Onder deze naam voert het WNF deze zomer een wervingscampagne waarbij de wilde dieren en de waterproblematiek in het continent Afrika centraal staan.
Naast gemeenschappelijke aandacht aan waterrijke natuurgebieden (Wetlands) zal elk van de leden van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen aan een andere, grote, Afrikaanse wilde diersoort extra aandacht besteden. Met name de relatie tussen die diersoort en water zal daarbij vermeld worden.
Onder deze naam werd er tien jaar geleden actie gevoerd voor het voortbestaan van de neushoorns in Afrika. De actie was ten dele een succes: aan de ene kant werd door deze actie de dramatische teruggang van de neushoorns in Afrika bij een breed publiek onder de aandacht gebracht. Aan de andere kant moeten we constateren dat de neushoorn nog geenszins als ‘gered’ beschouwd kan worden.
Neushoorns bevolken al miljoenen jaren onze aardbol. Als u deze dieren goed bekijkt, dan lijken ze regelrecht uit de prehistorie te stammen. Ten dele is dat nog waar ook en de achteruitgang van neushoorns is dan ook eigenlijk een natuurlijk proces. In de evolutie staan hun opvolgers (antilopen) al jarenlang te trappelen en nemen langzaam maar zeker hun plaats over. Neushoorns krijgen slechts elke drie jaar een jong. Als door een natuurramp of een grote droogte het aantal neushoorns in één klap flink verkleind wordt, dan duurt het tientallen jaren voor deze populatie weer op peil is. Antilopen echter krijgen ieder jaar een jong en zijn dus veel sneller in staat om zich te herstellen van een natuurramp. Het uitsterven van diersoorten en ook van neushoorns is een heel natuurlijk proces. Door de enorme groei van de bevolking, maar vooral door de jacht die er op deze dieren wordt gemaakt, wordt dit nu enorm versneld.
Van de vijf soorten neushoorns die nu nog leven, komen er drie uit Azië en twee uit Afrika. Toen de Engelsen in de kolonistentijd in het Zuiden van Afrika aankwamen, had de lokale bevolking het over de “weitliprenoster’. Hiermee doelden ze op de wijde of brede lippen waarmee deze neushoornsoort goed kan grazen. Door de Engelsen is deze naam echter verbasterd naar “White rhinoceros” en daarmee werd de andere Afrikaanse neushoornsoort automatisch de “Black rhinoceros” genoemd. De witte en zwarte neushoorn hebben echter nagenoeg dezelfde kleur. Daarom is beter te spreken van breedlipneushoorn en puntlipneushoorn. De puntlipneushoorn heeft deze vorm lippen omdat hij blaadjes van de bomen knabbelt. Vanwege zijn dieet leeft hij niet in groepjes maar vooral solitair. Op de savanne met hier en daar een boomgroep is grazen goed in kleine groepjes mogelijk, maar het eten van schaarse blaadjes, kun je beter alleen doen. Terwijl de aantallen van de andere soorten min of meer stabiel blijven of bij de breedlipneushoorn zelfs stijgen, is het aantal zwarte neushoorns afgenomen van 65.000 in de jaren zeventig tot slechts 2.700 nu. Het is veel moeilijker om al die individuele neushoorns, die ook nog eens vooral in struikgewassen en bosranden leven, in de gaten te houden, dan een groepje breedlipneushoorns op de open savanne. Daar komt nog bij dat het jagen op neushoorns relatief eenvoudig is, aangezien ze een slecht gezichtsvermogen hebben. Ze moeten het voor een groot deel van hun gehoor hebben en als men ze tegen de wind in benadert, hebben ze een stroper vaak te laat in de gaten.
Water en leven zijn nauw met elkaar verbonden. Toch zijn sommige soorten sterker van water afhankelijk dan andere. In de hete middagzon op de Afrikaanse savanne maken neushoorns dankbaar gebruik van waterpoelen voor een verkoelend modderbad. De modder beschermt de dieren ook tegen vliegen en huidparasieten en houdt de huid soepel.
Neushoorns hebben behoefte aan voldoende drinkwater en hebben bovendien een duidelijke voorkeur voor sappig gras, dat alleen in waterrijke gebieden groeit. Vooral mannetjes hebben veel water nodig, omdat ze nogal royaal met hun urine omgaan. Ze markeren er de grenzen van hun territorium mee. Op patrouille langs de grenzen van hun territorium plassen ze elke 6 minuten. Daarbij wordt de urine met kracht naar achteren gespoten.
Donderdag 17 oktober is een 32-jarige breedlipneushoorn van Burgers’ Zoo naar dierenpark Le Monde Sa…
17 oktober 2024
Op dinsdagochtend 26 september vertrok een bijna 2,5-jarige breedlipneushoorn vanuit Burgers’ Zoo na…
26 september 2023
Breedlipneushoorns spreken bij veel bezoekers tot de verbeelding: de kolossale, wat prehistorisch og…
10 november 2022