Sri Lanka Panter
Burgers' Park

Sri Lanka Panter

Panthera pardus kotiya

Verspreiding tropische bossen van Sri Lanka
Gewicht mannetjes 55 kg, vrouwtjes 30 kg
Leefwijze solitair
Draagtijd 3 - 3,5 maand
Worpgrootte 2 - 4 per keer
Leeftijd 18 jaar
Voedsel herten, apen, vogels
Bedreiging bedreigd
Plek in het dierenrijk

‘Panter’ en ‘luipaard’ zijn twee woorden voor dezelfde diersoort. Panters behoren, samen met leeuwen, tijgers en jaguars tot de familie van de ‘grote katachtigen’. Het verspreidingsgebied van panters is enorm groot, ze komen voor in Afrika en grote delen van Azië. Binnen dat grote verspreidingsgebied heb je negen lokale varianten van panters, zogenoemde ‘ondersoorten’. Deze ondersoorten verschillen bijvoorbeeld in vachtlengte, vachtpatroon en grootte. De Sri Lanka panter is één van deze ondersoorten.  

Bijzonder gedrag

Panters leven solitair en ze zijn territoriaal. Hun territorium grenzen ze af met urine en uitwerpselen. Ook krassen ze met hun voorpoten in bomen, waarbij ze met de geurklieren tussen hun tenen hun eigen geur op de bomen smeren. Het territorium van een mannetje omvat de gebieden van een klein aantal vrouwtjes. Ten opzichte van seksegenoten zijn Sri Lanka panters niet tolerant. 

Over de voortplanting

Pasgeboren panters wegen slechts 500 gram. Pas na tien dagen gaan de oogjes van de jongen open. Na zes weken beginnen de jonge panters met het eten van vlees. Na drie maanden krijgen ze geen moedermelk meer. De jongen blijven bij hun moeder tot ze twee jaar oud zijn. Pas dan hebben ze het jagen namelijk een beetje onder de knie.

Eén met de natuur

Panters zijn goede klimmers. Vaak slepen ze ook hun prooi de boom in, wat bij een dood hert een behoorlijk karwei is. Door dit gedrag voorkomen panters dat jakhalzen of leeuwen hun prooi afpakken. Omdat echter op het eiland Sri Lanka zulke concurrenten ontbreken, tonen de panters op Sri Lanka dit gedrag in veel mindere mate.

Bedreiging en bescherming

Op Sri Lanka is al veel bos verdwenen en bovendien wordt er op Sri Lanka panters gejaagd voor hun vacht.  Ook boeren doden de dieren, omdat panters wel eens hun vee aanvallen. Waarschijnlijk zijn er minder dan duizend Sri Lanka panters in de natuur over. In Europese dierentuinen is een fokprogramma voor deze panters. 

Wist u dit al over Sri Lanka panters?
  • Zowel in Afrika als in Azië komen er een aantal ‘zwarte panters’ voor. Als het zonlicht op deze dieren schijnt, zie je wel het normale vlekkenpatroon; alleen de ‘basiskleur’ is donkerder. Ook op Sri Lanka komen enkele zwarte Sri Lanka panters voor.
  • Jonge panters kunnen lang zonder melk. Een pantermoeder kan soms wel een hele dag en een hele nacht wegblijven tijdens het jagen. Als de moeder terugkomt, kunnen de jongen in één keer een grote hoeveelheid melk drinken.
  • Als een mannetje met een vrouwtje wil paren, blijft hij één tot twee weken dicht bij haar in de buurt. Ze jagen samen en delen zelfs de prooi met elkaar. En daarna is het weer voorbij met de gezelligheid en gaat ieder zijn eigen weg. 
De Sri Lanka panters in Burgers’ Park

Het grote buitenverblijf van de Sri Lanka panters is overkapt met een metalen net. Zo kunnen deze grote katten mooi hun klimkunsten laten zien of op een verhoogde rots met goed uitzicht liggen, zonder dat het gevaar bestaat dat ze hun verblijf uit komen.

Op Sri Lanka zijn er geen winters, daarom hebben de panters in de dierentuin een verwarmd binnenverblijf nodig. Als het weer nog goed genoeg is om naar buiten te gaan, maar het toch een beetje koel is, liggen de panters graag heerlijk uitgestrekt op een verwarmde kunstrots.

Omdat panters solitair zijn, zullen de bezoekers ook in Burgers’ Park normaliter slechts één of twee volwassen panters zien. Als het er twee zijn, dan zijn dit het fokmannetje en een krols vrouwtje. Achter de schermen hebben we meer buitenverblijven voor de andere twee pantervrouwtjes.  

Sri Lanka Panter op social media


Foto's en video's uit het park


We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord Privacy Statement