Eén momentje voor een bewuste keuze…

Wij maken gebruik van cookies om jouw websitebezoek zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Wij verzoeken je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze. Lees hoe wij met privacy en cookies omgaan.

Opportunistische katten in Burgers’ Rimba
Terug

Opportunistische katten in Burgers’ Rimba

vrijdag, 29 juni 2018
Opportunistische katten in Burgers’ Rimba

Al sinds de jaren tachtig heeft Burgers’ Zoo Sri Lanka panters in de collectie. Panters komen in veel verschillende gebieden van Azië en Afrika voor. In Azië worden ze over het algemeen gewoon ‘panter’ genoemd. In Afrika gebruikt men meestal de naam ‘luipaard’. Het verhaal gaat dat deze naam afkomstig is van het Engelse woord ‘leopard’, een combinatienaam van leo (leeuw) en pard (panter). Vroeger dacht men namelijk dat de panter in Afrika een kruising was tussen een leeuw en een panter.

Sociale samenstelling

Zoals de meeste katachtigen zijn panters solitaire dieren. Mannen en vrouwen zoeken elkaar alleen op in het voortplantingsseizoen. De enige langdurige band die deze katachtigen kennen, is die tussen moeder en haar welpen. Dochters die hun moeder verlaten, hebben vaak een verspreidingsgebied vlakbij dat van hun moeder. Een volwassen man heeft een territorium dat hij markeert met urine en uitwerpselen en verdedigt tegen andere mannen. Het territorium van een volwassen man overlapt vaak de verspreidingsgebieden van meerdere volwassen vrouwen.

Opportunistisch

Panters zijn opportunistische jagers, waardoor ze zich aan veel verschillende leefomgevingen kunnen aanpassen. De prooien bestaan voornamelijk uit antilopen, wrattenzwijnen en herten, maar ook primaten staan op het menu. Een panter is zelfs in staat om een prooi die drie keer zoveel weegt als hijzelf een boom in te slepen. In pantermest zijn ooit de overblijfselen van een reuzenpanda gevonden. Maar ook op kleinere prooien wordt gejaagd, zoals kleine knaagdieren, hagedissen en zelfs krabben en kevers. Hierdoor kan deze kat ook overleven in gebieden waar vrijwel geen groot wild meer voorkomt. Wanneer de kans zich voordoet, zal hij ook zeker een extra prooi grijpen. Deze buit verstopt hij dan ergens buiten bereik van grotere katachtigen, zoals de leeuw. Gedrag dat vrij uniek is in de wereld van de grote katten. Hierdoor heeft hij ook in tijden van voedselschaarste te eten.

Onvruchtbare man

In 2008 hebben we een nieuwe volwassen man uit de dierentuin van Brno in Tsjechië ontvangen. In de Tsjechische dierentuin was hij na meerdere onderzoeken bestempeld als onvruchtbaar. Toch is deze man in Burgers’ Zoo vader geworden van jongen van vrouw Mira. Een bijzondere geboorte, aangezien zij lange tijd daarvoor geen jongen had gekregen en iedereen vreesde dat vruchtbaarheidsproblemen daar de oorzaak van waren. Tijdens onderzoek van het IZW (Institut für Zoo- und Wildtierforschung) in 2011 naar de vruchtbaarheid van pantervrouw Mira, kwam het hele team van verzorgers en biologen van Burgers’ Zoo voor een enorme verrassing te staan. In plaats van de oorzaak van een verwacht vruchtbaarheidsprobleem vond het team van IZW een kloppend hartje! Inmiddels zijn we uiteraard alweer jaren verder en hebben we op het moment van schrijven twee kersverse panterwelpen van een nieuw fokpaar! U kunt deze welpen en hun moeder live bekijken via een webcam

Reacties


Meer nieuws


Groter groeien

Groter groeien

donderdag, 27 juni 2019

Sinds 1989 ondersteunt Burgers’ Zoo een natuurbehoudsproject in het noordoosten van Belize.

Lees meer