Met zo'n bult op de kop, vinden alle vrouwen je top
Terug

Met zo'n bult op de kop, vinden alle vrouwen je top

woensdag, 06 december 2017
Met zo'n bult op de kop, vinden alle vrouwen je top

De eerste maanden in de Mangrove zijn voorbij. Een periode waarin nog heel veel is gebeurd, zowel voor als achter de schermen, maar ook een periode waarin de vissen in het zeekoeienbassin hun eigen plekje zijn gaan zoeken. De oplettende bezoeker heeft al van alles zien gebeuren. Verschillende soorten schuiven langs de ruit om even later weer uit beeld te verdwijnen. Laten we nu eens stil staan bij een van de grotere vissoorten in het bassin: de roodkopcichlide, ook wel quetzalcichlide genoemd.

Keuze

Tijdens de bouw van de Mangrove is er overleg geweest met collega’s in het park, maar ook uit andere publieksaquaria en met enkele privé aquariumhouders over de mogelijke vissencollectie in het zeekoeienbassin. Ieder heeft zijn eigen specialisatie. Erg leuk om zo gegevens bij elkaar te brengen en van daaruit keuzes te maken welke soorten het meest geschikt zijn in zo’n groot bassin. Er is veel ervaring met Midden-Amerikaanse zoetwatervissen in een aquarium van driehonderd liter, maar een bassin van één miljoen liter is toch wel anders. Wat betreft de cichlides is de keuze op zes soorten gevallen. Het zijn niet de grootste cichlidesoorten, want die worden mogelijk te dominant over andere soorten.

Dikke kop

Als je daarmee wordt uitgescholden is het niet zo leuk, maar bij deze soort ben je DE MAN als je een bult op je kop hebt. De meest dominante mannen in het bassin zullen zo’n bult gaan vormen zodat het duidelijk is wie het meeste in ‘het water’ te brokkelen heeft. Ook zijn de mannen bij deze soort een stuk groter dan de vrouwen. De roodkopcichlide groeit uit tot een maximale grootte van dertig centimeter en is vrij rustig naar andere soorten toe. Maar ‘vrij rustig’ is bij cichlides nog steeds wel behoorlijk territoriaal. Vooral tijdens het broedseizoen worden de ‘messen geslepen’.

Jong grut

Na de introductie van alle cichlides zonderden zich al vrij snel wat paartjes af, gevolgd door ei-afzetting. De cichlidesoorten in het zeekoeienbassin leggen hun eieren op substraat. Je kunt soms een heel plakkaat zien zitten, soms zelfs pal naast de ruit, bewaakt door de ouders. De roodkopcichlide kan wel tot duizend eieren per keer afzetten. Het resultaat is er dan ook, want na een paar maanden waren al verschillende cichlidesoorten succesvol in de kweek. Overal zie je jonge vissen zwemmen, ook van de roodkopcichlide. Het jonge grut wordt eerst nog bewaakt door de ouders, maar kiest daarna het ruime sop. Cichlides zijn alleseters, zowel plantaardig als dierlijk materiaal, dus ook kleine visjes. Nu is er nog ruimte in het bassin, maar als het wat drukker wordt, zal er wel eens een jong visje worden opgepeuzeld. De natuur uit Belize begint zich dan echt in Arnhem te ontwikkelen.

Reacties


Meer nieuws


Braziliaanse redt manenwolf van snelweg

Braziliaanse redt manenwolf van snelweg

dinsdag, 19 februari 2019

Drie jonge, talentvolle natuurbeschermers uit Brazilië, India en Rwanda ontvangen op vrijdag 3 mei 2019 de Future For Nature Award 2019 en ontvangen per winnaar 50.000 euro.

Lees meer
Nieuwe buitenspeeltuin bij het Park Restaurant opent 22 februari!

Nieuwe buitenspeeltuin bij het Park Restaurant opent 22 februari!

vrijdag, 15 februari 2019

Na jaren van trouwe dienst en zorgvuldig onderhoud door onze technische dienst hebben we helaas moeten constateren dat de huidige buitenspeeltuin bij het Park Restaurant aan vervanging toe is. Met veel enthousiasme starten we maandag 29 oktober 2018 met de sloop van de huidige speeltuin én de bouw van een gloednieuwe speeltuin!

Lees meer
Valentijnsdag: hoe dieren elkaar het hof maken

Valentijnsdag: hoe dieren elkaar het hof maken

donderdag, 14 februari 2019

Valentijnsdag staat in het teken van de liefde. Nu is liefde een heel menselijk begrip, maar veel diersoorten kennen wel degelijk iets als elkaar het hof maken. En bij verschillende diersoorten vechten twee of meer mannetjes in een vaste periode van het jaar letterlijk om de vrouwtjes.

Lees meer

We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord