Moderne, wetenschappelijk werkende dierentuinen kunnen niet zonder elkaar! Geen enkele dierentuin heeft een populatie van een diersoort die groot genoeg zou kunnen zijn om op den duur inteelt te voorkomen. Alleen al voor de fokprogramma’s van dieren is nauwe samenwerking noodzakelijk.
Moderne, wetenschappelijk werkende dierentuinen kunnen niet zonder elkaar! Geen enkele dierentuin heeft een populatie van een diersoort die groot genoeg zou kunnen zijn om op den duur inteelt te voorkomen. Alleen al voor de fokprogramma’s van dieren is nauwe samenwerking noodzakelijk.
Jaren geleden werden één-op-één afspraken tussen directies gemaakt om dieren onderling te ruilen of te doneren. Inmiddels zijn deze fokprogramma’s al lang geïnstutionaliseerd: ze lopen volgens vaste afspraken en richtlijnen.
Maar ook los van fokprogramma’s is samenwerking cruciaal. Zo spant de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) zich ervoor in dat de periodieke keuring van dierentuinen die de overheid eist, op transparante en professionele manier plaatsvindt. De NVD wijst hiervoor experts aan die de aangesloten dierentuinen op gebied van dierenwelzijn, veiligheid en educatie te screenen. Op bepaalde vlakken met betrekking tot diermanagement of ethische overwegingen draagt de NVD gezamenlijke standpunten uit. Hierbij kun je denken aan hoe om te gaan met anticonceptie bij dieren of de afspraak om slangen, roofvogels en roofdieren met dode prooidieren te voeren.
Meer dan 300 dierentuinen van Europa zijn verenigd in de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA). Deze vakvereniging is het hart van de Europese fokprogramma’s voor bedreigde diersoorten. Tevens legt de vereniging richtlijnen vast ten aanzien van bijvoorbeeld de huisvesting van veel diersoorten, maar ook de inspanningen die dierentuinen op gebied van natuurbehoud en duurzaamheid horen te leveren. Niet in de laatste plaats worden gezamenlijke natuurbehoudscampagnes gehouden. Deze hebben niet alleen meer dan vijf miljoen euro voor natuurbehoud in het veld opgebracht, maar ook twee Europese wetswijzigingen tot stand gebracht.
Nadat in dierentuinen meer dan 1,9 miljoen handtekeningen zijn verzameld tegen de handel in bushmeat, heeft het Europese Parlement een resolutie aangenomen. Bij het toekennen van alle ondersteuning van ontwikkelingsprojecten in Afrika worden nu de implicaties met betrekking tot deze handel in vlees van onder andere chimpansees en gorilla’s meegewogen. Door de lobby vanuit dierentuinen in Brussel is het sinds 2015 tevens verplicht in Europa om op alle levensmiddelen het ingrediënt palmolie te vermelden. Voor palmolieplantages werd en wordt in Zuidoost-Azië veel regenwoud gekapt. Nu kan de natuurbewuste consument een afweging maken of hij voor een product met palmolie wil kiezen; daarvoor stond namelijk slechts ‘plantaardige olie’ op het label.
Dit alles zou één dierentuin alleen nooit voor elkaar krijgen, maar samen kunnen we veel bereiken!
De draak is een fabelwezen dat vaak als een groot reptielachtig dier wordt afgebeeld. De draak speel…
Enkele seconde geleden
De basilisk (ook wel ‘koning der serpenten’ genoemd) is een mythisch fabelwezen dat verwant zou zijn…
Enkele seconde geleden
De sfinx is een mythologisch wezen dat voorkomt in diverse culturen, zoals de Egyptische, Griekse, A…
Enkele seconde geleden