Eén momentje voor een bewuste keuze…

Wij maken gebruik van cookies om jouw websitebezoek zo gebruiksvriendelijk en persoonlijk mogelijk te maken. Met behulp van deze cookies zijn wij onder andere in staat om de site te kunnen analyseren, het gebruiksgemak te verbeteren en jou de meest relevante informatie te kunnen tonen. Wij verzoeken je om kort de tijd te nemen voor een bewuste keuze. Lees hoe wij met privacy en cookies omgaan.

Citizen science-gidsen gaan aan de slag
Terug

Citizen science-gidsen gaan aan de slag

vrijdag, 04 september 2020
Citizen science-gidsen gaan aan de slag

In april dit jaar vertelden we over een nieuw project: een team vrijwilligers oprichten dat zich binnen de zoo op het gebied van burgerwetenschappen engageert. Dit om een groep geïnteresseerden meer te kunnen leren over hoe en waarom onderzoek in de zoo plaatsvindt en tegelijkertijd meteen waardevolle data te kunnen verzamelen.

Veel animo

Er was heel veel animo om te participeren. Uiteindelijk staat een team van 40 Citizen Science-vrijwilligers na de basisopleiding te popelen om te beginnen. Vanuit de biologen, verzorgers en afdeling educatie liggen ook al meerdere onderzoeksvragen klaar.

Eerste project

Als een van de eerste projecten gaat een team Citizen Science-vrijwilligers zich buigen over de vraag hoe de dieren reageren op de zomerse avondopenstellingen. In eerdere jaren hadden we soms één wekelijkse avondopenstelling, maar nu is het park in een aaneengesloten blok van zes weken langer open. Hoe lang duurt het tot de dieren hun gedrag aanpassen en doen ze dat überhaupt? Een mooie vraagstelling voor het nieuwe vrijwilligersteam!

Reacties


Meer nieuws


Kweken met zwaluwstaartjuffertjes

Kweken met zwaluwstaartjuffertjes

vrijdag, 25 september 2020

In het koraalrifbassin wonen ruim zestig soorten vissen. Eén van de soorten is het zwaluwstaartjuffertje, met de prachtige wetenschappelijke naam Acanthochromis polyacanthus.

Lees meer
Hoera, leeuwen geboren!?

Hoera, leeuwen geboren!?

vrijdag, 18 september 2020

Het is natuurlijk altijd goed nieuws als er dieren geboren worden. De verzorgers waren dan ook blij verrast dat er op 27 juli, aan het eind van de dag, twee leeuwenwelpen waren gespot. Blijheid maakte meteen plaats voor zorgen, want de jongen waren in de groep geboren. Normaal zondert een leeuwin zich vlak voor de geboorte van de groep af. Zo kan ze in alle rust te werpen en voegt ze zich weken later weer bij de groep als de jongen kunnen zien en lopen. Dat was hier niet het geval; wat nu?

Lees meer
De Rode Lijst zegt het al… of niet?

De Rode Lijst zegt het al… of niet?

vrijdag, 11 september 2020

Of dier- en plantensoorten bedreigd zijn en in welke mate, ziet men terug in de Rode Lijst. De lijst wordt samengesteld door wetenschappers die deel uitmaken van de werkgroepen van IUCN, de natuurbehoudstak van de Verenigde Naties.

Lees meer