In een vorig nieuwsartikel stonden we stil bij de voorbereidingen op het vertrek van zeeschildpad Dobber: het dier dat in oktober 2008 meer dood dan levend gestrand was in Noord-Holland en na negen maanden zodanig ‘opgelapt’ was dat het in Portugal in de zee uitgezet kon worden. Dobber reisde samen met een zeeschildpad uit Diergaarde Blijdorp, die ook in het najaar langs de kust strandde.
Zeeschildpadden worden over lange afstand niet in water, maar op het droge vervoerd. Het is een zeldzame ervaring voor een zeeschildpad om op het droge te komen, want dat doen ze maar enkele keren in hun leven. De eerste keer vindt plaats wanneer een zeeschildpad onder het zand van een legstrand uit het ei komt. Daarna moeten de jonge dieren naar het water kruipen. De vrouwtjes komen alleen nog op het strand om eieren af te zetten, maar verder leven ze in zee. Om te voorkomen dat het dier uitdroogt tijdens transport, wordt het ingevet met vaseline en bestaat de bodem van de kist uit een met water gevulde spons die het klimaat in de kist vochtig houdt.
Op 7 augustus gingen de schildpadden met het vliegtuig naar Lissabon. Daar logeerden ze een nacht in Oceanario de Lisboa om de volgende ochtend per auto naar Zoomarine in de Algarve te vertrekken. Bij Zoomarine werden ze opgevangen in een groot bassin waar ze een cursus ‘mensontwenning’ kregen. Hierbij worden de dieren gevoerd zonder dat ze mensen kunnen zien. Zo hoopten de verzorgers in Zoomarine dat ze minder gericht zouden zijn op mensen. Op de tweede dag na de lange reis begon Dobber zelf haar voer bij elkaar te zoeken en ging ze op jacht naar levende krabben. Het accepteren van levend voer, zoals krabben, was een tweede onderdeel van de ontwenningskuur.
Zoomarine zet veel vaker zeeschildpadden uit. Dobber is nummer 52 in de rij die ze de laatste tien jaar hebben uitgezet. Het geeft aan dat er veel gezondheidsproblemen zijn bij zeeschildpadden. Eén van de belangrijkste gevaren is overvaren worden door een boot. Een probleem dat bij rehabilitatiecentra in Italië zeer bekend is.
Om te zorgen dat Dobber overal herkenbaar is, kreeg Dobber onderhuids een digitale chip mee en werden er aan de flippers twee clips aangebracht. Hiermee zou ze bij een vervolgstranding, of als ze onverhoopt gevangen wordt door een visser, herkend kunnen worden. Deze gegevens worden opgeslagen in een centrale database. Nadat Dobber geslaagd was voor de ontwenningskuur, werd ze op 7 augustus uitgezet op het zuidelijkste puntje van Portugal. Per boot is ze tien mijl uit de kust vrijgelaten. Prachtig om de beelden te zien van een snel wegzwemmende Dobber. Een geslaagde actie voor iedereen!
Koninklijke Burgers’ Zoo is door Michelin bekroond met twee Michelinsterren. In de Michelin Reisgids…
26 september 2024
Indrukwekkende draken, eenhoorns, centauren, boomnimfen, sfinxen, zeemeerminnen en talloze andere be…
5 september 2024
Stichting Future For Nature (FFN), gevestigd in Burgers’ Zoo, zet zich in voor het belang van natuur…
3 september 2024