Eén momentje voor een bewuste keuze…

Wij maken gebruik van cookies om jouw websitebezoek zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Wij verzoeken je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze. Lees hoe wij met privacy en cookies omgaan.

Hakige haar
Terug

Hakige haar

donderdag, 26 september 2019
Hakige haar

Wandelend over het avonturenpad in de Bush zullen de kleine bloemetjes van het West-Afrikaanse meerjarige kruid Aneilema aequinoctiale niet direct opvallen. Oké, de plant is nieuw in de collectie en valt tussen het vele groen niet direct op. Toch is deze kruidachtige plant met de fraaie bloemetjes wel zeker een tweede blik waard!

Geel hartje

Kleine, intrigerende bloemen stralen door hun eenvoud en complexiteit. De bloemen lijken soms tegenover elkaar of kransgewijs aan de steel te zitten. Alleen bestudering van de volgorde van bloeien onthult dat de bloemen afwisselend aan de steel zitten. In de wetenschappelijke naam zit het woord equinox  - dus nachtgelijke - dat waarschijnlijk verwijst naar de bijzondere duur van de bloei. De bloemen bloeien namelijk heel kort, tot drie uur.

De tweezijdige symmetrische bloemen zijn net gele hartjes met aan de basis drie driehoekige groene kleine kelkbladeren met paarsachtige lijnen aan de punt. In hun midden komt de paarsachtige kleur terug aan de basis van de twee felgele kroonblaadjes. Soms is er nog een derde veel kleiner verschrompeld kroonblaadje aanwezig. Ver naar voren steekt de 11-22mm lange paarse stamper met kenmerkende J-vorm uit. Bijzonder is het uiterlijk van het mannelijke voortplantingsorgaan van deze bloem. Wat gele kroonblaadjes in het klein lijken, zijn een aantal kortere gele helmdraden met een verdikt uiteinde. Zo lijkt het of er stuifmeel op zit. Hun functie is waarschijnlijk het lokken van bestuivers, vaak vliegen en bijen. Het echte stuifmeel dat oranje van kleur is, zit aan de twee langere behaarde helmdraden.

Harig blad

Naast de bloem is de groeiwijze ook opvallend. Er is niet één hoofdscheut of tak te ontdekken. De lange scheuten raken soms verward in andere planten, waardoor deze plant onterecht weleens als klimmer wordt beschouwd. Op bijna alle onderdelen van de plant komen haren voor. Dit kruid kent zelfs zes verschillende vormen van haar. Een microscopische foto van het blad laat goed de uit twee cellen bestaande hakige haren zien. Ze zorgen voor ’plakkerige’ bladeren die vast blijven zitten aan huid of vacht. Mensen koken de bladeren en eten Aneilema als een soort spinazie. Daarnaast worden de wortels van de plant gebruikt tegen onder andere allerlei huidaandoeningen, oogziekte en constipatie.

Zelfmedicatie

Chimpansees zetten in het wild deze plant in bij zelfmedicatie.  Eigenlijk behoort Aneilema niet tot het dagelijkse dieet van deze mensapen. Maar tijdens het regenseizoen eten ze deze bladeren toch, waarbij ze het blad geheel doorslikken. In hun ontlasting vindt men dan het nog bijna intacte blad, samen met wormen. Tijdens het regenseizoen hebben apen vaak meer last van darmparasieten. In verschillende regio’s van Afrika gebruiken chimpansees dan diverse planten om deze mee-eters in de darmen kwijt te raken. Het zijn steeds planten met een ruw oppervlak. Of Aneilema puur op mechanische manier de parasieten verwijdert of inhoudsstoffen ook een rol spelen, is nog niet bekend. Veel plezier bij de zoektocht naar dit bijzondere plantje. U vindt de plant in de vegetatie op het pad bij de uitgang van de avontuurlijke hangbrug, aan uw rechterhand. Wel uitkijken dat er niet een blaadje aan u blijft ‘plakken’!

Reacties


Meer nieuws


Kerstmis viert u met een heerlijke brunch in Burgers’ Zoo!

Kerstmis viert u met een heerlijke brunch in Burgers’ Zoo!

maandag, 07 oktober 2019

Het is alweer bijna zover: Kerstmis! Graag genieten we samen met familie en vrienden van elkaars gezelschap en het heerlijke eten dat bij deze bijzondere feestdagen hoort! Wilt u dit jaar eens iets heel origineels doen, dat zowel voor de kinderen als voor opa en oma geschikt is? Dan mag u de sfeervolle, avontuurlijke kerstbrunch in Burgers’ Zoo echt niet missen!

Lees meer
Burgers' Zoo organiseert 'Safari Bricks in de Zoo'

Burgers' Zoo organiseert 'Safari Bricks in de Zoo'

dinsdag, 01 oktober 2019

40 levensechte dierfiguren, meer dan 1 miljoen LEGO-steentjes en een team van 30 Engelse fanaten die dagenlang in de weer zijn geweest. Van zaterdag 5 tot en met zondag 27 oktober 2019 organiseren we dagelijks van 9.00 tot 18.00 uur het evenement ‘Safari Bricks in de Zoo’.

Lees meer
Bijna veertig jaar letterlijk beeldbepalend

Bijna veertig jaar letterlijk beeldbepalend

vrijdag, 20 september 2019

Voor de vaste bezoekers is het net zo’n vertrouwd gezicht als de zwartvoetpinguïns bij de hoofdingang: de vriendelijk lachende fotografen van Candid Foto die onze gasten op de gevoelige plaat vereeuwigen. Toch komt er helaas aan deze jarenlange traditie een einde.

Lees meer