Oostelijke witbaardgnoe
Burgers' Safari

Oostelijke witbaardgnoe

Connochaetes taurinus albojubatus

Verspreiding savanne van Oost-Afrika
Gewicht mannetjes 250 kg, vrouwtjes 200 kg
Leefwijze harems
Draagtijd 8-9 maanden
Worpgrootte één per keer
Leeftijd 20 jaar
Voedsel kort gras
Bedreiging niet bedreigd
Plek in het dierenrijk

Gnoes zijn evenhoevige hoefdieren die horens dragen. Ze behoren tot de antilopen, waarvan er in Burgers’ Zoo behoorlijk wat soorten van te zien zijn, zoals bijvoorbeeld de waterbokken, de spiesbokken en de basterdgemsbokken in de Safari.

Bijzonder gedrag

Gnoes staan erom bekend, dat ze met honderdduizenden jaarlijks trektochten ondernemen door de Masai Mara en de Serengeti. Echter, hoe gnoes leven, hangt erg af in welk gebied ze exact leven. De gnoes die migreren leven in de natuur westelijker dan de ondersoort die in Burgers’ Zoo voorkomt. De oostelijke witbaardgnoe kent geen migratie, hij is honkvast. 

Over de voortplanting

Gnoes paren in de natuur aan het einde van het regenseizoen, als de dieren in topconditie zijn. De jongen worden allemaal binnen drie weken geboren. Hierdoor hebben ze een betere kans om te overleven. Roofdieren kunnen namelijk niet in zo'n korte tijd alle pasgeboren kalfjes opeten. De jongen worden in de groep geboren en kunnen al na een paar minuten lopen. 

Eén met de natuur

Blauwe gnoes lusten kort, tot 10 cm hoog gras. Als er genoeg regen valt, kan het gras dat ze hebben afgegraasd weer snel aangroeien. De gnoes hebben dan telkens genoeg te eten in de buurt. Bij droogte groeit het gras niet zo snel en dan trekken de gnoes weg. Het liefst drinken ze dagelijks water, maar ze kunnen als het moet ook wel een paar dagen zonder water.

Bedreiging en bescherming

Gnoes hebben veel natuurlijke vijanden, bijvoorbeeld leeuwen, luipaarden en hyena’s. Maar dat is niet de reden dat de aantallen van de meeste grote zoogdieren in Afrika de afgelopen tientallen jaren (sterk) afgenomen zijn. Het aantal gnoes in de reservaten is weliswaar gegroeid, in de echte vrije natuur echter, zijn het er minder geworden. Oprukkende bebouwing en landbouw zijn hier de oorzaak van.

Wist u dit al over oostelijke witbaardgnoes?
  • Bij antilopen is het per soort verschillend, of beide geslachten of alleen de mannetjes horens hebben. Bij gnoes hebben mannetjes en vrouwtjes horens, maar die van de mannetjes zijn wat groter.
  • De gnoekalveren volgen de eerste twee dagen alles wat beweegt. De moeder moet dus goed opletten dat haar jong haar blijft volgen en niet per ongeluk een andere gnoe of zelfs een roofdier. Na die twee dagen weet het jong precies, wie de moeder is.
  • Een rivier oversteken is voor gnoes best gevaarlijk! Op de grote trek moeten de gnoes ook de Mara-rivier oversteken. Daar liggen heel veel krokodillen te wachten, totdat ze een lekkere gnoe praktisch voor de neus hebben lopen. Smullen voor de krokodillen, maar lastig voor de gnoes!
  • Gnoes danken hun naam aan het contactgeluidje onderling, dat ze heel vaak laten horen. De Engelse naam ‘wildebeest’ komt uit het Afrikaans en heeft te maken met het pittige karakter van deze dieren. 
De oostelijke witbaardgnoes in de Safar

In Burgers’ Safari delen de witbaardgnoes het buitenverblijf met giraffen, neushoorns, zebra’s en meerdere soorten antilopen. Alle Safaridieren brengen de nacht op stal door. Dan heeft iedere soort haar eigen nachtverblijf. Omdat de gnoekudde van Burgers’ Zoo  aardig groot is, hebben ze een binnenverblijf bestaande uit meerdere gedeeltes. Zo kunnen ze ook een keertje uit elkaars zicht gaan, als ze daar behoefte aan hebben.

Gnoemannetjes zijn bijzonder territoriaal. Zelfs de grote Safarivlakte is niet groot genoeg voor het vreedzaam samenleven van twee volwassen mannetjes gnoes. Als er in Burgers’ Zoo eens tijdelijk twee volwassen mannetjes zijn, dan huisvesten we deze heethoofden apart van elkaar, omdat er anders ernstige gevechten zouden kunnen ontstaan.

Het dieet van de gnoes bestaat vooral uit hooi. Als ze ’s avonds naar de stal gaan, krijgen ze ook nog brokken. Deze lekkernij werkt onder andere als beloning voor het naar binnen komen.

Het geboorteseizoen van de gnoes valt in Burgers’ Zoo in de zomer. Meestal worden de jongen in juli geboren. Ze zijn dan wel meteen te zien voor publiek, maar de gnoes verblijen dan wel eerst een paar weken in een eigen stuk van de Safari. Pas als de jongen wat zijn aangesterkt kunnen ze de pittige zebra’s ontmoeten.

Oostelijke witbaardgnoe op social media


Foto's en video's uit het park


We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord Privacy Statement