Een dagelijkse soap op het slijkvlak!
Terug

Een dagelijkse soap op het slijkvlak!

dinsdag, 16 oktober 2018
Een dagelijkse soap op het slijkvlak!

Tijgers, stokstaartjes en gorilla’s staan natuurlijk hoog op het wensenlijstje van vrijwel elke dierentuinbezoeker: die diersoorten wil niemand missen tijdens een dagje in de zoo. Maar minstens even leuk is het om mensen ook echt te verrassen en ze kennis te laten maken met diersoorten die minder bekend, maar zeker niet minder boeiend zijn! Sinds de opening van Burgers’ Mangrove hebben de wenkkrabben veel harten weten te veroveren. Daarom wat meer info over het wel en wee van deze krabbetjes op het slijkvlak!

Meer dan vijfhonderd wenkkrabben bewonen het slijkvlak in de Mangrove. De zoutwaterkreekjes van het verblijf delen ze met garnaaltjes, een aantal vissoorten en de veel grotere degenkrabben. Op het landdeel echter zijn zij dé dieren die schitteren!

Verschillende soorten

De goede observator is het mogelijk al opgevallen: er zijn twee verschillende soorten wenkkrabben in het verblijf te zien. Beide hebben geen valide Nederlandse naam, dus nemen we even onze toevlucht tot de wetenschappelijke namen en een vertaling van hun Engelse namen. De kleinere soort, met een grijzig-groen pantsertje van maximaal 2,1 centimeter breed, is Uca rapax, de ‘moddervlakte-wenkkrab’. Deze wenkkrabbensoort zou men inderdaad in Belize tegen kunnen komen, dus zij past perfect in het Midden-Amerikaanse thema van de hal. Feitelijk rijkt haar verspreidingsgebied van kusten langs de Golf van Mexico, het Caribisch gebied tot Brazilië. Deze kleine krabbetjes krijgen in onze hal versterking van Uca tangeri, de ‘West-Afrikaanse wenkkrab’, die men van Portugal tot en met de Westkust van Afrika aantreft. Bij deze krab is het pantser in veel gevallen wat paars en deels oranje en ze zijn met zo’n vijf centimeter pantserbreedte een van de grootste van de al met al bijna honderd soorten wenkkrabben.

Volwassen gedrag

De eerste maanden in de Mangrove waren voor de krabben en de biologen van Burgers’ Zoo best spannend. Wenkkrabben worden in weinig dierentuinen gehouden en al helemaal niet zoveel dieren bij elkaar op zo’n grote ruimte. De op zich schuw aangelegde krabben wenden er snel aan dat op de paden bezoekers dichtbij langslopen. Binnen enkele dagen schoten ze niet elke keer meer in hun holletjes weg. In plaats daarvan lieten zich niet meer afleiden van waar ze mee bezig waren. Bij wenkkrabben is dat in de meeste gevallen eten (microscopisch kleine algjes en alle soorten plantaardig of dierlijk afval) en bij de mannetjes ook wenken met hun vergrootte schaar. De krabben zijn bovendien behoorlijk gegroeid en vertonen de laatste tijd volwassener gedrag. Voor wenkkrabben betekent dat: wenken, als stoere man ook wel eens een potje wenkkrab-judo met een concurrent, voor een aantrekkelijk hol in het slijk zorgen en vrouwtjes het hof maken. In zo’n hol wordt dan gepaard. Inmiddels is al gezien dat krabbenvrouwtjes inderdaad met een mannetje het hol induiken. Er zijn zelfs al de eerste krabbenvrouwtjes waargenomen die ei-pakketten onder hun achterlijfje met zich meedragen. Omdat de larvenstadia zeer kwetsbaar zijn en een zeer groot verlies aan larfjes bij deze krabben ook in de natuur gangbaar is (niet voor niets legt een krabbenvrouwtje per voortplantingsronde tot 30.000 eieren!), betekent dit helaas nog niet per se dat we meteen een florerende wenkkrabbenkweek zullen hebben. Maar het is duidelijk dat de wenkkrabben het in de Mangrove goed naar de zin hebben en dat ze een erg leuke aanwinst voor onze bezoekers zijn!

Reacties


Meer nieuws


Burgers’ Zoo bouwt een nieuwe buitenspeeltuin bij het Park Restaurant!

Burgers’ Zoo bouwt een nieuwe buitenspeeltuin bij het Park Restaurant!

dinsdag, 11 december 2018

Na jaren van trouwe dienst en zorgvuldig onderhoud door onze technische dienst hebben we helaas moeten constateren dat de huidige buitenspeeltuin bij het Park Restaurant aan vervanging toe is. Met veel enthousiasme starten we maandag 29 oktober 2018 met de sloop van de huidige speeltuin én de bouw van een gloednieuwe speeltuin!

Lees meer
Ziet de epifyt! Niet?

Ziet de epifyt! Niet?

woensdag, 05 december 2018

Het dertig jaar oude regenwoud herbergt voor de gemiddelde bezoeker vele groene geheimen. Zo is één van de minder bekende groene feitjes dat het regenwoud qua beplanting opgedeeld is in drie werelddelen: Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië. Dat is natuurlijk nog niet echt een groot geheim te noemen.

Lees meer
Future For Nature Award 2019: shortlist met acht genomineerden

Future For Nature Award 2019: shortlist met acht genomineerden

dinsdag, 04 december 2018

Stichting Future For Nature heeft een shortlist met acht genomineerden bekend gemaakt die in de race zijn om de felbegeerde Future For Nature Award 2019 te winnen. Elk jaar winnen drie jonge, succesvolle natuurbeschermers deze internationaal erkende prijs voor natuurbehoud. 

Lees meer

We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord Privacy Statement