Door de oplettende bezoeker zal de blauwe mandarijnpitvis wel eens gezien zijn in het koraalrif-bassin, maar je moet naast oplettende ogen ook wel een beetje geluk hebben. Dit schitterende visje is oogstrelend mooi. Zijn naam ‘mandarijn’ verwijst naar de prachtige gewaden van een Chinese hoge ambtenaar. Dit kleine visje scharrelt tussen de stenen en koralen om wat lekkers te vinden. Daarom valt hij niet zo op, maar als je hem ziet…
Op dit moment zit er al een aantal mandarijnpitvissen in het koraalrifbassin en hebben we nog een groep achter de schermen. Deze zijn afkomstig van een kweker in Frankrijk. Als drie centimeter lange visjes zijn ze uitgezet in het rif en hebben nu al een lengte van vier tot vijf centimeter, wat ook gelijk de maximale maat is. Hoe kun je als klein, opvallend gekleurd visje overleven in een koraalrif? Je zou kunnen zeggen dat de groene en roodbruine tekening als camouflage werkt op het substraat in het rif. Maar toch valt hij best wel op. In de natuur is een opvallende ‘jas’ een uithangbord naar zijn omgeving: ‘ik ben vies’, ‘ik ben giftig’ of ‘pas op’. De mandarijnpitvis is niet giftig, maar wel heel vies. De huid is erg slijmerig en de visjes hebben een typische geur. Deze verdedigingsmechanismes zijn voldoende om een plaatsje in te nemen in de complexe wereld van een koraalrif.
Pitvissen leven vooral op de bodem en tussen de koralen. Daar zoeken ze naar voedsel; in de natuur bestaat dat onder andere uit insectenlarven, kreeftjes, slakjes, borstel- en platwormen. Mandarijnpitvissen zijn vrij schuchtere dieren en winnen het niet van de dominantere soorten. Dus ze eten weinig mee van het voer dat door de verzorging wordt gegeven. Maar voor de Ocean heeft deze pitvis een belangrijke functie. Op zijn dieet staan kleine platwormen. Wormen kom je in vele vormen, maten en soorten tegen op het rif, maar één type heeft op dit moment de overhand in ons koraalrifbassin. Deze kleine worm leeft op het koraal en leeft deels van het slijm van een koraaldiertje. Een ander deel van de voeding van de worm komt van een algje dat in zijn huid leeft. Precies een zelfde symbiose als tussen koraal en een alg. Maar juist die samenleving zorgt ervoor dat deze worm op precies dezelfde plaatsen wil wonen als een koraal. Nu is één worm geen probleem, maar met duizenden wormen van vijf millimeter lang is dit een behoorlijke irritatie voor het koraal. Ook worden de algen van het koraal zelf overschaduwd en kan het koraal er zoveel last van krijgen dat het sterft. De pitvis mag aan de bak in het koraalrif om te helpen deze wormen te bestrijden.
De jonge luipaardhaai die op 5 januari 2024 uit het ei is gekomen, is het resultaat van ongeslachtel…
5 augustus 2024
De collectie in de ‘Kleine Oceaan’ – het bassin aan de linkerhand vóór de roggentunnel - heeft naast…
30 mei 2024
Dinsdag 12 maart 2024 vertrekken 82 zachte koralen, 5 steenkoralen en 6 zeeanemonen vanuit onze dier…
12 maart 2024