Amerikaanse kangoeroeratten (Dipodomys merriami) in Burgers’ Desert zijn harstikke interessante dieren! Natuurlijk zijn ze geen familie van de kangoeroe, want ze zijn geen buideldieren. Deze knaagdieren lijken met hun grote achterpoten alleen wat op kangoeroes. Ratten zijn het echter ook niet; ze zijn veel meer verwant aan bevers. Dit en nog veel meer boeiende weetjes over deze Desertbewoners brengt een gesprek met hoofdverzorger Christiaan Luttenberg aan het licht.
Jazeker. Koninklijke Burgers’ Zoo is de enige dierentuin in Nederland die deze soort huisvest. Ze krijgen minder jongen dan veel andere kleine knaagdieren, per worp gemiddeld slechts twee of drie. En de fok is niet al te gemakkelijk, ook al zou je dit bij een ‘rat’ misschien niet vermoeden. Er moet bij deze soort namelijk echt een klik tussen mannetje en vrouwtje zijn, anders lukt het niet.
Dat is niet zo moeilijk. Als ze het niet met elkaar kunnen vinden, dan vechten ze elkaar echt de tent uit. Wanneer we proberen om twee kangoeroeratten bij elkaar te zetten, is het heel belangrijk dat ze in een geur-neutrale omgeving terecht komen. Dus in een helemaal goed schoongemaakt verblijf. Anders gedragen ze zich territoriaal en dan heb je meteen veel minder kans van slagen.
Nee, een aantal jaren geleden hadden we al eens enkele dieren die goed kweekten. Toen zijn hier geboren dieren naar allerlei andere dierentuinen uitgeplaatst. Maar op gegeven moment lukte het hier niet meer. Daarom zijn onlangs uit de dierentuin van Poznan (Polen) dieren hier naartoe gekomen. Het zijn trouwens afstammelingen van de dieren die toen hier geboren zijn, vele generaties verder.
Omdat er in hun leefgebied weinig voedsel is, leven ze niet in grotere groepen en zijn ze qua eten niet al te kieskeurig. Als er genoeg voedsel is, leggen ze voorraden aan; die wij dan weer vinden bij het schoonmaken van het verblijf.
Het ouderpaar met de drie jongen zit in een verblijf vlakbij de tunnel naar de Bush. De jongen gaan echter zeer binnenkort dit verblijf uit. Je moet wel een beetje geluk hebben; tussendoor slapen ze ook wel eens. Daarvoor trekken ze zich vaak in een van de holletjes terug. Soms slaapt er ook eentje recht voor het glas. Daar is vloerverwarming in het verblijf. Dan ligt die heerlijk uitgestrekt op de rug te genieten. Bezoekers komen ons dan wel eens waarschuwen, dat een beestje niet in orde is; gelukkig is niets minder waar!
Burgers’ Zoo staat bekend om zijn ecodisplays: natuurgebieden waar dieren vaak in grote vrijheid lev…
1 dag geleden
Het voormalige dikhoornschapenverblijf is ingrijpend verbouwd om het geschikt te maken voor de komst…
25 april 2022
De dikhoornschapen zijn donderdag 21 oktober 2021 na 27 jaar als diersoort uit ons park vertrokken.
21 oktober 2021