Eén momentje voor een bewuste keuze…

Wij maken gebruik van cookies om jouw websitebezoek zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Wij verzoeken je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze. Lees hoe wij met privacy en cookies omgaan.

Terug

Zebrajong maakt op eerste levensdag kennis met andere savannebewoners

woensdag, 11 november 2020
Zebrajong maakt op eerste levensdag kennis met andere savannebewoners

Vanochtend is een Grantzebra geboren in de stallen van de Safari. Bij de geboorte van een zebra komt er geen dierverzorger aan te pas. Instinctief probeert het pasgeboren jong vrijwel meteen te gaan staan om de eerste wankele stapjes te zetten. Het jong is meteen dezelfde dag met de harem mee naar buiten gegaan. Moeder helpt daarbij door het zebraatje zachtjes met haar kop in de juiste richting te duwen. Het jong is hoogstwaarschijnlijk een merrie. 

Kennismaking met savannebewoners

Al op zijn eerste levensdag mag het jong de grote savannevlakte op, waar de pasgeboren zebra voorzichtig kennis maakt met de overige bewoners: giraffen, neushoorns en verschillende antilopensoorten, zoals gnoes, basterdgemsbokken en waterbokken. Moeder is zeer waakzaam en beschermt het jong tegen al te nieuwsgierige pottenkijkers. Hoewel veel mensen zebra’s inschatten als tamme paarden, zijn het toch echt wilde dieren die flink kunnen trappen en bijten! 

Succesvolle zebrafok

In ons dierenpark leeft een kudde Grantzebra's die maar liefst zestien dieren telt. Burgers’ Zoo is erg succesvol met de fok van Grantzebra’s. Gemiddeld worden er per jaar zo’n vier à vijf jongen geboren, afhankelijk van het aantal volwassen merries dat in de kudde leeft. Dit pasgeboren jong is het derde zebraveulen van het jaar. Eerder dit jaar werden er al twee zebraveulens geboren.

Drie harems

Op het eerste gezicht lijkt deze kudde één geheel, maar wie de dieren wat langer en nauwkeuriger observeert, ontdekt al snel dat de kudde uit diverse haremgroepen bestaat. De kudde Grandzebra's in ons park bestaat uit drie verschillende harems, die elk geleid worden door een hengst met steun van een alfamerrie in de harem. Om inteelt te voorkomen, verhuizen met enige regelmaat Arnhemse dieren naar collega-dierenparken in heel Europa. Als de jongen bijna volwassen zijn, worden ze in de regel door de haremhengst of de alfamerrie uit de groep gejaagd. De natuur voorkomt hiermee dat vader zijn eigen dochters zou kunnen gaan dekken, of dat een jonge hengst een bedreiging gaat vormen voor de haremleider.

Reacties


Meer nieuws


We zijn weer open!

We zijn weer open!

woensdag, 18 november 2020

De Nederlandse dierenparken mogen vanaf donderdag 19 november weer bezoekers toelaten. Vanzelfsprekend zijn wij erg verheugd met dit goede nieuws!

Lees meer
Burgers' Zoo klantvriendelijkste leisure bedrijf van Nederland

Burgers' Zoo klantvriendelijkste leisure bedrijf van Nederland

dinsdag, 17 november 2020

Consumenten roepen Koninklijke Burgers’ Zoo uit tot klantvriendelijkste leisure bedrijf van Nederland met een gemiddelde waardering van 8,4. Dit blijkt uit het grootste onafhankelijke onderzoek naar klantvriendelijkheid in Nederland, dat inmiddels al 13 jaar loopt en wordt verricht door onderzoeksbureau MarketResponse.

Lees meer
Internationaal pionierswerk: murene onder het mes

Internationaal pionierswerk: murene onder het mes

dinsdag, 10 november 2020

Maandag 9 november 2020 hebben dierenarts Henk Luten, curator/bioloog Max Janse en het team van dierverzorgers van de Ocean op succesvolle wijze internationaal pionierswerk verricht. Een murene van minstens twintig jaar oud met een lengte van maar liefst 1,48 meter had last van een huidinfectie aan de kop.

Lees meer

We zijn weer open!

Burgers' Zoo is weer geopend! In ons park nemen we verschillende maatregelen om de gepaste afstand van 1,5 meter te kunnen garanderen. Zo hanteren we een maximum aantal bezoekers per dag. Om dit maximum te bewaken, is het noodzakelijk dat alle bezoekers (ook abonnementhouders) op voorhand online toegang tot het park reserveren.