Veertig jaar geleden werd de Stichting Lucie Burgers opgericht, vernoemd naar de dochter van Johan Burgers, oprichter van Burgers’ Dierenpark.
Veertig jaar geleden werd de Stichting Lucie Burgers opgericht, vernoemd naar de dochter van Johan Burgers, oprichter van Burgers’ Dierenpark. Lucie Burgers en haar man vormen de tweede generatie van het directieteam van het huidige Koninklijke Burgers’ Zoo. Lucie Burgers droeg onderzoek aan diergedrag een warm hart toe. De Stichting Lucie Burgers ondersteunt dan ook gedragsonderzoek, vooral als het onderzoek cruciaal kan zijn voor het welzijn van dieren of voor de overlevingskansen van populaties. Een voorbeeld van zo’n gesponsord project is het Rothschildgiraffenproject van de Britse biologe Zoe Muller.
Zoals een paar maanden geleden in het nieuws kwam, gaat het niet goed met giraffen in de natuur. De populatie is volgens IUCN (International Union for the Conservation of Nature) van ongeveer 140.000 giraffen in heel Afrika in het jaar 1998 geslonken tot minder dan 80.000 giraffen in 2012. En de negatieve trend zet zich voor. Van de variant met de naam ‘Rothschildgiraffe’ in Kenia en Oeganda zijn er nog veel minder, namelijk rond de 1.200 individuen.
Sinds 2009 is het Rothschildgiraffenproject in Kenia druk bezig met het vergaren van meer kennis over deze dieren, die wel bij iedereen bekend zijn maar toch verbazingwekkend weinig wetenschappelijk zijn bestudeerd. Naast het nodige onderzoek heeft het project ook een duidelijk educatieve component. De toekomst van dieren en natuur is immers altijd direct afhankelijk van het gedrag van de bevolking die rondom de resterende natuurgebieden woont. Het stimuleren van betrokkenheid voor wilde dieren door het aanwijzen en in dienst nemen van ambassadeurs uit de lokale bevolking was al bij de bescherming van andere soorten wilddieren succesvol. Dit project heeft deze aanpak nu ook gebruikt voor de bedreigde giraffen.
In 2015 is het ‘Giraffe Ambassadors Network’ opgericht, waarbij mensen uit de directe omgeving worden aangesteld als ambassadeurs voor giraffen. Naar deze ambassadeurs wordt veel beter geluisterd dan naar zomaar een Amerikaanse bioloog of een Europese ecoloog die een pleidooi voor de bedreigde dieren afsteekt. De ambassadeurs vertellen in de dorpen, op scholen en bij bijeenkomsten over de bescherming van giraffen. Zij verzamelen daarbij ook verhalen zoals plaatselijke heersende meningen over de dieren. Daarnaast verzamelen ze gegevens over de grootte van de populatie, brengen geboortes en mortaliteit in kaart en houden een vinger aan de pols wat betreft stroperij, vernietiging van leefgebied en andere problemen voor de giraffen.
De Stichting Lucie Burgers, die eerder al biologisch veldwerk van dit project ondersteunde, juicht het betrekken van de lokale bevolking bij natuurbehoud toe. Daarom heeft de Stichting 2.560 euro ter beschikking gesteld om een meerdaagse opleidingsworkshop voor de eerste 15 giraffe-ambassadeurs te kunnen realiseren. Het geluid vanuit de lokale gemeenschappen na de eerste maanden van dit initiatief is uitermate positief. Zoe Muller hoopt net als Burgers’ Zoo en de Stichting Lucie Burgers, dat dit onderdeel van het Rothschildgiraffenproject in de toekomst een belangrijke bijdrage aan het behoud van Rothschildgiraffen kan betekenen.
Op vrijdag 9 februari om 07.30 uur ontdekten onze dierverzorgers in de stal een pasgeboren Rothschil…
9 februari 2024
Safaripark Beekse Bergen en Koninklijke Burgers’ Zoo hebben twee cheeta vrouwtjes met elkaar geruild…
18 januari 2024
Op dinsdagochtend 26 september vertrok een bijna 2,5-jarige breedlipneushoorn vanuit Burgers’ Zoo na…
26 september 2023