Ga terug

Wij beschermen de mangrovebossen in Belize

Mangroves: van levensbelang voor de biodiversiteit

Mangroves: van levensbelang voor de biodiversiteit

Mangroves worden weleens de kraamkamer van de oceaan genoemd, omdat veel vissoorten in de mangrove het levenslicht zien, die later op volwassen leeftijd naar de oceaan trekken. Ook voor veel vogelsoorten vormen mangroves veilige, goed beschutte broedgebieden waar ze hun jongen kunnen grootbrengen. Tenslotte vormen mangroves voor diverse amfibieën, reptielen en bijvoorbeeld ook krabbensoorten een ideaal leefgebied.

Wij beschermen de mangrovebossen in Belize
Mangroves staan wereldwijd onder druk

Mangroves staan wereldwijd onder druk

Helaas worden mangroves vaak ernstig bedreigd. Ze staan wereldwijd onder druk en verdwijnen in rap tempo. Mangrovebossen vormen een natuurlijke buffer tussen de zee en het binnenland. Vanwege deze gunstige ligging worden ze gekapt om plaats te maken voor garnalenteelt of woningen. Dit maakt dat het leefgebied van de dieren steeds kleiner wordt en er steeds vaker confrontaties tussen dier en mens ontstaan. Omdat het mangrovebos de grond niet meer vasthoudt, neemt bovendien de erosie en de kans op modderstromen toe.

Daarom beschermen wij de mangrove in Belize!

Wij zetten ons in om dit kwetsbare natuurgebied te beschermen. Daarom beschermen we al ruim 30 jaar een natuurgebied in Belize ter grootte van ruim 400 vierkante kilometer, dat is ruim zeven keer zo groot als Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Zo zijn er 24 uur per dag rangers die het gebied bewaken, worden er kwetsbare diersoorten weer uitgezet in de natuur en zijn er lesprogramma’s ontwikkeld om Belizaanse kinderen te vertellen over het project.

In dit bijzondere natuurgebied leven onder andere deze dieren:

Het natuurgebied dat wij beschermen

Het natuurgebied dat we beschermen is een zogeheten biodiversiteits-hotspot omdat er zeer veel verschillende dier- en plantensoorten in dit gebied voorkomen. Zo leven hier onder andere bedreigde Bairds tapirs, zeekoeien, jaguars en vele kleurrijke tropische vissen. In het gebied komt bovendien zowel mangrovebos, tropisch droogbos als een koraalrif vlak voor de kust voor.

Help ons mee de mangrovebossen in Belize te beschermen

Wij willen ons blijven inzetten om dit bijzondere natuurgebied in Belize te beschermen. Maar dat kunnen wij niet alleen. Help ons om dit kleine paradijs in Belize te behouden! Elke donatie is welkom en zal 100% ten goede van ons natuurgebied komen: 

International Tropical Conservation Fund
BANK: ABN AMRO
IBAN: NL04 ABNA 0857 4232 58
BIC/SWIFT: ABNANL2A

U kunt ook helpen door Vriend van Belize te worden. U draagt met minimaal €36 per jaar bij aan natuurbehoud in Belize. Van de giften die wij ontvangen gaat 100 procent naar natuurbescherming en uw donaties worden weloverwogen besteed. Wilt u vriend worden van Belize, stuur dan een mailtje met je naam, adres en emailadres aan constanze@itcf.nl. 

Word vriend van Belize