Het is weer zover! De Desert is weer in bloei gekomen. Elk jaar is dat een tafereel dat u als abonnementhouder niet mag missen. Het prachtige voorjaar met de vele warme dagen met blauwe luchten en intense zonneschijn is precies wat onze woestijnplanten nodig hebben.
Ze zien er dan ook fantastisch uit en de series bloemknoppen op bijv. de schijfcactussen beloven een spectaculair schouwspel en de mooiste foto’s in de komende maand mei.
Veel struiken bloeien overigens al maanden. Een publiekslieveling is altijd de Feeënmantel (Calliandra californica), een struikje dat met felrode bloemen al van ver de aandacht trekt.
Als je dichterbij komt, blijkt voor de kritische kijker dat de rode kleur niet zozeer van de bloemkroon komt want de bloemblaadjes kun je amper zien. Het zijn de meeldraden. Die zijn erg lang en groeien in een dichte bos. Een mooie aanpassing want de rode kleur lokt vogels, met name kolibries. Die gaan tussen de meeldraden op zoek naar nectar en komen dan vanzelf met de meeldraden in aanraking. Meestal vliegen ze dus weg met een kop vol stuifmeel dat bij de volgende bloem dan weer op de lange uitstekende stamper terecht kan komen. Voor de meeste mensen zal dit een zorg zijn. De Feeënmantel is gewoon mooi.
Ook dit jaar hebben de plantverzorgers weer hun best gedaan om een wereldberoemd natuurverschijnsel in de Sonora Desert bij ons na te bootsen. Wanneer er daar in het voorjaar of in de zomer voldoende regen valt, kiemen de miljarden zaadjes die al lange tijd in het hete zand op water hebben liggen wachten. In korte tijd groeien de kiemplantjes op en gaan zo snel mogelijk bloeien. Vroeger dacht ik altijd dat dit allemaal in een paar dagen gebeurde en dat enkele weken later alles al weer was verdord maar dat valt wel mee. Ze doen er ook daar een paar weken over en dat wil dus zeggen dat de bodem echt wel behoorlijk nat moet zijn om ze al die tijd overeind te houden. De natuur heeft een truc gevonden om te voorkomen dat de zaadjes te vroeg kiemen als er nog niet voldoende regen is gevallen. De zaadhuid bevat een hoeveelheid remstof die de kieming tegenhoudt. Pas als er een behoorlijke hoeveelheid water langs gelopen is, zijn die remstoffen voldoende afgespoeld om het zaad te laten kiemen. Geen onnodige investeringen dus. Verder moet de bodem natuurlijk ook op temperatuur zijn want anders zouden zomerplanten wel eens in de winter kunnen gaan beginnen en dan wordt het nog allemaal niks. Maar als alles goed gaat, treedt er dus in korte tijd massale bloei op van miljarden kruiden in felle kleuren. De bodem verandert in een aaneengesloten bloemdek, geen zand of steen meer te zien.
Dat willen wij hier natuurlijk ook graag laten zien en daarom kweken de plantverzorgers elk jaar vanaf maart duizenden eenjarige kruiden op die eind april overgebracht worden naar de Desert. Ter plekke zaaien zou makkelijker zijn geweest maar de aanwezige vogels (kwartels, duiven, vinkachtigen) zijn gek op het zaaigoed en veroorzaken nogal wat schade zoals we door schade en schande hebben geleerd. Dus dan maar via een omweg. Het is een hels karwei om zo’n 8000 plantjes uit te poten maar als het eenmaal staat, kun je trots zijn.
Er zijn negen soorten geplant die in evenzoveel kleurslagen bloeien. Er zitten bekende tuinplanten tussen zoals het Californische slaapmutsje (Eschscholzia) en lupinesoorten. Die komen dus oorspronkelijk uit de Noord Amerikaanse woestijn.
De bloei zal de hele maand mei en zeker nog in het begin van juni te zien zijn maar dan is het echt wel weer over. De planten sterven af en worden daarna snel weer verwijderd. In de woestijn zouden ze wegwaaien of opgegeten worden maar bij ons zou het spul blijven liggen en voor bemesting van de bodem zorgen. Een woestijn bodem is echter niet zo rijk aan stikstof, de meeste cactussen hebben er zelfs een hekel aan. Dus alles moet er ook weer met de hand uitgehaald worden. Maar dan hebben we wel een tijdje heerlijk kunnen genieten.
In deze nieuwe reeks artikelen beschrijven we voorbeelden van camouflage in het dierenrijk. Er zijn…
26 januari 2023
Bezoekers in de Desert reageren meestal met een mengeling van bewondering en ontzag als ze de kalkoe…
24 november 2022
De Noord-Amerikaanse boomstekelvarkens hebben in de Desert hun intrek genomen in het voormalige verb…
17 november 2022