De Amazone, het grootste regenwoud ter wereld, wordt ernstig bedreigd. Dwars door het regenwoud worden in rap tempo wegen aangelegd en in verscheidene rivieren dammen gebouwd. Op grote schaal wordt hout gekapt, mijnbouw gepleegd en olie en gas gewonnen. De kaalgekapte stukken land worden gebruikt voor akkerbouw (met name soja) en veeteelt, waardoor in 2004 alleen al een stuk regenwoud ter grootte van België (2,6 miljoen hectare!) is verdwenen. Door deze menselijke activiteiten worden veel planten en dieren in hun voortbestaan bedreigd, waaronder de zeldzame jaguar, harpijarend, rivierdolfijn en reuzenotter. Wanneer we beseffen dat de Amazone ongeveer 54% vormt van het regenwoud dat we nog hebben op de aarde, dan ziet de situatie er niet rooskleurig uit.
Het is weliswaar twee voor twaalf, maar nog niet te laat: ondanks de grote bedreigingen is ongeveer 80% van de Amazone momenteel nog intact. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft een plan ontwikkeld om diverse natuurgebieden die onderdeel uitmaken van de Amazone actief te gaan beschermen. Dit plan heeft de beste kans van slagen wanneer met vereende krachten een duurzaam project wordt vormgegeven, waarin zowel het regenwoud wordt beschermd als de levensstandaard voor de lokale bevolking wordt verbeterd.
Uit onderzoek van het WNF is gebleken dat met name de aanleg van wegen en dammen een acuut gevaar vormen. Wanneer deze ontwikkeling niet wordt gestopt, verdwijnt de komende vijf jaar 10 miljoen hectare bos, een gebied dat ongeveer 2,5 keer zo groot is als Nederland.
Het wereldwijde netwerk van het WNF bundelt daarom haar krachten in het zogenaamde 'Amazon Keystone Initiative'. Dit initiatief wil een groot aantal beschermde en duurzaam beheerde gebieden realiseren met een totale oppervlakte van 15,5 keer Nederland.
Het initiatief richt zich op drie hoofddoelstellingen:
Als het WNF erin slaagt om bovengenoemde hoofddoelstellingen te realiseren, vormen de beschermde natuurgebieden die onderdeel uitmaken van het 'Amazon Keystone Initiative' als het ware een aaneengesloten keten. Deze keten moet door middel van actief beheer en bescherming een sterke buffer gaan vormen tussen het gecultiveerde land aan de ene zijde en het ongerepte tropische regenwoud aan de andere zijde. Om dit doel te bereiken, heeft het WNF een aantal activiteiten voor ogen. Naast het informeren van de Nederlandse bevolking met betrekking tot de kritieke situatie, wil het WNF ook geld inzamelen en op actieve wijze donateurs werven om het project financieel te kunnen ondersteunen.
Ook in Burgers' Zoo vindt u veel informatie over het Amazoneregenwoud. Links van de hoofdingang van de Bush vindt u de ingang naar een tentoonstellingsruimte, waar u een permanente tentoonstelling over het Amazoneregenwoud aantreft. Wanneer u deze tentoonstelling nog eens bezoekt, krijgt u een goed beeld van de complexe bedreigingen die het Amazoneregenwoud het hoofd moet bieden. Het Nederlandse bedrijfsleven en de Nederlandse bevolking kunnen echter ook op alternatieve wijze bijdragen aan het behoud van het Amazoneregenwoud. Burgers' Zoo heeft in dit kader bijvoorbeeld een convenant gesloten met het FSC ("Forest Stewardship Council"), een internationale organisatie die zich sterk maakt voor duurzame vormen van bosbouw. Minimaal 50% van al het hout dat Burgers' Zoo gebruikt in nieuwbouwprojecten is FSC-gecertificeerd. Het hout is niet alleen op duurzame wijze verbouwd, maar ook de tussenliggende schakels die het hout hebben bewerkt tot aan het eindproduct hebben dit op duurzame wijze gedaan. Wanneer het Nederlandse bedrijfsleven veelvuldig om FSC-gecertificeerd hout vraagt, zullen aanbieders aan deze vraag moeten voldoen, waarmee de illegale en destructieve houtkap in de Amazone grotendeels kan worden tegengegaan. De campagne van het WNF wijst mensen dan ook op dit soort initiatieven, waarmee de Westerse wereld een duidelijk 'statement' kan maken dat het behoud van het Amazoneregenwoud hen ernst is.
Vrijdagochtend 24 januari 2025 is een 13-jarig breedlipneushoornmannetje vanuit Wildpark Zoo Santo I…
10 uur geleden
Koninklijke Burgers’ Zoo heeft woensdagochtend 8 januari 2025 om welzijnsredenen afscheid moeten nem…
8 januari 2025
De barometz is een fabelwezen dat half plant, half dier is. De barometz staat ook wel bekend als het…
7 januari 2025