Plek in het dierenrijk

Pacifische poetsgarnalen behoren tot de grote groep van de geleedpotige dieren en daarbinnen behoren ze tot de kreeftachtige dieren. Andere kreeftachtigen in Burgers’ Zoo zijn de wenkkrabben in de Mangrove, andere geleedpotige zijn onder meer de vlinders en de degenkrabben in de Mangrove en de vogelspinnen in de Desert.

Eigenschappen van de Poetsgarnaal

Bijzonder gedrag

Bijzonder gedrag

Deze garnalen leven in symbiose met vissen, waarvan ze dode schubben en parasieten van de huid verwijderen en opeten. De garnaaltjes hebben een vast poetsstation op het rif. Als een poetskandidaat nadert, bewegen de garnaaltjes op een kenmerkende wijze heen en weer om hun bereidheid om te poetsen aan te geven. 

Wist u dit al over Pacifische poetsgarnalen?

 • Garnalen en andere kreeften vervellen gedurende heel hun leven, ook als volwassen dieren. Bij veel insecten, zoals vlinders of kevers is dat niet zo. Als zij geslachtsrijp zijn, vervellen ze niet meer.
 • Poetsgarnalen hebben met hun rood-witte strepen zeer opvallende kleuren. Deze kleuren dienen vermoedelijk om het verschil met andere garnalensoorten te verduidelijken. Garnalen zijn namelijk een geliefde prooi en kunnen dus beter camouflagekleuren hebben. Behalve als je een poetsgarnaal bent, dan zien de meeste vissen je liever levend en poetsend dan als hapje!
 • Uit de eitjes van poetsgarnalen komen piepkleine larfjes die met het plankton meedrijven. Deze larfjes gaan door veertien verschillende stadia, voordat ze een volwassen poetsgarnaal worden. Dit hele proces duurt een half jaar!  
Over de voortplanting

Over de voortplanting

Jonge poetsgarnalen beginnen hun leven als mannetje. Maar later worden het hermafrodieten, zij hebben dan dus allemaal zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen en produceren tegelijkertijd zaad en eitjes. Zoals bij veel soorten kreeften en garnalen vindt de paring alleen maar plaats vlak na de vervelling van het vrouwtje. Dan is haar uitwendig skelet nog zacht, later maakt het het harde pantser een paring onmogelijk tot de volgende vervelling.  

Eén met de natuur

Eén met de natuur

Pacifische poetsgarnalen zijn vooral ’s nachts actief. Overdag schuilen ze graag in kieren in het rif waar ook grotere roofvissen zoals murenes zich dan schuilhouden. De murene eet haar poetsers niet op. Zo zijn de garnaaltjes in de buurt van de murene veilig voor mogelijke andere roofdieren. 

Bedreiging en bescherming

Bedreiging en bescherming

Deze garnaaltjes worden veel uit de natuur gevangen voor de aquariumhandel. Desondanks is deze  garnaal gelukkig waarschijnlijk nog niet zeldzaam in het gehele verspreidingsgebied. Maar experts van de Rode Lijst voor Bedreigde Diersoorten hebben de poetsgarnaaltjes nog niet genoeg bestudeerd om te kunnen zeggen, of ze wel of niet bedreigd zijn. De kweek van poetsgarnaaltjes in aquaria is al gelukt; de kleine larfjes grootbrengen is echter lastig. Het is zeker wenselijk dat hier nog vorderingen plaatsvinden, zodat voor de verkoop van poetsgarnaaltjes aan particulieren geen dieren uit de natuur meer gevangen hoeven te worden. 

 • <

  <Onbekend >

  >
 • <

  <Niet bedreigd >

  >
 • <

  <Bijna bedreigd >

  >
 • <

  <Kwetsbaar >

  >
 • <

  <Bedreigd >

  >
 • <

  <Ernstig bedreigd >

  >
 • <

  <Uitgestorven in het wild >

  >
 • <

  <Uitgestorven >

  >

Nieuws over de Poetsgarnaal

De Pacifische poetsgarnalen in Burgers’ Ocean

In Burgers’ Ocean leven de poetsgarnalen zowel in het levend koraalrif als ook in het nachtkoraal.