…
5 augustus 2024
De collectie in de ‘Kleine Oceaan’ – het bassin aan de linkerhand vóór de roggentunnel - heeft naast…
30 mei 2024
Dinsdag 12 maart 2024 vertrekken 82 zachte koralen, 5 steenkoralen en 6 zeeanemonen vanuit onze dier…
12 maart 2024