Koninklijke Burgers’ Zoo mag sinds de oprichting van de Green Key in 2004 trots de gouden gradatie voeren. De Green Key is hét internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche en de zakelijke markt. De Green Key is opgebouwd uit een aantal verplichte normen en een aantal optionele normen. De mate waarin een organisatie ook aan de optionele normen voldoet, bepaalt of die organisatie de gradatie brons, zilver of goud krijgt toegekend.
Het internationale keurmerk beoordeelt het duurzaam ondernemen van een organisatie op de volgende terreinen: management (voldoen aan regelgeving), communicatie, maatschappelijke betrokkenheid, water, reiniging, afval, energie, bouwen en groen, mobiliteit gasten en medewerkers, eten en drinken, inkoop en textiel. In een reeks artikelen over duurzaam ondernemen in Burgers’ Zoo komt elke maand een concreet praktijkvoorbeeld aan bod.
We zitten altijd vol ambitieuze plannen voor nieuwbouwprojecten in ons park. We vinden het vanzelfsprekend heel belangrijk om daarbij het groen niet uit het oog te verliezen. Allereerst hebben we te maken met het bestemmingsplan voor de omgeving waarin we ons bevinden en de regels die daarvoor van kracht zijn.
Eén van de vereisten bij een nieuwbouwproject op ons park is dat we een ecologisch onderzoek moeten laten verrichten naar de inheemse flora en fauna die in het te bebouwen gebied voorkomen. Zo onderzoeken we bijvoorbeeld of en waar er vleermuizen slaapplaatsen in het gebied hebben en hoe het met de mussenpopulatie is gesteld. Hierdoor kunnen we dan in het plan opnemen dat we speciale vleermuiskasten installeren en diverse nestkastjes voor mussen ophangen in het gebied.
Zo heeft het gebied dat bekend stond in het park als ‘de oude nieuwbouw’ plaats moeten maken voor de aanleg van de nieuwe makiverblijven. Uit het ecologisch onderzoek bleek dat vleermuizen gebruik maakten van de oude binnenverblijven in dat gebied. Daarom hebben we een enorme rotspartij in het verblijf van de Maleise beren geschikt gemaakt voor vleermuizen, waardoor ze ook de komende jaren daar kunnen overwinteren, jongen werpen, of gewoon ‘overdaggen’ (overnachten is niet het juiste woord bij deze nachtactieve dieren).
Burgers’ Zoo heeft de filosofie dat het bouwt voor de lange termijn. We kiezen voor duurzame materialen die lang meegaan en waaraan we niet elk jaar veel onderhoudskosten en/of reparatiekosten hebben. Daarnaast vinden we het belangrijk om gebouwen goed dicht te maken, zodat we ongedierte zoveel mogelijk buiten kunnen houden en natuurlijk energieverlies tot een minimum beperken. En mocht er toch ergens sprake zijn van ongedierte, dan kiezen we bij grote voorkeur voor biologische bestrijdingsmiddelen.
Ook qua bouwmaterialen maken we waar mogelijk zoveel mogelijk duurzame keuzes. Zo hebben we sinds 2004 een convenant met FSC Nederland (Forest Stewardship Council) gesloten om FSC-gecertificeerd hout te gebruiken bij al onze nieuwbouwprojecten. Door deze eis destijds bij onze leveranciers neer te leggen, zijn zij zich ook gaan certificeren bij FSC, voor zover ze dat nog niet waren. Op deze manier kun je als organisatie in je eigen bedrijfskolom op positieve wijze druk uitoefenen om het goede voorbeeld te volgen.
Bovendien spannen we ons in om de inheemse flora en fauna zoveel mogelijk te stimuleren. Dat doen we bijvoorbeeld door het aanleggen van bloemenweides om veel inheemse insecten aan te trekken, of door ecologische oevers te ontwerpen waar waterplanten, insecten, kikkers, padden, salamanders, vissen en allerlei andere dieren zich thuis voelen. Een groot compliment is wellicht dat de ecologische oever rond het makiverblijf sinds jaar en dag regelmatig bezocht wordt door een wilde ijsvogel!
Op diverse locaties in ons park hebben we tenslotte wintergroene, vaak giftige plantensoorten die vroeger zijn aangeplant weer vervangen door inheemse plantensoorten die kenmerkend zijn voor het boslandschap van de Veluwe.
Door al deze maatregelen verheugen we ons niet alleen op een zeer diverse dierencollectie binnen de verblijven in ons park, maar zeker ook op een soortenrijke wilde flora en fauna die ons park als geschikt leefgebied uit hebben gekozen.
Indrukwekkende draken, eenhoorns, centauren, boomnimfen, sfinxen, zeemeerminnen en talloze andere be…
5 september 2024
Stichting Future For Nature (FFN), gevestigd in Burgers’ Zoo, zet zich in voor het belang van natuur…
3 september 2024
Vanaf de oprichting van de Europese Dierentuinvereniging EAZA is Burgers’ Zoo al lid van deze organi…
2 september 2024