Actieweekend voor anti-stroop-patrouilles neushoorns
Terug

Actieweekend voor anti-stroop-patrouilles neushoorns

donderdag, 09 maart 2017
Actieweekend voor anti-stroop-patrouilles neushoorns

De afgelopen jaren is de stroperij van neushoorns schrikbarend toegenomen. Criminele bendes jagen in heel Afrika met modernste technologie op de grijze reuzen, enkel en alleen om hun hoorn. Sinds enkele jaren passen stropers ook een andere strategie toe: ze roven neushoornhoorn uit antiquariaten en natuurmusea. Daarnaast zijn in enkele gevallen ook neushoorns in opvangcentra en dierentuinen slachtoffer van de criminele activiteiten. Afgelopen dinsdag, 7 maart, is voor het eerst een neushoorn in een Europese dierentuin gestroopt. Het betreft het 4,5 jaar oude mannetje Vince, dat in 2012 in het Arnhemse dierenpark Koninklijke Burgers’ Zoo is geboren. Hij werd in de ochtend door zijn dierverzorgers dood aangetroffen zijn nachtverblijf, doodgeschoten en een van de hoorns afgezaagd. 

Tijd voor actie!

De medewerkers van Burgers’ Zoo zijn geschokt door de zinloze dood van Vince. Aanstaand weekend houdt de dierentuin een informatie-evenement omtrent neushoorns. De op dit weekend geworven donaties worden gebruikt om anti-stroop-patrouilles in Afrika financieel te ondersteunen. De rangers die neushoorns proberen te beschermen, hebben een zware en soms levensgevaarlijke taak. Alleen al in het Kruger National Park in Zuid-Afrika zijn in het jaar 2015 meer dan 600 neushoorns gedood. Verhoogde presentie van bewapende rangers bij belangrijke stukken van het habitat van neushoorns, zoals bij waterpartijen  en modderplekken, of zelfs één op één bewaking van neushoorns rond de klok heeft in diverse landen wel een duidelijke teruggang van de stroperij gezorgd. Uiteraard is hiervoor echter veel geld nodig.

Op zaterdag 11 en zondag 12 maart zijn er van 10 tot 16 uur in de Safari informatietafels over neushoorns. Ook is er een neushoorn quiz, staat er een donatiebus en kunnen onder andere neushoornbuttons worden gekocht voor het goede doel. En uiteraard wordt uitleg gegeven over de zeven witte neushoorns in Burgers’ Zoo. 

Natuurbehoud

Neushoornhoorn bestaat uit keratine, hetzelfde materiaal als onze haren of vogelveren. Toch wordt de hoorn geneeskrachtige werking toegeschreven. Als medicijn tegen onder ander kanker, koorts en impotentie is neushoornhoorn tienduizenden euro's per kilo waard. Spreekt voor zich, dat enige werking van deze medicijnen nooit wetenschappelijk is aangetoond – het kauwen op een plukje haar zou immers hetzelfde effect moeten hebben!

Burgers’ Zoo draagt natuurbehoud een warm hart toe. Daarom is het park onder meer hoofdsponsor van de Future For Nature Award, een geldprijs van €50.000,- die elk jaar aan die jonge natuurbeschermers wordt toegekend. In het jaar 2014 was Rudi Hadiansyah Putra een van de prijswinnaars. Hij zet zich met man en macht in voor de bescherming van Sumatraanse neushoorns, want ook op de Aziatische neushoorns wordt inmiddels genadeloos gejaagd.


 


 

Reacties


Meer nieuws


Burgers’ Zoo bouwt een nieuwe buitenspeeltuin bij het Park Restaurant!

Burgers’ Zoo bouwt een nieuwe buitenspeeltuin bij het Park Restaurant!

dinsdag, 11 december 2018

Na jaren van trouwe dienst en zorgvuldig onderhoud door onze technische dienst hebben we helaas moeten constateren dat de huidige buitenspeeltuin bij het Park Restaurant aan vervanging toe is. Met veel enthousiasme starten we maandag 29 oktober 2018 met de sloop van de huidige speeltuin én de bouw van een gloednieuwe speeltuin!

Lees meer
Ziet de epifyt! Niet?

Ziet de epifyt! Niet?

woensdag, 05 december 2018

Het dertig jaar oude regenwoud herbergt voor de gemiddelde bezoeker vele groene geheimen. Zo is één van de minder bekende groene feitjes dat het regenwoud qua beplanting opgedeeld is in drie werelddelen: Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië. Dat is natuurlijk nog niet echt een groot geheim te noemen.

Lees meer
Future For Nature Award 2019: shortlist met acht genomineerden

Future For Nature Award 2019: shortlist met acht genomineerden

dinsdag, 04 december 2018

Stichting Future For Nature heeft een shortlist met acht genomineerden bekend gemaakt die in de race zijn om de felbegeerde Future For Nature Award 2019 te winnen. Elk jaar winnen drie jonge, succesvolle natuurbeschermers deze internationaal erkende prijs voor natuurbehoud. 

Lees meer

We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord Privacy Statement