Livestream kraamverblijf neushoorn Izala

Neushoorn Izala is bevallen van een kerngezond jong!

Neushoorn Izala is bevallen van een kerngezond jong. Na een spannende periode is op donderdag 10 augustus er een kerngezond vrouwtje geboren met de naam Wiesje!

Na een draagtijd van zo'n 520 dagen kwam haar eerste jong helaas dood ter wereld. Op de avond van donderdag 10 augustus is Izala bevallen van een jong. Het jong is een vrouwtje en haar naam is Wiesje.  

Izala kwam in 2013 uit de dierentuin van Kolmarden (Zweden) naar ons park. In Zweden leefde ze samen met haar moeder, waardoor haar cyclus als lager in rang staande vrouw hormonaal werd onderdrukt. Na haar komst naar Burgers’ Zoo werden al snel paringen geconstateerd en bleek ze drachtig te zijn.

Bekijk de livestream

Lange draagtijd

De draagtijd van breedlipneushoorns bedraagt zestien tot achttien maanden. Vanwege de van nature grote omvang van de dikhuiden is het echter zonder hulp van een inwendige echo moeilijk te voorspellen wanneer een geboorte precies plaatsvindt. Een volwassen neushoornvrouw weegt namelijk al gauw 2.000 kilo.

Lees alles over neushoorns

Zevende neushoornjong sinds 2000

Burgers’ Zoo is erg succesvol met de fok van breedlipneushoorns. Sinds 2000 zijn er in totaal al zes neushoorntjes op succesvolle wijze grootgebracht in ons park. Als de geboorte van Izala’s tweede jong deze keer naar wens verloopt en zich geen verdere bijzonderheden voordoen de komende jaren, betekent dat alweer het zevende gezonde jong in zeventien jaar tijd. De ervaren neushoornvrouw Kwanzaa is de moeder van vijf van de neushoorntjes die in deze eeuw het levenslicht zagen. In 2002 werd eerst Iris geboren (van moeder Freya), gevolgd door Kara in 2006. Vanaf 2010 kreeg Kwanzaa echter nog louter mannetjes: Dozer (2010), Vince (2012), Tank (2014) en Thomas (2016). Tank en Thomas leven nog altijd in de Arnhemse neushoorngroep, terwijl de overige jongen inmiddels naar andere dierentuinen verspreid over heel Europa zijn verhuisd in het kader van het Europese fokprogramma voor deze soort.

Bijzonder tragisch incident

Begin maart 2017 bereikte Burgers’ Zoo het schokkende nieuws dat misdadigers in de Franse dierentuin van Thoiry neushoorn Vince hadden afgeslacht omwille van zijn hoorn. Vince werd in 2012 in ons park geboren en was enkele jaren geleden naar Frankrijk verhuisd in het kader van het Europese fokprogramma. Alle medewerkers van ons park werden door grote verslagenheid getroffen. De honderden steunbetuigingen uit binnen- en buitenland die ons bereikten via e-mail, post en andere kanalen maakten duidelijk dat deze verschrikkelijke gebeurtenis heeft geleid tot internationale verontwaardiging en een unanieme veroordeling van deze walgelijke daad. Het maakt eens te meer duidelijk dat we alle zeilen moeten bijzetten, zowel in dierenparken als in het wild, om deze unieke diersoort voor de toekomst te behouden. 

 

Terug naar Burgers' Zoo