Grantzebra’s
Burgers' Safari

Grantzebra’s

Equus quagga boehmi

Verspreiding savanne van Oost-Afrika
Gewicht 275 kg
Leefwijze haremgroepen
Draagtijd 12-13 maanden
Worpgrootte één per keer
Leeftijd 20 jaar
Voedsel gras
Bedreiging niet bedreigd
Plek in het dierenrijk

Grantzebra’s zijn een ondersoort van de steppezebra’s die alleen in oostelijk Afrika voorkomen. Er zijn meerdere soorten en ondersoorten zebra die – tenminste voor kenners - allemaal aan hun strepenpatroon herkenbaar zijn. Zebra’s zijn onevenhoevige hoefdieren. Ze zijn familie van ezels en paarden. Hun nauwste familieleden in Burgers’ Zoo zijn de neushoorns en de tapirs.

Bijzonder gedrag

Zebra’s communiceren met allerlei gelaatsuitdrukkingen, de houding van de oren en andere lichaamstaal met elkaar. Zo kunnen ze soortgenoten makkelijk laten zien in welke stemming ze zijn.

Over de voortplanting

Zebraveulens zijn al vrij groot en zeer goed ontwikkeld bij de geboorte. Ze kunnen snel met de moeder mee lopen. De eerste tijd zijn de veulens meer bruin-wit dan zwart-wit. Na een paar dagen herkent het jong zijn moeder zowel aan haar stem, haar geur als ook aan haar individueel strepenpatroon.

Eén met de natuur

Grantzebra’s, Thomson gazelles en witbaardgnoes trekken elk jaar grote afstanden tussen Masai Mara en Serengeti Nationaal Park. Altijd op zoek naar jong gras dat na de regens groeit, leggen ze daarbij jaarlijks zo’n 3000 km per jaar af. De zebra’s zijn daarbij degenen die meestal het voortouw nemen. Zij knabbelen namelijk met hun scherpe voortanden de puntjes van het gras af. Daarna eten de Thomson gazelles en de gnoes de onderste gedeeltes van het gras op.

Bedreiging en bescherming

Terwijl andere zebrasoorten zeldzaam zijn, is de Grantzebra gelukkig niet bedreigd. Lokaal kunnen populaties in sommige tijden last hebben van bijvoorbeeld ongewoon lang aanhoudende droogte. Maar als soort staat hun voortbestaan niet op het spel.

Wist u dit al over grantzebra’s?
  • Grantzebra’s brengen een hard geluid voort, dat moeilijk te beschrijven is. Het lijkt nog iets meer op het balken van een ezel dan op het hinniken van een paard.
  • Zebra’s zijn echte vluchtdieren. Als zodanig gaan ze niet als hele groep uitgebreid liggen slapen. Ze rusten vooral staand, op die manier kunnen ze altijd snel wegrennen als er gevaar dreigt. Als ze echt slapen, liggen ze wel op de grond. Voor de veiligheid doen de groepsleden dit nooit allemaal tegelijkertijd.
  • Over de reden van de fraaie strepen van de zebra’s zijn er allerlei theorieën: vijanden zoals leeuwen verwarren, thermoregulatie, individuele herkenning, niet herkenbaar zijn voor tse tse vliegen… Het is ook goed mogelijk dat een combinatie van deze mogelijkheden van toepassing is!
De Grantzebra’s in de Safari

In Burgers’ Safari leven altijd tussen 20 en 30 Grantzebra’s. Wie goed observeert, zal snel opmerken dat dit feitelijk niet één groep is. Grantzebra’s leven namelijk in kleine harems, waarbij telkens een hengst en een ranghoge merrie de leiding hebben. In de Safari leven meerdere van deze harems. De weidse Safari kunnen deze harems prima allemaal met elkaar delen. ’s Avonds, als de dieren op stal gaan, betrekt echter elke harem zijn eigen stal. De dieren ’s avonds naar binnen halen is voor de verzorgers  over het algemeen geen al te moeilijke taak. De hoefdieren kennen de routine en ze weten goed dat in het nachtverblijf wat voederbrokken wachten. Om de zebra’s uit elkaar te kunnen houden, hebben de verzorgers aan elke staldeur een foto-overzicht van de zebra’s hangen die deze stal bewonen. Met een foto van rechts, eentje van links en een portie geduld en observatievermogen kan de verzorger zo nooit de mist ingaan.

De Grantzebra’s zijn qua karakter zeer extravert en ondernemend. Ze zijn bepaald geen tamme lieverdjes en kunnen hun medebewoners over het algemeen behoorlijk respect afdwingen. Of er nu een jonge neushoorn voor het eerst op de Safari-vlakte loopt, of dat er een nieuwe basterdgemsbok is gearriveerd… De zebra’s stellen zich altijd nieuwsgierig op en testen zelfs graag uit of de nieuwe medebewoner wel tegen een schop kan.

Grantzebra’s op social media


Foto's en video's uit het park


We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord Privacy Statement