Waarom hebben we geen zeepaardjes (meer) in de Ocean?
Terug

Waarom hebben we geen zeepaardjes (meer) in de Ocean?

vrijdag, 22 september 2017
Waarom hebben we geen zeepaardjes (meer) in de Ocean?

Deze vraag ontvingen we onlangs op Twitter. Kort en bondig zouden we kunnen antwoorden dat we wel degelijk zeepaardjes in de Ocean gehad hebben in het verleden, maar dat we van mening zijn dat het aquarium waarin we de zeepaardjes hebben gehouden op enkele punten zou moeten worden aangepast om deze bijzondere vissoort optimaal te kunnen houden.

Zeepaardjes zijn prachtige, maar zeer kwetsbare en moeilijk te houden dieren. Vanuit educatief oogpunt kunnen we een interessant verhaal vertellen over deze bijzondere dieren, dus nemen we hieronder het initiatief om wat meer te vertellen over deze soort.

Een bijzondere vis

Een zeer tot de verbeelding sprekend visje is het zeepaardje, klein, maar potsierlijk. In de Ocean hebben we het Barbouri zeepaardje (Hippocampus barbouri) gehad. Deze soort komt van origine uit de Filippijnen en het noorden van Indonesië. Daar is hij te vinden in zeegrasvelden en aan de rand van het koraalrif.

Tafelmanieren

Zeepaarden zijn moeilijk in aquaria te houden. Vooral het eten is en blijft een probleem. Heel langzaam beweegt een zeepaardje zich naar een klein garnaaltje toe om pas de laatste twee centimeter bliksem snel toe te slaan. Op het moment dat een zeepaardje zijn bek open doet, zuigt hij water naar binnen waardoor de prooi als het ware naar binnen wordt gezogen. Het toeslaan en verorberen van de prooi duurt minder dan een tiende seconde. De garnaaltjes die op het menu staan, komen veel voor tussen zeegras. In het aquarium komen deze garnaaltjes niet in grote aantallen voor.

De dieren zullen dus bijgevoerd moeten worden. Hier zit meteen de beperking om zeepaarden bij andere vissoorten te houden, omdat andere vissen vaak veel sneller toeslaan bij het eten. Het zeepaardje zal in dat geval snel verhongeren. In de Ocean leerden we de dieren achter de schermen uit een ‘ruif’ te eten. Deze voermethode werkt als volgt. Een glazen schaal wordt op de bodem van het aquarium geplaatst. Het voer wordt in deze glazen schaal gelegd om op deze manier de dieren aan te leren op die plaats te komen eten. Het voordeel is dat op die manier overtollig voer makkelijk kan worden verwijderd en ook snel te zien is of alle dieren naar de voerplaats komen om te eten. Maar juist deze trage manier van voeren maakt dus dat je zeepaardjes moeilijk kunt houden in combinatie met heel veel tropische koraalvissen, want die zijn veel sneller en eten het bord voor de neus van het zeepaardje leeg.

Picasso doktersvis

Voortplanting

Het is een prachtig gezicht als de man verkleurt en een donkere kop en kam krijgt om zo het vrouwtje het hof te maken. Hij zal de vrouwtjes regelmatig bezoeken om te kijken of ze in de stemming zijn. Op het moment van de paring legt het vrouwtje de eitjes in een speciale buidel van het mannetje, waarbij het mannetje de eitjes bevrucht. Het is nog niet precies bekend hoe lang de ontwikkeling van de eieren duurt, maar na circa 30 dagen komen de 1,5 centimeter grote jongen uit de buidel. Met hun lange staart houden ze zich aan alles vast wat dun genoeg is. Zo ook staarten, snuiten of nekken van broertjes of zusjes.

Wie weet in de toekomst?

Burgers’ Zoo heeft veel waardevolle ervaring opgedaan met het houden van zeepaardjes. Ook wisten we achter de schermen met succes jonge dieren groot te brengen. Daarnaast weten we precies wat we zouden willen aanpassen aan de inrichting van een aquarium om een optimale situatie te creëren voor zeepaardjes. Bij het managen van een diercollectie moet je altijd keuzes maken hoe je de beschikbare medewerkers, tijd en energie wilt inzetten. Maar wie weet, starten we in de toekomst nog eens met het kweken van zeepaardjes, want het is een prachtige tot de verbeelding sprekende vissoort met een bijzonder educatief verhaal. 

Reacties


Meer nieuws


Burgers’ Zoo bouwt een nieuwe buitenspeeltuin bij het Park Restaurant!

Burgers’ Zoo bouwt een nieuwe buitenspeeltuin bij het Park Restaurant!

dinsdag, 11 december 2018

Na jaren van trouwe dienst en zorgvuldig onderhoud door onze technische dienst hebben we helaas moeten constateren dat de huidige buitenspeeltuin bij het Park Restaurant aan vervanging toe is. Met veel enthousiasme starten we maandag 29 oktober 2018 met de sloop van de huidige speeltuin én de bouw van een gloednieuwe speeltuin!

Lees meer
Ziet de epifyt! Niet?

Ziet de epifyt! Niet?

woensdag, 05 december 2018

Het dertig jaar oude regenwoud herbergt voor de gemiddelde bezoeker vele groene geheimen. Zo is één van de minder bekende groene feitjes dat het regenwoud qua beplanting opgedeeld is in drie werelddelen: Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië. Dat is natuurlijk nog niet echt een groot geheim te noemen.

Lees meer
Future For Nature Award 2019: shortlist met acht genomineerden

Future For Nature Award 2019: shortlist met acht genomineerden

dinsdag, 04 december 2018

Stichting Future For Nature heeft een shortlist met acht genomineerden bekend gemaakt die in de race zijn om de felbegeerde Future For Nature Award 2019 te winnen. Elk jaar winnen drie jonge, succesvolle natuurbeschermers deze internationaal erkende prijs voor natuurbehoud. 

Lees meer

We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord Privacy Statement