Stichting Future For Nature (FFN), gevestigd in Burgers’ Zoo, onderstreept het belang van natuurbehoud en zet zich hiervoor in door jonge natuurbeschermers over de hele wereld actief te ondersteunen. Ieder jaar reikt FFN de Future For Nature Awards uit in het Safari Meeting Centre, een speciaal evenement waarbij drie winnaars ieder bovendien €50.000 in ontvangst mogen nemen om hun natuurbehoudsproject verder te ontwikkelen. Future For Nature en het Award Event geven de winnaars een platform om hun unieke verhalen over natuurbescherming te delen.
Op vrijdag 21 april werden de indrukwekkende prestaties en inspirerende doelen van de FFN Award-winnaars van 2023 gevierd. Tomás Rivas Fuenzalida uit Chili, Alona Prylutska uit Oekraïne en Pieter van Wyk uit Zuid-Afrika stonden dit jaar in de welverdiende schijnwerpers.
Traditiegetrouw werd de prijsuitreiking geleid door Saba Douglas-Hamilton, voorzitter van het internationale selectiecomité van FFN. Saba nam ons gedurende de ceremonie mee op een reis om de wereld. Hierbij werd een bezoek gebracht aan voormalige FFN Award-winnaars en werden hun recente prestaties en werk belicht. Zo ontmoetten we wilde walvissen langs de kust van Chili en luisterden we naar betoverende bosgeluiden in het Leuser-ecosysteem. We zijn zelfs door grotten gekropen om nieuwe vleermuisverblijven te zoeken!
Tijdens onze reis om de wereld zijn we ook gestopt in de landen waar de FFN Award-winnaars van dit jaar werken. Tomás beschreef de roofvogels symbolisch als geest van de Chileense bossen en hoe natuurbehoud echt een roeping is. Alona toonde ons optimisme en doorzettingsvermogen en er ging merkbaar een schok door het publiek toen ze een video liet zien van de vrijlating van vleermuizen in een door oorlog geteisterde stad in Oekraïne. Pieter gaf ons stof tot nadenken over plantenbescherming in Zuid-Afrika en leverde hard bewijs over de kwetsbaarheid van onze natuurlijke wereld. Deze ontroerende momenten werden verlicht door de pure toewijding en passie van de drie winnaars. Er is hoop, zolang we doorgaan!
Eregast Pavan Sukhdev, Goodwill Ambassadeur van het milieu-programma van de United Nations, bekrachtigde de boodschap dat we wat natuurbehoud betreft nooit mogen opgeven, maar vastberaden door moeten blijven zetten. Pavan drong de winnaars erop aan om "te blijven vechten en de liefde in je te laten branden". Hij sprak over hoe de natuur elke dag zoveel waarde geeft aan ons leven "Alles wat deze drie jonge mensen hebben gedaan, helpt om beweging te creëren die uiteindelijk de mentaliteit van mensen zal veranderen", zei Pavan.
Roofvogels zijn de grootste roofdieren in onze lucht en ze spelen een belangrijke rol in hun ecosystemen. Naarmate mensen meer en meer natuurgebied innemen om te leven en het land te bebouwen, zijn steeds meer roofvogels boerderijdieren gaan opnemen in hun dieet. Boeren vinden dit natuurlijk niets en nemen wraak door op de roofvogels te schieten. Tomás ontdekte dat het verlies van leefgebied en deze menselijke vervolging de grootste bedreigingen vormen voor het bestaan van de zeldzame Patagonische buizerd in Chili, en hij zet zich in voor het vinden van een oplossing.
Tomás heeft er zijn levensmissie van gemaakt om de Patagonische buizerd, en andere bedreigde roofvogels zoals de Andeskuifarend, te beschermen en hen te helpen vreedzaam samen te leven met mensen in Zuid-Amerika. Het begrijpen van roofvogels en hun behoeften is cruciaal voor hun bescherming. Tomás bestudeert daarom al vele jaren zeldzame Zuid-Amerikaanse roofvogels en deed belangrijke ontdekkingen over hun populaties. Tomás ontwikkelde een speciale techniek om nesten van de Patagonische buizerd op te sporen. Hiermee heeft hij de weg vrijgemaakt voor het verzamelen van kennis over de populatie, ecologie en habitatvereisten. Hij was de eerste in zestig jaar die Patagonische buizerdnesten vond in Chili en hij heeft er inmiddels nog meer gevonden. Dankzij de ontdekkingen van Tomás is deze soort nu officieel als bedreigde diersoort geclassificeerd door IUCN.
Tomás gelooft dat mensen en roofvogels samen kunnen leven, met de juiste hulpmiddelen. Met zijn organisatie Fundación Ñankulafkén werkt Tomás aan baanbrekende agro-ecologische technieken om aanvallen van roofvogels op pluimvee tegen te gaan. Zo heeft hij veiligere pluimveestallen met vegetatiedaken ontworpen. Tomás leert boeren over roofvogels en bovendien werkt hij met hen samen om aanvallen van roofvogels op pluimvee tot een minimum te beperken.
Door het winnen van de FFN Award kan Tomás doorgaan met het verminderen van het conflict tussen mens en roofvogel in Chili en andere Zuid-Amerikaanse landen. Hij zal dit doen door oplossingen te bieden waarmee de lokale bevolking haar pluimvee kan beschermen en aanvallen van roofvogels kan minimaliseren. Daarnaast is Tomás van plan een programma te ontwikkelen om de roodstaartbuizerd in centraal Chili te herintroduceren, waarbij hij voortbouwt op zijn eerste successen bij het fokken van de vogels.
Door verstedelijking en klimaatverandering zijn sommige vleermuissoorten gebouwen als hun thuis gaan gebruiken. Alona Prylutska is een Oekraïense natuurbeschermer die zich inzet voor de bescherming van vleermuizen in een stedelijke omgeving. Ze redt vleermuizen die vastzitten in gebouwen, helpt bijgeloof over vleermuizen te doorbreken en werkt aan het creëren van veilige ruimtes voor vleermuizen in de steden.
Alona is al sinds haar eerste jaar op de universiteit gefascineerd door vleermuizen. Tijdens haar studie kwam ze erachter dat er veel vleermuizen leven in de steden van Oekraïne. In gebouwen lopen vleermuizen het risico om bekneld te raken, of kunnen ze zelfs worden gedood door renovatie- of isolatiewerkzaamheden. Alona begon vleermuizen te redden die in de stad werden gevonden of vastzaten in gebouwen, om ze in haar eigen huis weer te laten revalideren. Tijdens de winter bewaarde ze de vleermuizen in haar koelkast, omdat vleermuizen kou nodig hebben om te overwinteren. Alona richtte het Oekraïense Bat Rehabilitation Centre op, het enige in het land. Dit Centre doet ook dienst als de grootste faciliteit voor vleermuisonderzoek in Oost-Europa. Samen met haar team vangt Alona nu vleermuizen op uit heel Oekraïne en heeft ze in totaal meer dan 21.000 vleermuizen van 13 soorten gered.
In Oekraïne is er een diepgewortelde angst voor vleermuizen, wat niet helpt bij hun bescherming. Alona gelooft dat het veranderen van de houding ten opzichte van vleermuizen de sleutel is tot hun overleving op de lange termijn. Met haar team organiseerde Alona een campagne om mensen uit te leggen hoe bijzonder deze dieren zijn. Jaarlijks organiseren ze het inmiddels beroemde Bat Release Feest, waar ze het publiek laten helpen honderden geredde vleermuizen terug te zetten in het wild. Door vleermuizen van dichtbij te zien, en zelfs vast te kunnen houden, kunnen mensen enthousiast raken over deze dieren.
Ondanks de erbarmelijke omstandigheden in Oekraïne hebben Alona en haar team doorgezet en hun belangrijke werk voor het behoud van vleermuizen voortgezet. Ze hebben veel migrerende vleermuizen uit verlaten gebouwen gered en organiseren outreach-activiteiten. Alona heeft grootse plannen met het prijzengeld van de FFN Award. Zo wil ze nieuwe vestigingen van het Bat Rehabilitation Centre starten in de vijf grootste Oekraïense steden. Daarnaast gaat ze een 'gedeeld huis'-project opzetten, om in samenwerking met bouwbedrijven te voorkomen dat vleermuizen sterven of worden verstoord tijdens gebouwrenovaties.
De Richtersveld-regio in het noorden van Zuid-Afrika kent de meeste soorten vetplanten ter wereld. Meer dan 400 van deze soorten worden nu echter met uitsterven bedreigd als gevolg van mijnbouw, stroperij, overbegrazing en klimaatverandering. Pieter van Wyk is een Zuid-Afrikaanse botanicus die zich inzet voor het behoud van de unieke flora van het Richtersveld. Hij deinst niet terug als het gaat om de bestrijding van milieu-misdaden en gewapend met kennis en passie zet hij zich in voor het behoud van bijzondere vetplanten.
Al sinds hij een kleine jongen was, is Pieter toegewijd aan het bestuderen en beschermen van de unieke Zuid-Afrikaanse flora. Door de jaren heen heeft hij gegevens verzameld over endemische vetplanten en heeft hij zelfs nieuwe soorten ontdekt! Pieter gebruikt zijn kennis nu voor het beschermen van bedreigde leefgebieden van vetplanten op provinciaal en nationaal niveau. Samen met zijn team strijdt hij tegen diamantwinning in het Richtersveld en tegen stroperij van flora, wat een groeiend probleem is in de regio. Iedereen wil namelijk wel een mooie vetplant in huis. Pieter vangt in beslag genomen vetplanten op en heeft in totaal al meer dan 100.000 gestroopte planten gered.
Om toekomstige generaties Zuid-Afrikaanse endemische vetplanten te beschermen, vindt het werk van Pieter zowel in het veld als binnenshuis plaats. Met de FFN Award gaat Pieter een nieuwe kas bouwen, waarin hij meer dan 400 plantensoorten kan opslaan om hen te behoeden voor uitsterven. Daarnaast wil hij lokale mensen bij zijn projecten gaan betrekken. Pieter is van plan een 'groene' economie te ontwikkelen, waar mensen financieel kunnen profiteren door de vetplanten in hun tuinen te laten groeien. Dit helpt aan de ene kant als een extra inkomen en zorgt er daarnaast voor dat de vetplanten niet uit het wild worden gehaald.
De eenhoorn wordt meestal afgebeeld als een paard met een lange hoorn op het voorhoofd. De hoorn is…
Enkele seconde geleden
De mandragora (Mandragora officinarum) is een kruid uit de nachtschadefamilie. De mandragora wordt o…
Enkele seconde geleden
Quetzalcoatl betekent letterlijk ‘gevederde slang’ of ‘kostbare tweeling’. Quetzalcoatl is één van d…
2 dagen geleden