Uiterlijke kenmerken

De moerasorchidee heeft ca 80-100 cm lange bladeren die er in de lengte geplooid uitzien. Onder de grond heeft hij de voor de orchideeën kenmerkende dubbele wortelknol waaraan de plantenfamilie haar naam dankt. ‘Orchis’ is namelijk Grieks voor ‘testikels’! Als de moerasorchidee bloeit, is hij niet over het hoofd te zien. De bloemstelen worden tussen één en twee meter hoog en daaromheen vind je tussen tien en twintig bloemen in de kleuren geel, roze en bruin.

Eigenschappen van de Moerasorchidee

Bijzondere aanpassing aan de leefomgeving

Bijzondere aanpassing aan de leefomgeving

Veel tropische orchideeënsoorten leven epifytisch, dus op de takken van bomen. Deze soorten zijn succulent en slaan een voorraadje water op in hun blad. Zo niet de moerasorchidee. Die groeit op de grond en heeft bij gebrek aan succulente bladeren veel water nodig; vandaar dat ze vooral op zeer natte grond groeien.

Wist u dit al over de moerasorchidee?

  • De orchideeën-familie is één van de soortenrijkste plantenfamilies op aarde. Er bestaan wereldwijd meer dan 20.000 soorten orchideeën! Ook in Nederland komt een handvol soorten in de natuur voor.
  • De bloeitijd van de moerasorchidee is in Azië van september tot november. In Australië bloeit hij van april tot juni. En in Burgers’ Bush zie je hem in hartje winter bloeien.
  • Al in de 18de eeuw werd deze orchidee naar Europa gebracht. Het was in die tijd heel lastig om orchideeën uit warme landen in Europa aan het bloeien te krijgen. Pas dan kan men de vele orchideeënsoorten echter van elkaar onderscheiden. De moerasorchidee was de eerste tropische orchidee die in Engeland bloemen vormde!
  • Tegenwoordig is deze plantensoort in horticultuur goed te houden. Hij is uiteraard niet winterhard, dus als buitenplant jaarrond in ons klimaat zeker niet geschikt.
Plant-dier-relatie

Plant-dier-relatie

In de natuur wordt deze plant vooral bestoven door houtbijen, dat zijn vrij grote vliesvleugelige insecten. Op de aantrekkelijke geur van de bloem komen wel meer insecten af, zoals vlinders, kevers of andere soorten bijen en hommels. Toch volbrengen alleen de houtbijen de bestuiving.

Gebruik door de mens

Gebruik door de mens

De moerasorchidee is als tuinplant geliefd om zijn mooie bloeiwijze. Waar het klimaat deze plant gunstig is gezind, kan hij buiten zijn oorspronkelijk verspreidingsgebied verwilderen. De kleine zaadjes worden door de wind gewoon de natuur mee in genomen, en zo verspreidt de plant zich verder. Gelukkig is de moerasorchidee geen woekeraar!

Bedreiging & bescherming

Bedreiging & bescherming

In delen van zijn verspreidingsgebied is de moerasorchidee inmiddels zeldzaam geworden. Met name in Australië geldt hij als bedreigd. Oorzaken zijn onder meer het illegaal plukken, het vertrappen door vee en het droogleggen van moerasgebieden.

De moerasorchidee in Burgers’ Bush

Deze planten zijn rondom het rijstterras te vinden. Buiten de bloeitijd trekt hij misschien niet veel aandacht, maar als hij bloeit is hij erg fotogeniek.