Eén momentje voor een bewuste keuze…

Wij maken gebruik van cookies om jouw websitebezoek zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Wij verzoeken je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze. Lees hoe wij met privacy en cookies omgaan.

Jonge Maleise beren: nieuwsgierig of bang?
Terug

Jonge Maleise beren: nieuwsgierig of bang?

donderdag, 07 mei 2020
Jonge Maleise beren: nieuwsgierig of bang?

In 2019 werd Burgers‘ Zoo verheugd met de geboorte van een tweeling bij de Maleise beren. Deze bedreigde diersoort plant in dierentuinen niet heel gemakkelijk voort. Toen de kleintjes na 2,5 maanden groot genoeg waren om uit het kraamverblijf te komen, begonnen we met gedragsstudies aan de beertjes. Omdat we zelf het een en ander wilden weten, maar ook op verzoek van een internationaal expertteam op het gebied van berenbescherming.

Gedragsexperimenten

Masterstudente Isa Spiero van de Radboud Universiteit Nijmegen heeft tien weken lang gedragsexperimenten met de beertjes uitgevoerd. Bij diverse berensoorten ziet men namelijk aanvankelijk een grote onbevangenheid ten opzichte van alles wat nieuw is. Maar ergens tussen vier en zes maanden komt een omslagpunt, hebben ze geleerd wat ‘normaal’ is en reageren de jonge beren wat wantrouwiger. Isa heeft drie keer per week de beertjes en hun moeder iets ‘vreemds’ laten ervaren. Telkens werd weer een nieuwe geur op een klimboom gesprayd of was er trompetgeschal of zeehondgebrul uit een speaker te horen. Natuurlijk werden ook allerlei nieuwe objecten in het verblijf geplaatst. De reactie van de beren werd gefilmd en geanalyseerd.

Speelgoed

Het bleek dat er bij onze Maleise beren geen omslagpunt naar meer voorzichtig gedrag te herkennen was. Mogelijk dat blijvend onderzoekend en nieuwsgierig gedrag bij deze allesetende berensoort in het regenwoud een aanpassingswaarde heeft? In elk geval waren de beertjes enthousiast in de war met al het gekke speelgoed. Verrassend genoeg toonden ze, ondanks dat ze erg goed kunnen ruiken, nul interesse in bijzondere geuren.

Reacties


Meer nieuws


Hoera, leeuwen geboren!?

Hoera, leeuwen geboren!?

vrijdag, 18 september 2020

Het is natuurlijk altijd goed nieuws als er dieren geboren worden. De verzorgers waren dan ook blij verrast dat er op 27 juli, aan het eind van de dag, twee leeuwenwelpen waren gespot. Blijheid maakte meteen plaats voor zorgen, want de jongen waren in de groep geboren. Normaal zondert een leeuwin zich vlak voor de geboorte van de groep af. Zo kan ze in alle rust te werpen en voegt ze zich weken later weer bij de groep als de jongen kunnen zien en lopen. Dat was hier niet het geval; wat nu?

Lees meer
De Rode Lijst zegt het al… of niet?

De Rode Lijst zegt het al… of niet?

vrijdag, 11 september 2020

Of dier- en plantensoorten bedreigd zijn en in welke mate, ziet men terug in de Rode Lijst. De lijst wordt samengesteld door wetenschappers die deel uitmaken van de werkgroepen van IUCN, de natuurbehoudstak van de Verenigde Naties.

Lees meer