Eén momentje voor een bewuste keuze…

Wij maken gebruik van cookies om jouw websitebezoek zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Wij verzoeken je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze. Lees hoe wij met privacy en cookies omgaan.

Neushoorn op de vlakte
Terug

Neushoorn op de vlakte

zondag, 22 maart 2020
Neushoorn op de vlakte

Op 16 januari, aan het begin van de avond, is er een breedlipneushoorn geboren. Dit bericht werd breed opgepakt door de media met mooie foto’s in de kranten en leuke beelden op tv en internet. De eerste paar maanden blijft het jong, dat de naam Rolf heeft gekregen, met de moeder nog achter de schermen in een separatie-ren. En nu is het dan eindelijk zo ver en mag hij de Safarivlakte op, maar waarom duurt dit eigenlijk zo lang?

Moeder en jong

Een net geboren basterdgemsbok blijft de eerste weken van zijn leven verscholen in de begroeiing liggen. Zijn moeder komt twee keer per dag om het te voeden. Jonge zebra’s lopen gelijk met hun moeder mee in de kudde. Beide gedragingen zijn gunstig voor de veiligheid van het jong. Bij breedlipneushoorns gaat het anders; het jong gaat op avontuur en zijn moeder loopt de hele dag behoedzaam achter hem aan. Op momenten dat hij rustig is, kan zij eindelijk eten.

Stappenplan

Het introduceren van de jonge neushoorn op de safarivlakte gebeurt altijd in fases. Eerst mogen moeder en jong in een eigen buitenverblijf achter de schermen wennen. Hier leert het jong zijn weg naar het buiten- en binnenverblijf kennen en kan hij wennen aan alle nieuwe prikkels. De vervolgstap is dat de groep vrouwen en overige jongen ook in het buitenverblijf achter de schermen komen. Bij dit proces waakt de moeder heel beschermend over haar jong. Iedereen die te dichtbij komt of iets doet wat haar niet aanstaat, laat ze dit gelijk weten. Als dit allemaal rustig verloopt, kan het jong mee de grote Safarivlakte op.

Nieuwe gezichten

Om op de vlakte te komen, moeten de neushoorns een smal pad aflopen. Sommige jongen zijn wat afwachtend en durven het pad naar de vlakte niet meteen op. Rolf daarentegen liep rustig met zijn moeder en grote zus mee, het leek bijna alsof hij het al gewend was. De kennismaking met de andere diersoorten zoals de zebra’s en antilopensoorten is altijd een beetje spannend. Laten ze het jong met rust en hoe reageert hij op al die nieuwe gezichten. Gelukkig verliep alles heel soepel en positief. Na een korte kennismaking met enkele andere diersoorten trokken moeder en zoon zich terug op een rustige plek.

Papa?

De volgende stap is dat ook het vaderdier toegevoegd wordt op de Safarivlakte. Meestal gebeurt dit ongeveer een maand nadat het neushoorntje voor het eerst op de vlakte is geweest. Het jong kent dan de weg en is een onderdeel van de neushoorngroep. Mocht de man vervelend gaan doen, dan zullen de moeder, maar ook de andere vrouwen het jong beschermen. Over het algemeen verloopt dit rustig en lopen de neushoorns vredig tussen alle andere dieren op de vlakte.

Reacties


Meer nieuws


Musical Zoë & Silos gaat deze zomer niet door

Musical Zoë & Silos gaat deze zomer niet door

dinsdag, 26 mei 2020

Tot onze spijt moeten wij mededelen dat de geplande musical van Zoë & Silos deze zomermaanden (juli en augustus) niet door kan gaan. We willen al onze bezoekers de kans geven om de musical te bezoeken en dat is met de huidige regelgeving helaas deze zomer nog niet mogelijk.

Lees meer
Nieuwe Coffee Corner en aanpassingen Bush

Nieuwe Coffee Corner en aanpassingen Bush

vrijdag, 15 mei 2020

Vanaf dinsdag 19 mei opent Burgers’ Zoo gelukkig weer de deuren, waarbij we uiteraard de nodige voorzorgsmaatregelen in acht nemen. In de periode dat we nog gesloten waren voor bezoekers, hebben we geprobeerd om zo efficiënt mogelijk van de nood een deugd te maken. 

Lees meer
Welzijnsmetingen vergelijken

Welzijnsmetingen vergelijken

donderdag, 14 mei 2020

‘Dierenwelzijn staat voorop’, is één van de vijf kernwaardes van Burgers’ Zoo. Tegelijkertijd beseffen we zeker dat het lastig is om objectief een goede meting betreffende het welzijn van de dieren uit te voeren. 

Lees meer

Belangrijke informatie

In ons park nemen we verschillende maatregelen om de gepaste afstand van 1,5 meter te kunnen garanderen. Zo hanteren we een maximum aantal bezoekers per dag. Om dit maximum te bewaken, is het noodzakelijk dat alle bezoekers (ook abonnementhouders) op voorhand online toegang tot het park reserveren.