Natuurbehoud is één van de hoofddoelstellingen van ons park. Waarom vinden we natuurbehoud zo belangrijk? De natuur staat wereldwijd onder druk en we zijn van mening dat wij als dierenpark een actieve rol moeten spelen bij de inspanningen om het tij te keren. Ondanks dat de negatieve berichten het nieuws over de natuur domineren, zijn er gelukkig ook veel hoopgevende initiatieven, vaak van dappere idealisten die stug tegen de stroom in roeien en bijzondere resultaten weten te boeken. In deze reeks artikelen geven we deze inspirerende voorbeelden graag de aandacht die ze verdienen. In deze editie: het Corozal Sustainable Future Initiative in Belize.
Sinds 1989 – inmiddels meer dan drieëndertig jaar – beschermt Burgers’ Zoo samen met het Zwitserse vlinderpark Papiliorama Zoo op succesvolle wijze een natuurgebied in het Midden-Amerikaanse Belize, dat inmiddels een oppervlakte kent van meer dan 400 vierkante kilometer. Om daar een concreet idee bij te geven: dat is meer dan zeven maal de oppervlakte van Het Nationale Park De Hoge Veluwe! Het natuurgebied omvat onder andere tropische regenwouden, tropische droogbossen, mangroven en koraalriffen en is het natuurlijke leefgebied van dieren als onder andere jaguars, tapirs, krokodillen, zeekoeien en talloze vogelsoorten.
Een team van parkrangers is 24-7 in het natuurgebied aanwezig om het te beschermen tegen stroperij, illegale bevissing, illegale houtkap, vervuiling en andere bedreigingen. Ook tijdens de coronajaren is er niet bezuinigd op de jaarlijkse donaties aan dit project, zodat de medewerkers van de organisatie in die roerige tijden verzekerd waren van hun banen en inkomens. Juist in de coronaperiode stond de natuur wereldwijd extra onder druk, omdat met name de stroperij en illegale houtkap in die periode flink toenamen: mensen zochten – vaak noodgedwongen – naar andere middelen om een inkomen te verwerven en hun families te kunnen blijven onderhouden. Juist in zo’n periode van een mondiale crisis is niet-aflatende financiële steun essentieel voor het behoud van de natuur! Zo is ook in Belize gebleken.
Hoe is dit natuurbehoudsproject ooit van start gegaan? Vlak na de opening van Burgers’ Bush in 1988, het volledig overdekte tropische regenwoud in Burgers’ Zoo met een oppervlakte van anderhalve hectare, benaderde Dr. Maarten Bijleveld van Papiliorama Zoo dierentuindirecteur Antoon van Hooff met het voorstel om gezamenlijk een stuk land in Belize aan te kopen met als doel het als natuurgebied te kunnen beschermen. Zo werd in 1989 het Shipstern Nature Reserve in het leven geroepen. Het International Tropical Conservation Fund (ITCF), een stichting zonder winstoogmerk, werd met een Nederlandse en een Zwitserse tak opgericht om in Europa fondsen te verkrijgen voor het beheer van het reservaat. In 2012 werd het beschermde gebied flink uitgebreid en Shipstern, waar ook het rangerhoofdstation is, maakt nu onderdeel uit van de door Corozal Sustainable Future Initiative (CSFI) beheerde gebieden in Noordoost-Belize. Bovendien is het gekochte land ook weer terug geschonken aan de Belizaanse bevolking.
Burgers’ Mangrove is volledig geïnspireerd op dit natuurgebied in Belize dat we beschermen. We hopen bezoekers te inspireren en op indrukwekkende wijze te laten ervaren hoe mooi de dieren en natuur in dit bijzondere natuurgebied zijn, zodat ze waardering en begrip krijgen voor de noodzaak om deze kwetsbare natuur actief te beschermen. Bezoekers die zo enthousiast zijn geworden, kunnen een kleine donatie doen door wat munten in de moneyspinner bij de uitgang achter te laten, of bijvoorbeeld besluiten om als Vriend van Belize maandelijks een bedrag te doneren. Meer informatie over dit project is te vinden op www.burgerszoo.nl/belize en www.csfi.bz.
Indrukwekkende draken, eenhoorns, centauren, boomnimfen, sfinxen, zeemeerminnen en talloze andere be…
5 september 2024
Stichting Future For Nature (FFN), gevestigd in Burgers’ Zoo, zet zich in voor het belang van natuur…
3 september 2024
Vanaf de oprichting van de Europese Dierentuinvereniging EAZA is Burgers’ Zoo al lid van deze organi…
2 september 2024