De zoektocht naar drie nieuwe winnaars van de internationaal gerenommeerde natuurbeschermingsprijs, de Future For Nature Award, is gestart. Kandidaten vanuit de hele wereld kunnen meedingen. Future For Nature is op zoek naar jonge, getalenteerde natuurbeschermers (tot 35 jaar) die zich inzetten voor het behoud van wilde plant- en diersoorten en die hét verschil maken voor de toekomst van de natuur. Drie van hen zullen in het voorjaar van 2023 het podium van Koninklijke Burgers’ Zoo beklimmen om hun Award én 50.000 euro per persoon in ontvangst te nemen.
Meer dan ooit is duidelijk hoe afhankelijk we zijn van de natuur om ons heen. Wilde plant- en diersoorten zijn de bouwstenen van die natuur en bij iedere soort die verdwijnt, verzwakt het systeem. Daarom ondersteunt de Stichting Future For Nature ook, of misschien wel juist, in deze moeilijke tijden jonge natuurbeschermers die wereldwijd bedreigde planten en dieren beschermen. De stichting is op zoek naar jonge mensen (tot 35 jaar) die door hun onvermoeibare inzet, creativiteit en leiderschap het verschil maken voor de toekomst van de natuur.
Inschrijven is mogelijk tot 28 augustus 2022 op futurefornature.org. In 2021 meldden meer dan 250 kandidaten zich aan afkomstig uit 100 landen verspreid over de hele wereld: van Litouwen tot Zuid-Afrika, van Ecuador tot Papua Nieuw-Guinea. Gerenommeerde natuurbeschermers selecteren de winnaars.
Inmiddels telt de Future For Nature-familie 45 winnaars in 30 landen uit alle hoeken van de wereld. Op futurefornature.org/winners zijn de unieke verhalen van ieder van hen terug te vinden. Onder hen enkele Nederlanders:
• Michiel Hötte (2008), voor zijn prachtige werk voor de bescherming van de ernstig bedreigde Amoerpanter en de Siberische tijger.
• Maggie Muurmans (2009), voor haar enorme inzet voor de zeeschildpadden in Zuid-Amerika en Azië. Inmiddels zet zij zich even gepassioneerd in voor de oceanen vanuit Australië.
• Els van Lavieren (2010), voor de bescherming van berberapen in Marokko. Inmiddels heeft Els een nieuwe missie: het bestrijden van illegale handel in wilde dieren én de bescherming van het zeeleven in Suriname.
• Wietse van der Werf (2016), onder andere voor zijn unieke aanpak van illegale visserij op de Middellandse zee. Wietses huidige project is de Sea Ranger Service, waarin hij samen met jongeren de Noordzee beschermt.
• Tjalle Boorsma (2020), voor de bescherming van de blauwkeelara in Bolivia.
De Stichting Future For Nature vierde dit jaar feest, aangezien de Awards in 2022 voor de vijftiende keer zijn uitgereikt, in het Safari Meeting Centre van hoofdsponsor Koninklijke Burgers’ Zoo. De prijzen werden uitgereikt door Razan Al Mubarak, de president van de International Union for the Conservation of Nature (IUNC), en Frans Timmermans, uitvoerend vicepresident van de Europese Green Deal, Europese Commissie. De internationaal erkende natuurbeschermingsprijs werd in het verleden onder meer uitgereikt door iconen als Sir David Attenborough, Dr. Jane Goodall DBE, Dr. Frans de Waal en Doutzen Kroes. Tijdens de tiende editie was Zijne Koninklijke Hoogheid Koning Willem-Alexander eregast.
Indrukwekkende draken, eenhoorns, centauren, boomnimfen, sfinxen, zeemeerminnen en talloze andere be…
5 september 2024
Stichting Future For Nature (FFN), gevestigd in Burgers’ Zoo, zet zich in voor het belang van natuur…
3 september 2024
Vanaf de oprichting van de Europese Dierentuinvereniging EAZA is Burgers’ Zoo al lid van deze organi…
2 september 2024