Stichting Lucie Burgers ondersteunt gedragswetenschappers wereldwijd bij hun onderzoek. Bijzonder belangrijk zijn onderzoeken die bijdragen aan het behouden van een soort in het wild. Om dit laatste te bereiken, wordt het stimuleren van natuurtoerisme in veel gevallen als de goede weg beschouwd. Maar hoe reageren dolfijnen op toeristenbootjes? Fadia Al Abbar zocht het in haar door de Lucie Burgers Stichting gefinancierde onderzoek uit.
Studies wereldwijd tonen aan dat het gedrag van dolfijnen verandert op het moment dat er boten in de buurt zijn. Er is bijvoorbeeld aangetoond dat dolfijnen niet verder gaan met cruciale activiteiten, zoals uitrusten en foerageren. Op het eiland São Miguel in de Azoren vinden veel toeristische activiteiten op zee plaats tussen mei en september, precies het moment dat daar ook de kalveren worden geboren van verschillende soorten dolfijnen, zoals tuimelaars (Tursiops truncatus), gestreepte dolfijnen (Stenella coeruleoalba), en gewone dolfijnen (Delphinus delphis). Van de gewone dolfijnen weten we dat groepen jaarlijks wekenlang nabij de zuidkust van São Miguel leven, waar ze regelmatig te maken hebben met toeristische activiteiten op zee. Hoe gaan ze om met verstoring van boten?
Naast groepen van dieren van één soort, vormen dieren soms gemengde groepen van verschillende soorten. Bij zeezoogdieren is dit amper gedocumenteerd en weten we daar eigenlijk niet veel van. Wij hebben het geluk gehad om op de Azoren een bijzondere waarneming te doen, waarbij gewone dolfijnen een gemengde groep vormden met gestreepte dolfijnen, met daarin van beide soorten jongen.
Met een drone hadden we een mooi overzicht over het groepsgedrag. Toen onze boot nog ver weg was, waren de dolfijnen in een grote groep aan het rusten. Toen we begonnen te versnellen om dichter bij de groep te komen, zoals ook toeristenboten dit zouden doen, begon de groep zich op te splitsen. We dachten dat de dolfijnen zich per soort zouden splitsen.
Op het eerste gezicht gingen gewone dolfijnen zich inderdaad van de gestreepte dolfijnen afsplitsen. We bleven bij de groep gewone dolfijnen. Toen we nogmaals over de groep vlogen met de drone, zagen we echter dat alle kalveren verdwenen waren. De gewone dolfijnen mét kalveren waren er met de groep gestreepte dolfijnen vandoor gegaan! Dit konden we later verifiëren in de dronevideo’s. Een verklaring voor dit gedrag zou kunnen zijn dat de verschillende soorten met net iets andere niches, voordelen kunnen halen uit de vorming van gemengde groepen. Niet alleen bij het foerageren, maar bijvoorbeeld ook bij de bescherming van de kalveren.
Graag onderzoeken we verder hoe dolfijnen van dezelfde soort en verschillende soorten samenwerken.
Op de foto zijn de dolfijnen gemarkeerd: de gele stippen zijn een gewone dolfijnen, en rode stippen zijn gestreepte dolfijnen.
Indrukwekkende draken, eenhoorns, centauren, boomnimfen, sfinxen, zeemeerminnen en talloze andere be…
5 september 2024
Stichting Future For Nature (FFN), gevestigd in Burgers’ Zoo, zet zich in voor het belang van natuur…
3 september 2024
Vanaf de oprichting van de Europese Dierentuinvereniging EAZA is Burgers’ Zoo al lid van deze organi…
2 september 2024