Meer dan honderd dagen Mangrove: een update
Terug

Meer dan honderd dagen Mangrove: een update

vrijdag, 09 februari 2018
Meer dan honderd dagen Mangrove: een update

Inmiddels is ons jongste ecodisplay al meer dan honderd dagen oud. We kijken terug en vooruit: hoe gaat het sinds de opening met Burgers’ Mangrove, wat was opmerkelijk, hoe zien we de toekomst en waar dromen we nog van? Laten we voorop stellen dat we er nog dagelijks van genieten, hoe mooi het is om een stukje natuur te zien groeien en zich ontwikkelen!


Bomen en vlinderkweek

In Burgers’ Mangrove vindt men typische mangroveplanten en planten van het tropisch droogbos. De herplaatste planten uit de oude Mangrovehal hebben het nog wel moeilijk, maar hopelijk zullen ze zich langzaam aanpassen aan de nieuwe leefomstandigheden. De jonge mangrove-aanplant groeit, maar uiteraard zeer langzaam, zoals het een mangroveplant betaamt. De meeste planten van het tropisch droogbos lijken hun plek gevonden te hebben en groeien dan ook zeer goed, ondanks de vraat van de vele rupsen(soorten). De waardplanten die in de plantenbakken vooraan in de hal staan, hebben hun dienst bewezen. Alle stadia van de vlinders hebben we al voorbij zien komen in de hal. De eitjes, heel veel rupsen en ook verschillende poppen. Een aantal vlinders heeft zich dus al met succes voortgeplant in de hal zoals de blauwe morpho, de uilvlinder, de malachietvlinder en de glasvleugelvlinder. Hopelijk is er een aantal vlindersoorten in de hal waarvan de populatie zichzelf in stand kan houden. Voor nu is het nog te kort dag om dit te zeggen, maar het ziet er veelbelovend uit.

Vogelsoorten in de Mangrove

Ook de vogels doen het goed in de hal en van de jacarinagorzen vliegen de eerste jongen al rond. Van de suikervogels hebben we nu alleen nog mannen, maar we zijn naarstig op zoek naar een aantal vrouwtjes. Deze vogels doen het leuk in de Mangrove en passen ook heel goed in het tropisch droogbos. De duiven en eendjes zijn een leuke aanvulling en zorgen voor wat extra leven in de brouwerij. De rode kardinalen, waarvan een koppel rondvliegt, worden wel verdacht van het nuttigen van een vlinder op zijn tijd. We hebben nog geen bewijs, maar houden het scherp in de gaten!

Territoriale vissen

Maar ook in en onder water gebeurt er natuurlijk van alles. Verschillenden vissoorten, vooral cichlidesoorten, die in het zoetwaterbassin bij de zeekoeien zitten, hebben zich bijna allemaal al voortgeplant. De cichlidesoorten zijn heel territoriaal en bevinden zich dan ook vaak op dezelfde plekken in het bassin, waar zij hun jongen beschermen. Soms kun je ook goed zien dat deze vissen hun nestje maken tussen de lavakorrels in het plantenfiltersysteem, dat aan de rand van het zoetwaterbassin ligt. Inmiddels gaat de kweek zo goed dat het misschien tijd wordt om een vis te introduceren die af en toe een jong visje snackt, zodat het evenwicht in het bassin goed blijft.

Zeekoeien te zien

En nu we de zeekoeien onder water kunnen bekijken, geeft het ons ook een veel beter beeld van het leven van deze dieren. Wat doen ze graag? Eten en slapen uiteraard, maar ook de subtiele manier van communiceren door kleine aanrakingen is iets dat opvalt. De verbeterde zichtbaarheid is ook één van de redenen dat we ervoor gekozen hebben om de dieren niet meer uit de hand te voeren. Nu kunnen we op het oog beter zien of een dier niet goed eet of bijvoorbeeld een lichamelijke afwijking heeft. Door de zichtbaarheid kunnen we ook beter het gedrag bestuderen, daarom is daar nu een studente bezig met gedragsonderzoek. Aan dat onderzoek en de resultaten kunnen we later vast nog een leuk ZieZoo-artikel wijden.

zeekoe

Verblijf roodwangschildpad

Als laatste van de opmerkelijke dieren in het water moeten ook nog de roodwangschildpadden genoemd worden. We zijn begonnen met drie mannelijke schildpadden zodat er geen kans op voortplanting zal zijn. Het gaat hier namelijk om een invasieve soort, die alleen gehouden mag worden onder bepaalde voorwaarden en met toestemming van de overheid. Echter, binnen twee weken hebben we al een dier uit het water moeten halen omdat één schildpad de andere twee uit de bak joeg. Hoeveel wateroppervlakte denkt een roodwangschildpad voor zichzelf nodig te hebben? Soms heel veel dus!

Dromen

Dit zijn slechts enkele opmerkelijke zaken, maar u begrijpt dat er nog veel meer zijn. Teveel om allemaal te benoemen in een kort artikel in de ZieZoo. En de dromen? Ja, ook daar zijn teveel woorden voor nodig. Dus dan maar een paar trefwoorden: jonge zeekoe, leguanen, zeegras, kikkers en mangrove-vogelsoorten.

Of deze dromen uitkomen…? Om dat te weten te komen, nodigen we u uit om de ontwikkeling van de Mangrove goed te blijven volgen!

 

 

 

Reacties


Meer nieuws


Nieuwe buitenspeeltuin bij het Park Restaurant opent 22 februari!

Nieuwe buitenspeeltuin bij het Park Restaurant opent 22 februari!

vrijdag, 15 februari 2019

Na jaren van trouwe dienst en zorgvuldig onderhoud door onze technische dienst hebben we helaas moeten constateren dat de huidige buitenspeeltuin bij het Park Restaurant aan vervanging toe is. Met veel enthousiasme starten we maandag 29 oktober 2018 met de sloop van de huidige speeltuin én de bouw van een gloednieuwe speeltuin!

Lees meer
Valentijnsdag: hoe dieren elkaar het hof maken

Valentijnsdag: hoe dieren elkaar het hof maken

donderdag, 14 februari 2019

Valentijnsdag staat in het teken van de liefde. Nu is liefde een heel menselijk begrip, maar veel diersoorten kennen wel degelijk iets als elkaar het hof maken. En bij verschillende diersoorten vechten twee of meer mannetjes in een vaste periode van het jaar letterlijk om de vrouwtjes.

Lees meer

We gebruiken cookies voor een optimale beleving van deze site.

Akkoord