Maleise beer
Burgers' Rimba

Maleise beer

Helarctos malayanus

Verspreiding Zuidoost-Azië
Gewicht 45 kilo
Leefwijze solitair
Draagtijd 3 - 8 maanden
Worpgrootte 1 - 2 jongen per keer
Leeftijd 18 jaar
Voedsel insecten, wormen, vruchten, honing, kleine dieren
Bedreiging kwetsbaar
Plek in het dierenrijk

Beren behoren tot de orde van de roofdieren. Binnen de berenfamilie zijn er acht verschillende soorten en de Maleise beer is de kleinste van allemaal. Het is de enige berensoort in Burgers’ Zoo. 

Bijzonder gedrag

Maleise beren hebben grote voorpoten met lange, kromme klauwen. Met zijn lange klauwen kan de Maleise beer heel goed in bomen klimmen en goed graven. Hij slaapt en zont graag in hoge bomen, meestal in een zelf gemaakt nest van takken en bladeren. 

Over de voortplanting

Waarschijnlijk kent de Maleise beer net als andere berensoorten een verlengde draagtijd. Dit houdt in dat het embryo in een vroeg stadium een rustfase zonder groei ondergaat en pas wat later weer verder groeit. De draagtijd is dus meestal vrij lang, maar desondanks worden de jongen klein en hulpeloos geboren. Pasgeboren jongen zijn blind en kaal en wegen slechts 300 gram. 

Eén met de natuur

Net zoals de meeste andere beren zijn ook Maleise beren echte alleseters. Ze eten vooral bijenlarven, termieten en wormen. Ook lusten ze graag vruchten en honing. Met zijn klauwen kan de Maleise beer goed bijennesten opmaken om zo bij de honing te kunnen. Vanwege de brede voedselkeuze hoeven de beren geen grote afstanden af te leggen om voedsel te vinden. In sommige gebieden dragen de uitwerpselen van Maleise beren bij aan de zaadverspreiding van planten.

Bedreiging en bescherming

De Maleise beer is één van de meest zeldzame berensoorten. Zeker waar ze schade toebrengen aan plantages wordt er op de beren gejaagd. Maar ook door het kappen van het leefgebied is de soort bedreigd. Tevens worden de galblaas en andere lichaamsdelen van Maleise beren gebruikt in traditionele medicijnen, ondanks dat dit geen bewezen werking heeft.

In Europese dierentuinen wordt er een stamboek bijgehouden voor deze soort.

Wist u dit al over de Maleise beer?
  • De Maleise beer heeft een hele lange tong, waarmee hij makkelijk honing uit bijennesten kan halen. In het Nederlands wordt hij daarom ook wel ‘honingbeer’ genoemd. Deze berensoort leeft als enige uitsluitend in tropisch-warme gebieden. Daarom heeft de Maleise beer in tegenstelling tot de andere berensoorten een hele korte vacht en houdt hij geen winterrust.
  • Alle beren hebben een slecht zicht en een goed ontwikkelde reuk en gehoor. Door zijn bijziendheid heeft de Maleise beer niet altijd in de gaten wat er gebeurt en kan hij soms plotseling aanvallen. 
De Maleise beren in de Rimba

In Burgers’ Rimba delen de Maleise beren het buitenverblijf met de binturongs. Deze twee soorten kunnen goed met elkaar opschieten. Het buitenverblijf is ingericht met veel bomen, struiken en rotsen zodat de beren lekker kunnen graven, naar insecten kunnen zoeken en kunnen klimmen. Bij wat koeler weer zijn de Maleise beren vaak in het binnenverblijf te zien.

In dierentuinen is het belangrijk dat er goed op de voeding van de dieren wordt gelet. Maleise beren worden namelijk snel te dik door alle suikers in bijvoorbeeld het fruit dat ze krijgen. De dierverzorgers letten daarom goed op de hoeveelheid en soorten voedsel die de beren krijgen. Soms smeren ze honing uit in het verblijf, zodat de beren flink op zoek moeten naar deze lekkere traktatie. 

Maleise beer op social media


Foto's en video's uit het park


We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord Privacy Statement