Plek in het dierenrijk

Hokko’s vormen met de sjakohoenders (dat zijn bijvoorbeeld guans en chachalaca’s) samen een eigen vogelfamilie in de systematiek, binnen de grote groep van de fazanten. Alle soorten uit die familie leven in de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. In Burgers’ Zoo zijn de bruine hokko’s de enige vertegenwoordigers van hun vogelfamilie. Hun nauwste familie, uit de fazantengroep, zijn de Vietnamfazant en de tandkwartels.

Eigenschappen van de Bruine hokko (niet meer in Burgers' Zoo)

Bijzonder gedrag

Bijzonder gedrag

Bij de balts laat het mannetje een heel laagfrequent, kenmerkend geluid horen. Dat wordt versterkt door zijn lange luchtpijp en is best nog een eind verderop goed te horen.

Over de voortplanting

Over de voortplanting

Hokko’s bouwen een nest in de bomen, meestal drie tot zes meter boven de grond. Soms bouwt het vrouwtje het nest alleen, maar vaker doet het koppeltje dat samen. Het vrouwtje is wel de enige die broedt. De jongen zijn nestvlieders.

Eén met de natuur

Eén met de natuur

De natuurlijke vijanden van deze vrij grote vogels zijn vooral ocelots, roofvogels en slangen. Hokko’s kunnen vrij fel zijn en gaan bij bedreiging van hun jongen in de tegenaanval. Een ander trucje van de ouder om mogelijke bedreigers af te leiden, is te doen alsof zij zelf gewond zijn.

Bedreiging en bescherming

Bedreiging en bescherming

De bruine hokko is helaas een bedreigde diersoort. Doordat de tropenbossen krimpen, verdwijnt zijn leefgebied. Ook wordt op hem gejaagd om het vlees en de eieren worden ingezameld om ze op te eten.
In dierentuinen is deze vogel niet heel veel te zien. Er is nog geen gemeenschappelijk populatiemanagementprogramma voor deze soort, omdat andere vogelsoorten het in het wild nóg moeilijker hebben.

De bruine hokko’s in Burgers’ Bush

De bruine hokko’s zijn pas sinds eind 2022 thuis in de Bush. Omdat ze overdag op de grond naar voedsel zoeken en zich weinig aantrekken van publiek, zijn ze vaak goed te zien. De verwarming in het pad van de Bush vinden ze heel aantrekkelijk; soms ligt een hokko languit te genieten van de vloerverwarming, zelfs al is het in heel de Bush niet bepaald koud. Ook al gedragen de vogels zich relaxt in de nabijheid van mensen, is het wel verstandig en respectvol om een beetje afstand te houden van deze grote vogels en ze rustig hun gang te laten gaan!