Leeuwen
Burgers' Safari

Leeuwen

Panthera leo

Verspreiding savannes van Afrika, Noordwest India
Gewicht mannetjes 190 kg, vrouwtjes 130 kg
Leefwijze groepen
Draagtijd 3,5 maanden
Worpgrootte 1-6 per keer
Leeftijd 18 jaar
Voedsel zebra's, buffels, gnoes en andere hoefdieren
Bedreiging kwetsbaar
Plek in het dierenrijk

Leeuwen zijn grote katachtigen, net als tijgers en panters die ook in Burgers’ Zoo leven. Bijna alle leeuwen komen voor in Afrika. Maar er is ook een ondersoort, de Aziatische leeuw, die in een klein stukje van India leeft.

Bijzonder gedrag

Leeuwen leven als enige katachtige in grotere, vaste groepen. Dit maakt het leeuwen mogelijk om op  prooidieren te jagen die voor bijvoorbeeld cheeta’s of luipaarden te groot zijn, zoals op volwassen zebra’s of buffels. De jacht is voornamelijk de taak van de vrouwtjes in de groep. Maar de mannetjes mogen als eerste eten!

Over de voortplanting

Leeuwenwelpen worden blind en vrij hulpeloos geboren. De vrouwen ondersteunen elkaar bij het opvoeden van de jongen. Ze laten zelfs de welpen van andere vrouwtjes bij zich drinken. Omdat in een troep normaliter alle vrouwtjes verwant aan elkaar zijn, helpen ze daarmee toch familieleden!

Eén met de natuur

Vaak specialiseren leeuwen zich binnen een bepaald gebied tijdelijk op één type prooidier. Zolang deze prooidiersoort heel veel voorkomt, jagen ze bijna uitsluitend op deze soort. Als de prooidierpopulatie echter afneemt, leggen ze zich weer voor een tijdje op een andere soort toe. Op die manier zullen leeuwen nooit een prooidiersoort doen uitsterven.

Bedreiging en bescherming

Buiten beschermde reservaten komen in Afrika nauwelijks meer leeuwen voor. De bevolking zit vaak niet bepaald te wachten op deze grote roofdieren als ‘buren’. Leeuwen pakken namelijk ook wel eens vee, een makkelijke prooi. Burgers’ Zoo kende in 2014 een met 50.000 Euro gedoteerde Future For Nature Award toe aan Leela Hazzah. Zij initieerde in Kenia een zeer succesvol project ter bescherming van leeuwen, waarbij voormalige leeuwenjagers onder de Masaï als leeuwenbeschermers nauw betrokken zijn.

Wist u dit al over leeuwen?
  • Jonge leeuwen hebben de eerste paar maanden een bruingevlekte vacht.
  • Leeuwen slapen en rusten vele uren per dag. Als ze met succes gejaagd hebben, buiken ze een paar dagen uit en doen ze extra rustig aan. Hoefdieren die een rustende troep leeuwen zien, lijken te weten dat de leeuwen nu geen gevaar zijn en reageren kalm.
  • Het liedje ‘In the jungle the lion sleeps tonight’ is niet op biologische feiten gebaseerd. Leeuwen leven in open graslanden en bossavannes, maar komen niet voor in de jungle.
  • Leeuwen zijn opportunisten die waar het kan hun kans grijpen. Zo pakken ze graag de prooi af van de zwakkere cheeta’s of van hyena’s.
De leeuwen in de Safari

Burgers’ Zoo heeft een rijke traditie in de huisvesting en de fok van leeuwen. Zo werd in 1963 een leeuwen-zevenling geboren, een grote zeldzaamheid. Al eind jaren ’60 heeft hier de duizendste leeuw het levenslicht gezien! 1968 werd bovendien in Arnhem het eerste Safaripark op het Europese vasteland geopend. Hier konden mensen in auto’s tussen de leeuwen rijden, een grote vernieuwing! Maar na een aantal jaren werd de Safari veranderd in een wandelsafari. Nu kunnen de bezoekers de leeuwengroep vanuit een observatiehut goed bekijken.

 Uiteraard betreden de dierverzorgers het leeuwenverblijf nooit zomaar. Als er in het leeuwenverblijf werkzaamheden plaatsvinden, moeten de dieren eerst opgesloten worden in separatieverblijven. Soms rijden de verzorgers het verblijf ook in met een landrover.

De leeuwen worden drie keer per week gevoerd. Ook in de natuur lukt het leeuwen namelijk niet om elke dag een prooi te vangen, dus door ze ook te laten vasten, bootsen we de natuur na. De leeuwen in de Safari krijgen grote stukken rundvlees of paardenvlees te eten. 

Leeuwen op social media


Foto's en video's uit het park


We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord Privacy Statement