Geen malloot, die creosoot
Terug

Geen malloot, die creosoot

woensdag, 28 november 2018
Geen malloot, die creosoot

Bepaalde omstandigheden van natuurlijke leefgebieden worden in de ecodisplays van Burgers’ Zoo precies nagebootst. Zo valt er in de Desert maandenlang geen regen, net als in de Amerikaanse woestijn. Als het dan plotseling rond april hevig gaat regenen, reageren veel planten daarop.

Geur van regen

Het valt niet te missen in de Desert. Naast de soms opmerkelijke dierlijke geuren ruikt het in de hoek van de renkoeken bijna altijd heel bijzonder. De geur komt van de creosootstruiken, ofwel Larrea tridentata. Deze struiken scheiden de stof creosoot uit. Vooral na regen is er een hevige geur, waardoor de planten geassocieerd worden met (de geur van) regen.

Vluchtige oliën

De geur komt door vluchtige oliën die zich verspreiden in de lucht. De opvallende geur zorgde ervoor dat de creosootstruik al lang voor allerlei doeleinden wordt gebruikt. De oorspronkelijke bevolking van Amerika gelooft in de heilzame werking van de plant voor allerlei ziekten. In Mexico zitten onderdelen van de creosootstruik in veel medicijnen. De meeste dieren vinden het echter een onsmakelijke geur en blijven van de planten af. Alleen sommige insecten weerstaan het chemische afweermechanisme. Zij kunnen zich tegoed doen aan de frisse groene bladeren. Die groene kleur na de regen is echt een ware metamorfose.

Dode zone

Want het leeuwendeel van het jaar hebben de bladeren een dof olijfgroene kleur.  Een wasachtige laag voorkomt samen met de minimale grootte van het blad waterverlies door verdamping. Het blad kan ook inkrimpen of van de plant vallen. Toch zal de struik nooit al zijn blad verliezen. Daardoor kunnen creosootstruiken extreme hitte overleven. Ook zijn de wortels van de struiken zo goed in het absorberen van water, dat geen enkel zaad van een andere plant rondom de struiken kan ontkiemen. Er ontstaat een ware droge dode zone rondom elke plant.  

Oudste plant

Larrea-struiken kunnen duizenden jaren oud worden. Wanneer toppen of hoofdtakken afbreken en op de grond vallen, ontstaan aan de uiteindes nieuwe takken. Vaak vormt de struik op die manier een cirkel van klonen. Daarnaast groeien eruit de wortels ook nieuwe struiken. De oudste cirkel van klonen, de ‘King Clone’, groeit in de Mojave-woestijn en is naar schatting meer dan 11.000 jaar oud!

Witte pluimpjes

Net als ook vele cactussen in de Desert krijgen de creosootstruiken opvallende bloemen. De bloemen zijn knalgeel met vijf vaak licht gedraaide kroonblaadjes en wel elf meeldraden. Op die meeldraden zit bijzonder gevormd stuifmeel. Het zijn dan ook vaak meer gespecialiseerde bijen die zorgen voor de bestuiving. Na bevruchting komen er vruchten aan de struiken die eruit zien als kleine grijsachtige pluimpjes. Merriams kangoeroeratten – ook te zien in Burgers’ Desert - doen zich aan deze vruchten tegoed. Ze doppen ze als het waren en begraven de zaden voor schaarse tijden. En zo dragen ze bij aan de verspreiding van de creosootstruiken.

Reacties


Meer nieuws


Een kijkje achter de bouwhekken!

Een kijkje achter de bouwhekken!

vrijdag, 14 december 2018

Na de opening van Burgers’ Mangrove in juli 2017 ziet u in ons park sinds enkele weken opnieuw bouwhekken staan. Deze keer ondergaat het gebied van het horecapunt Pinguïn Corner tot en met het neusberenverblijf een grondige verbouwing. De opening van dit nieuwe gedeelte zal in de lente van 2019 plaatsvinden.

Lees meer
Burgers’ Zoo bouwt een nieuwe buitenspeeltuin bij het Park Restaurant!

Burgers’ Zoo bouwt een nieuwe buitenspeeltuin bij het Park Restaurant!

dinsdag, 11 december 2018

Na jaren van trouwe dienst en zorgvuldig onderhoud door onze technische dienst hebben we helaas moeten constateren dat de huidige buitenspeeltuin bij het Park Restaurant aan vervanging toe is. Met veel enthousiasme starten we maandag 29 oktober 2018 met de sloop van de huidige speeltuin én de bouw van een gloednieuwe speeltuin!

Lees meer
Ziet de epifyt! Niet?

Ziet de epifyt! Niet?

woensdag, 05 december 2018

Het dertig jaar oude regenwoud herbergt voor de gemiddelde bezoeker vele groene geheimen. Zo is één van de minder bekende groene feitjes dat het regenwoud qua beplanting opgedeeld is in drie werelddelen: Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië. Dat is natuurlijk nog niet echt een groot geheim te noemen.

Lees meer

We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord Privacy Statement