Eén momentje voor een bewuste keuze…

Wij maken gebruik van cookies om jouw websitebezoek zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Wij verzoeken je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze. Lees hoe wij met privacy en cookies omgaan.

Terug

Zie ik een zeekoe?

maandag, 20 juni 2016
Zie ik een zeekoe?

Burgers’ Zoo onderhoudt in het noorden van Belize al meer dan 26 jaar een groot natuurgebied met tropisch bos, lagunes en mangroves. In dit artikel stellen we u weer een diersoort uit Belize voor: de zeekoe

Niet helemaal hetzelfde

De zeekoeien die in Burgers’ Bush zwemmen, behoren tot de soort ‘Caribische zeekoe’. Deze soort wordt weer onderverdeeld in twee regionale variëteiten, ofwel ondersoorten: de Florida zeekoe (deze hebben we in Burgers’ Zoo) en de Antilliaanse zeekoe, die langs de kust van Midden-Amerika tot halverwege Brazilië voorkomt. Zijn deze twee ondersoorten dan gemakkelijk uit elkaar te houden? Nou… De literatuur zwijgt wat dat betreft helaas. 

Klein

En het is sowieso lastig om zeekoeien in hun natuurlijk habitat te zien te krijgen. Als je echter zeekoeien in opvangcentra zowel in Belize en in Florida hebt gezien, dan vallen toch wel verschillen op. Volgens literatuurbronnen worden Caribische zeekoeien als volwassen dier tussen de 200 en 600 kilo zwaar. Onze biologen hebben het vermoeden dat de exemplaren in Florida meer richting de 600 kilo gaan en de Antilliaanse meer richting de 200 à 300 kilo. Want de eerste gedachte die bij je opkomt als je een volwassen Antilliaanse zeekoe ziet, is: wat zijn ze klein!

Behaard

Daarnaast lijken de zeekoeien die voor de kust van Belize rondzwemmen ook duidelijk behaarder dan hun soortgenoten uit de VS. Niet dat ze echt een vachtje hebben, natuurlijk. Maar over hun hele lijf hebben ze zo ongeveer op elke vierkante centimeter één vrij stug haar, dat ook nog enkele centimeters lang is. Doordat daar ook nog hele kleine algjes op lijken te groeien, valt deze beharing zeer op. Op hun grijplippen daarentegen schijnen ze juist veel minder duidelijke voelharen te hebben dan de zeekoeien in de Bush. 

Zeldzaam

Beide ondersoorten Caribische zeekoeien zijn met uitsterven bedreigd: men schat dat er van elke ondersoort nog zo’n 2.500 dieren rondzwemmen. Bij zo’n kleine populatie telt elk individu voor het overleven van de soort. Daarom laat men ook niet zomaar de natuur zijn gang gaan, als een zeekoe in nood is. Helaas komen zeekoeien in het wild wel eens in aanraking met de scheepschroeven van motorboten. Deze botsingen resulteren in lelijke, vaak levensbedreigende verwondingen. Ook treft men soms verzwakte zeekoeien aan, met name in de winter, als deze warmte-minnende dieren in het koelere water teveel lichaamswarmte verliezen. Medewerkers van ons Belize-project houden door middel van bootpatrouilles de kust veilig en gaan illegale activiteiten zoals visserij tegen. Signaleren zij een gewonde of verzwakte zeekoe, dan wordt het dier naar een speciaal zeekoeienopvangcentrum gebracht dat op slechts enkele kilometers van het hoofdkwartier van het project ligt.

Zeekoe naar Mangrove

Vanaf september start in Burgers' Zoo de bouw van de grootste overdekte Mangrove ter wereld. In dat ecodisplay krijgen de zeekoeien, die nu in de Bush leven, een nieuw en groter verblijf. 

Reacties


Meer nieuws


Kweken met zwaluwstaartjuffertjes

Kweken met zwaluwstaartjuffertjes

vrijdag, 25 september 2020

In het koraalrifbassin wonen ruim zestig soorten vissen. Eén van de soorten is het zwaluwstaartjuffertje, met de prachtige wetenschappelijke naam Acanthochromis polyacanthus.

Lees meer
Hoera, leeuwen geboren!?

Hoera, leeuwen geboren!?

vrijdag, 18 september 2020

Het is natuurlijk altijd goed nieuws als er dieren geboren worden. De verzorgers waren dan ook blij verrast dat er op 27 juli, aan het eind van de dag, twee leeuwenwelpen waren gespot. Blijheid maakte meteen plaats voor zorgen, want de jongen waren in de groep geboren. Normaal zondert een leeuwin zich vlak voor de geboorte van de groep af. Zo kan ze in alle rust te werpen en voegt ze zich weken later weer bij de groep als de jongen kunnen zien en lopen. Dat was hier niet het geval; wat nu?

Lees meer