Siamang
Burgers' Rimba

Siamang

Symphalangus syndactylus

Verspreiding regenwouden van Indonesië en Maleisië
Gewicht 11 kilogram
Leefwijze in families
Draagtijd 7,5 maand
Worpgrootte 1 jong per keer
Leeftijd 40 jaar (één van onze siamangs die nu in Hongarije zit, is al 53 jaar)
Voedsel bladeren, af en toe vruchten
Bedreiging bedreigd
Plek in het dierenrijk

De siamangs zijn de grootste van de zeventien soorten gibbons. Ze zijn familie van de goudwanggibbons, die ook in de Rimba leven. De gibbons behoren tot de mensaapachtigen, maar zijn veel kleiner dan bijvoorbeeld gorilla’s. Opvallend aan siamangs zijn de erg lange armen, waarmee ze gemakkelijk van tak naar tak zwaaien en afstanden van wel tien meter kunnen overbruggen. 

Bijzonder gedrag

Siamangs leven uitsluitend in bomen en gedragen zich behoorlijk territoriaal. Om hun territorium af te bakenen, wordt gezang gebruikt. Mannetje en vrouwtje zingen elke ochtend een goed op elkaar afgestemd duet. Hierbij wordt de grote keelzak opgeblazen als een ballon, waardoor het geluid flink wordt versterkt. In Burgers’ Zoo is het gezang zelfs tot op de parkeerplaats te horen!

Over de voortplanting

Siamangs zijn monogaam en erg kieskeurig in het kiezen van een partner. Eenmaal een partner gevonden, blijft het koppel jarenlang bij elkaar. Om de twee jaar krijgt een koppel een jong. Het vrouwtje draagt het jong de eerste maanden op haar buik. Omdat siamangs hoog in de bomen leven, is het leren klimmen vrij gevaarlijk en daarom worden jonge siamangs lang meegedragen. Siamangs zijn de enige gibbonsoort waar de vader ook actief helpt bij de opvoeding. Met name in het tweede levensjaar van het jong neemt hij de verzorging op zich. 

Eén met de natuur

In tegenstelling tot andere gibbonsoorten, die vooral vruchten lusten, eten siamangs vooral bladeren. Er is hierdoor geen onderlinge concurrentie, waardoor siamangs zonder problemen in gebieden met andere gibbonsoorten kunnen leven. Tevens hebben de siamangs een kleiner territorium en leggen ze minder grote afstanden af dan hun soortgenoten, omdat hun voedsel in het regenwoud altijd in de buurt is. 

Bedreiging en bescherming

Ondanks dat siamangs een redelijk groot verspreidingsgebied hebben, worden ze door de verwoesting van hun leefgebied als bedreigd beschouwd. Tevens worden de jongen van deze gibbonsoort als huisdier gehouden en worden de ouders hiervoor gedood.

In Europese dierentuinen wordt er een stamboek bijgehouden van siamangs. Deze bedreigde diersoort wordt dus gemeenschappelijk beheerd en gecoördineerd gefokt. 

Wist u dit al over siamangs?
  • De armen van siamangs zijn langer dan de benen. Ze hebben een speciale manier van voortbewegen, brachiatie genoemd. Dat is het slingeren aan de armen. Hierbij hangen ze met één arm aan een tak, terwijl ze hun lichaam vooruit bewegen om met de andere arm een volgende tak vast te pakken.
  • Eén van de belangrijkste sociale activiteiten van siamangs is vlooien. Ze besteden hier gemiddeld een kwartier per dag aan.
  • De zang van siamangs is tot 110 decibel hard! Dat is net zo hard als een rockconcert of net zo hard als een (niet gehoorveilige) mp3-speler kan. 
De siamangs in de Rimba

Sinds de opening van de Rimba in 2008 zijn de siamangs naar dit gedeelte van de dierentuin verhuisd. Ze delen hun ruime buitenverblijf met de laponders, herten en bantengs. Aangezien siamangs in de bomen leven en nooit op de grond komen, zijn in de bomen in het buitenverblijf touwen gespannen.

In de natuur zingen siamangs dagelijks met zonsopkomst hun duet. In Burgers’ Rimba is hun zang vaak meerdere keren per dag te horen. Meestal klinkt hun lied in de ochtend als ze naar het buitenverblijf gaan en dan vaak nog een keer tussen de middag. En als ze in hun binnenverblijf zijn en mensen achter de schermen komen die ze niet kennen, zoals iemand van de technische dienst, laten ze met veel herrie weten dat dit toch echt hún thuisgebied is!

Siamang op social media


Foto's en video's uit het park


We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord Privacy Statement