Eén momentje voor een bewuste keuze…

Wij maken gebruik van cookies om jouw websitebezoek zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Wij verzoeken je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze. Lees hoe wij met privacy en cookies omgaan.

Welzijnsmetingen vergelijken
Terug

Welzijnsmetingen vergelijken

donderdag, 14 mei 2020
Welzijnsmetingen vergelijken

‘Dierenwelzijn staat voorop’, is één van de vijf kernwaardes van Burgers’ Zoo. Tegelijkertijd beseffen we zeker dat het lastig is om objectief een goede meting betreffende het welzijn van de dieren uit te voeren. De afgelopen decennia hebben veel wetenschappers in diverse landen geprobeerd om hier een goede methode voor te vinden. Eerst keek men meer naar externe zaken, zoals grootte en inrichting van een verblijf, en gezondheid van het dier. Daarna werd meer nadruk op het kunnen uiten van voor de soort typisch gedrag gelegd. De nieuwste stroming gaat vooral uit van wat het dier zelf voelt en vindt, maar weet ook, dat de ‘mental state’ van een panter of pinguïn voor een mens wat lastig in te schatten is.

Vergelijken

Laura van der Meer en Amber Bembom van het Van Hall Instituut Leeuwarden hebben de taak op zich genomen om in het voorjaar 2020 als afstudeerproject met de meting van dierenwelzijn aan de slag te gaan. Daarbij leggen ze drie momenteel in andere landen door dierentuinen gebruikte methodes voor de meting van dierenwelzijn langs de lat van de Welfare Quality ®, een EU project om een systeem voor welzijn bij in eerste instantie boerderijdieren in kaart te brengen. Ze analyseren in hoeverre de drie vragenlijsten alle welzijn definiërende categorieën afdekken.

In de praktijk brengen

Daarna zullen ze aan de hand van een soort katachtige in de zoo de drie methodes voor de soort specifiek maken, de lijsten invullen en daarbij aan de weet komen, of de methodes praktikabel en uitvoerbaar zijn. Aan het eind van dit project staat een analyse van de sterke en zwakke kanten van elke methode, en een aanbeveling voor en geoptimaliseerde methode.

Reacties


Meer nieuws


Hoera, leeuwen geboren!?

Hoera, leeuwen geboren!?

vrijdag, 18 september 2020

Het is natuurlijk altijd goed nieuws als er dieren geboren worden. De verzorgers waren dan ook blij verrast dat er op 27 juli, aan het eind van de dag, twee leeuwenwelpen waren gespot. Blijheid maakte meteen plaats voor zorgen, want de jongen waren in de groep geboren. Normaal zondert een leeuwin zich vlak voor de geboorte van de groep af. Zo kan ze in alle rust te werpen en voegt ze zich weken later weer bij de groep als de jongen kunnen zien en lopen. Dat was hier niet het geval; wat nu?

Lees meer
De Rode Lijst zegt het al… of niet?

De Rode Lijst zegt het al… of niet?

vrijdag, 11 september 2020

Of dier- en plantensoorten bedreigd zijn en in welke mate, ziet men terug in de Rode Lijst. De lijst wordt samengesteld door wetenschappers die deel uitmaken van de werkgroepen van IUCN, de natuurbehoudstak van de Verenigde Naties.

Lees meer