Eerste geboorte goudbuikmangabey in Burgers’ Zoo!
Terug

Eerste geboorte goudbuikmangabey in Burgers’ Zoo!

maandag, 06 februari 2017
Eerste geboorte goudbuikmangabey in Burgers’ Zoo!

Zondag 29 januari 2017 ontdekten de dierverzorgers een jonge goudbuikmangabey in het verwarmde binnenverblijf van deze van oorsprong Afrikaanse apensoort. Nog nooit eerder werd er een goudbuikmangabey in ons park geboren. Het geslacht van het jong is nog onbekend, aangezien de moeder het diertje zeer beschermend dicht tegen haar vacht aangedrukt houdt. Voorlopig is het jonge diertje nog niet te zien voor de bezoekers, omdat het buiten helaas nog veel te koud is voor deze apensoort.

Een zeldzame dierentuinbewoner

Goudbuikmangabeys zijn slechts in weinig Europese dierentuinen te zien. In Arnhem leven de goudbuikmangabeys samen in één verblijf met de Westelijke gorilla’s. In totaal zijn er vier volwassen dieren en nu dus een pasgeboren jong. De groep bestaat uit één volwassen man, een jonge man en twee volwassen vrouwen. Het is dus nog niet zeker wie de vader van het jong is, aangezien de dierverzorgers ook paarpogingen van het jonge mannetje hebben waargenomen. DNA-onderzoek zal definitief uitsluitsel geven.

Een interessante combinatie

In Burgers’ Zoo delen de goudbuikmangabeys het grote buitenverblijf met de Westelijke gorilla’s. Ook in de natuur komen beide apensoorten in hetzelfde leefgebied voor. De goudbuikmangabeys zijn in Arnhem meestal wat hoger in het verblijf te vinden, waarbij er ook plekken zijn gemaakt waar de gorilla’s niet bij kunnen komen, zodat de mangabeys zich ook altijd even rustig kunnen terugtrekken, mochten ze daar behoefte aan hebben. De gorilla’s zijn meestal op de grond te vinden, dus confrontaties komen niet zo vaak voor, al houden beide apensoorten elkaar goed in de gaten.

Interactie tussen beide soorten

Soms vinden er nieuwsgierige en zelfs speelse interacties (vooral in het geval van de jonge gorilla’s) tussen beide apensoorten plaats. Toen de goudbuikmangabeys zich een keer op de grond bevonden, wist het mannetje goudbuikmangabey de gorilla’s met wat imponeergedrag zelfs een beetje af te bluffen als hij vond dat ze te dichtbij kwamen. Gorilla’s zijn heel vreedzame dieren die een confrontatie liever uit de weg gaan, dan dat ze de strijd zouden opzoeken. In de binnenverblijven houden we de apensoorten gescheiden van elkaar. 

Reacties


Meer nieuws


Fluitende invasie

Fluitende invasie

woensdag, 22 februari 2017

Het mooie van de Bush is dat we sommige ontwikkelingen niet helemaal in de hand hebben. Zo kunnen we wel een inschatting maken hoe een dier(soort) zich in deze omgeving zal ontwikkelen, maar zeker weten doe je het nooit. Zo ook met de Antilliaanse fluitkikkers!

Lees meer
Een stevige grasspriet

Een stevige grasspriet

vrijdag, 17 februari 2017

Wat veel mensen niet weten, is dat bamboe tot de grassoorten behoort. Daarnaast zijn er ruim 9000 verschillende soorten, erg veel dus. Er zijn minder soorten zoogdieren dan soorten bamboe. 

Lees meer
Het zwemgedrag van haaien

Het zwemgedrag van haaien

woensdag, 15 februari 2017

Haaien blijven tot de verbeelding spreken. Toch is er één belangrijk aspect onduidelijk over haaien. Moeten haaien nu wel of niet altijd zwemmen?

Lees meer

We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord Privacy Statement