Chimpanseemannetjes onder elkaar
Terug

Chimpanseemannetjes onder elkaar

woensdag, 06 maart 2019
Chimpanseemannetjes onder elkaar

Burgers’ Zoo faciliteert al tientallen jaren onderzoek aan mensapen en met name het sociale gedrag in de chimpanseegroep staat in de wetenschappelijke belangstelling. Ook in het najaar van 2018 was een gedragsonderzoeker aanwezig, namelijk Kevin Ramos, student Toegepaste Biologie in Den Bosch. Hij keek naar de hiërarchische verhoudingen tussen de mannelijke chimpansees en hun sociale interacties. In de groep van Burgers’ Zoo zijn er namelijk vier volwassen mannetjes en we waren benieuwd naar de posities die ze in de groep innemen.

Mannen onderling

Eén van de meest opvallende observaties was het feit dat de mannetjes veel meer met elkaar optrokken dan met de vrouwtjes. Vooral de twee oudste mannetjes, Fons en Jing, zochten elkaar regelmatig op. Bij chimpansees vormen met name de mannetjes coalities en vriendschappelijke banden, waardoor ze met behulp van elkaar een hogere machtspositie binnen de groep kunnen realiseren.

Giambo nog stevig in het zadel

Het alfamannetje is al sinds jaren Giambo en die lijkt ook nog stevig in het zadel te zitten. Giambo laat het meeste imponeergedrag zien en ook wel de meeste agressieve gedragingen richting andere mannetjes. Deze vertonen als reactie vrijwel altijd onderdanige gedragingen. Ook bij conflicten tussen andere partijen speelt Giambo een belangrijke rol, waarbij hij andere chimpansees tegenhoudt, steun geeft of zelfs slaat om een ernstig conflict te beëindigen of op andere manier te beïnvloeden. Het jongste mannetje, de 13-jarige Ghineau, is weliswaar gedurende de laatste jaren tot een echte krachtpatser uitgegroeid, maar hij laat tot nu toe de meeste onderdanige gedragingen zien die niet alleen naar Giambo toe gericht zijn, maar ook weleens naar vrouwtjes die hoog in de rangorde staan.

Reacties


Meer nieuws


We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord