Breedlipneushoorn
Burgers' Safari

Breedlipneushoorn

Ceratotherium simum

Verspreiding savannes van zuidelijk Afrika en Oost-Afrika
Gewicht mannetjes 3000 kg, vrouwtjes 2000 kg
Leefwijze mannetjes solitair, vrouwtjes in losse groepen
Draagtijd 17 maanden
Worpgrootte 1 jong
Leeftijd 40 jaar
Voedsel grassen
Bedreiging bijna kwetsbaar
Plek in het dierenrijk

Breedlipneushoorns zijn de grootste en meest sociale van de vijf soorten neushoorns. Neushoorns behoren tot onevenhoevige hoefdieren. Andere vertegenwoordigers van deze groep in Burgers’ Zoo zijn de Zuid-Amerikaanse tapirs en de zebra’s.  

Bijzonder gedrag

Mannetjes breedlipneushoorns zijn territoriaal. Het territorium markeren ze met urine en met poep, die ze op bepaalde plekken deponeren. Vrouwtjes zijn in hun thuisgebied welkom, maar andere mannetjes worden alleen getolereerd op bepaalde paden naar waterplekken toe.

Over de voortplanting

Als een neushoornvrouwtje bronstig is, laat het langdurig een mannetje achter zich aanjagen. Zo kan de man bewijzen dat hij in goede conditie is. De paring zelf duurt lang, soms wel langer dan een uur. Vandaar vermoedelijk het bijgeloof in sommige culturen dat de gemalen hoorn van een neushoorn goed is voor de potentie.

Eén met de natuur

Op de Afrikaanse savanne leven twee soorten neushoorns: de puntlipneushoorn en de breedlipneushoorn. Terwijl de puntlipneushoorn blaadjes van struiken plukt, voeden breedlipneushoorn zich met gras. Er is op de savanne meer gras beschikbaar dan bladmateriaal, vandaar waarschijnlijk dat breedlipneushoorns zich minder solitair gedragen dan puntlipneushoorns.

Bedreiging en bescherming

Neushoorns woren veel gestroopt, omdat hun hoorns – die uit hetzelfde materiaal bestaan als onze vingernagels – met name in diverse Aziatische landen op de illegale markt heel veel waard zijn. De hoorn wordt als poeder verkocht als middel tegen koorts, kanker en andere aandoeningen. De afgelopen jaren stelen criminelen zelfs hoorns uit Europese natuurmusea en antiquiteitenhandels, omdat ze zoveel geld opleveren!

Wist u dit al over breedlipneushoorns?
  • Er leven momenteel zo’n 11.000 breedlipneushoorns in de natuur. Dat is niet zo veel, maar toch zijn ze de neushoornsoort met de grootste populatie.
  • Zo’n honderd jaar geleden was de breedlipneushoorn al een keer op een haar na uitgestorven. Toen waren nog slechts enkele tientallen dieren over, in een gebiedje in Zululand. Alle vandaag levende breedlipneushoorns zijn nakomelingen van deze dieren!
  • Pasgeboren neushoorns wegen ongeveer 60 kilo. Neushoornmelk is behoorlijk voedzaam; een jong kan per dag wel zo’n 1,5 kg aankomen!
De breedlipneushoorns in de Safari

In Burgers’ Zoo bewonen de breedlipneushoorns het achterste gedeelte van de Safarivlakte. Er zijn meerdere vrouwtjes, die het scepter zwaaien over de iets grotere en zwaardere fokman. Er zijn al verscheidene keren jongen geboren in Burgers’ Zoo. Dat is een mooi succes, ook voor het Europese fokprogramma voor deze soort.

Bij warm weer vinden de neushoorns het heerlijk om vlak bij het uitkijkpunt bij de waterpoel in de natte modder te liggen. Op die manier koelen ze af en verzorgen ze ook hun huid.

Hun dieet is  - zoals het bij graseters hoort - vrij sober: hooi en wat brokken speciaal voor grasetende dieren.

Breedlipneushoorn op social media


Foto's en video's uit het park


We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord Privacy Statement