Groen in de Bush
Terug

Groen in de Bush

dinsdag, 09 april 2013
Groen in de Bush

Groen is een wezenlijk onderdeel geworden bij de huisvesting van dierentuindieren. Niet alleen omwille van het mooie plaatje, maar ook als cruciale factor in ons streven zo natuurgetrouwe ecosystemen na te bootsen.

Als plantenverzorger probeer je een zo realistisch mogelijke afspiegeling van de natuurlijke omgeving te creëren van, in ons geval, het regenwoud (de Bush). Ondanks de enorme afmetingen van de hal, heb je toch te maken met beperkingen. Zo zijn er bomen die te groot worden, andere zijn weer zo klein dat ze te kwetsbaar blijken en het nagebootste klimaat niet aankunnen. Om het net dat beetje extra mee te geven, zoeken we wel naar soorten die mooi bloeien, of een opvallende bladvorm of kleur hebben.

De Bush (tropisch Azië, Afrika en Zuid-Amerika) vraagt met name in het najaar veel aandacht. In deze periode vindt de grote snoei plaats. Nadat er in de zomermaanden een enorme groei heeft plaatsgevonden en het dak voor een groot deel aan het zicht is onttrokken, gaat er gemiddeld  2,5 m van alle bomen af. De snoei is natuurlijk nodig om te voorkomen dat de beplanting (ruim 1200 soorten) letterlijk door het dak gaat, maar dat is zeker niet de enige reden. Het Nederlandse klimaat verschilt nogal van dat van een regenwoud. Zo is het hier in de winter veel te donker.

20 ton plantaardig materiaal

Om te voorkomen dat veel planten in met name de onderbegroeiing sneuvelen gedurende deze periode, wordt er zo gesnoeid dat er voldoende licht in de onderste lagen van de Bush kan komen. Om alles te kunnen snoeien maken we gebruik van een groot arsenaal aan gereedschap. De snoeischaar  is een van de meest bekende  werktuigen hiervoor, maar ook de stokzaag en de kettingzaag zijn nodig om de bomen terug te snoeien. Om alle plekken in de hal te kunnen snoeien maken we gebruik van een hoogwerker. Dit zelfrijdend voertuig heeft een uitschuifbare arm van 24 m, zodat vanaf de wegen alle uithoeken bereikt kunnen worden. Op jaarbasis snoeien we zo’n 20 ton plantaardig materiaal uit de Bush. De snoei beperkt zich niet uitsluitend tot het najaar. Er zijn bomen die zo explosief groeien dat ze meerdere keren per jaar teruggesnoeid worden. Ook dode bomen en/of takken vormen een potentieel gevaar en zullen voortijdig verwijderd worden. Daarnaast zijn er palmen die na de bloei afsterven en gewoon omvallen. Hierbij grijpen we kort na de bloei in om onnodige risico´s te vermijden.

In de zomer zijn de dagen bij ons weliswaar langer dan in de tropen, maar is de lichtintensiteit beduidend minder. Door deze verschillen is er ook een speciaal sproeischema bedacht. In ons regenwoud regent het niet zo veel als in de tropen. Door het dak verdampt er veel minder. De beregening vind hoofdzakelijk plaats door middel van een sproeisysteem aan het dak.

22 kuub water per dag

Over het jaar berekend valt er in de bijna 1,5 ha grote hal 22 kuub water per dag. Dit komt neer op 1 m water per jaar; ter vergelijking: op de Veluwe is dit ongeveer 70 cm. Het sproeien gaat mee met de seizoenen. Zo valt er in de zomer tot 45 kuub per nacht. Geleidelijk bouwen we dit af tot aan de jaarwisseling. Rond de kerstperiode kan het zelfs gebeuren dat het een paar weken droog blijft, maar dit is mede afhankelijk van het weer.  Per nacht wordt eenderde van de Bush van water voorzien. In de praktijk regent het dan tot zes keer 15 minuten op een plek.

Een goede afstemming tussen dieren- en plantenverzorging in de hallen is van wederzijds belang.  Zo kan het gebeuren dat een boom even niet gesnoeid kan worden vanwege een broedende vogel en blijven de dierverzorgers op de dienstpaden en struinen ze niet door het groen of over in de grond aanwezige knollen of wortelstokken. Al met al een vormt het geheel een uitdaging die meer vraagt dan alleen groene vingers.

Reacties


Meer nieuws


Wereldprimeur voor Burgers' Ocean: Succesvolle toepassing anticonceptie bij vissen

Wereldprimeur voor Burgers' Ocean: Succesvolle toepassing anticonceptie bij vissen

maandag, 17 december 2018

Bioloog Max Janse en dierenarts Henk Luten van Koninklijke Burgers’ Zoo in Arnhem hebben voor het eerst ter wereld op succesvolle wijze anticonceptie toegepast bij een vissoort. Het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift publiceert op maandag 17 december 2018 online een artikel over de opmerkelijke wereldprimeur die baanbrekende gevolgen heeft voor de internationale kweekprogramma’s van vissoorten.

Lees meer
Een kijkje achter de bouwhekken!

Een kijkje achter de bouwhekken!

vrijdag, 14 december 2018

Na de opening van Burgers’ Mangrove in juli 2017 ziet u in ons park sinds enkele weken opnieuw bouwhekken staan. Deze keer ondergaat het gebied van het horecapunt Pinguïn Corner tot en met het neusberenverblijf een grondige verbouwing. De opening van dit nieuwe gedeelte zal in de lente van 2019 plaatsvinden.

Lees meer
Burgers’ Zoo bouwt een nieuwe buitenspeeltuin bij het Park Restaurant!

Burgers’ Zoo bouwt een nieuwe buitenspeeltuin bij het Park Restaurant!

dinsdag, 11 december 2018

Na jaren van trouwe dienst en zorgvuldig onderhoud door onze technische dienst hebben we helaas moeten constateren dat de huidige buitenspeeltuin bij het Park Restaurant aan vervanging toe is. Met veel enthousiasme starten we maandag 29 oktober 2018 met de sloop van de huidige speeltuin én de bouw van een gloednieuwe speeltuin!

Lees meer

We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord Privacy Statement